Keliakiaviikko

Valtakunnallisella keliakiaviikolla syyskuun alussa tapahtuu ympäri Suomen! Vuosittain viikolla 36 järjestettävä keliakiaviikko on järjestömme vilkkain tapahtumaviikko.

Keliakiaviikolla on joka vuosi tietty teema, jonka puitteissa keliakiayhdistykset järjestävät monenlaisia tapahtumia ja muuta toimintaa. Viikko näkyy myös Keliakialiiton sosiaalisen median kanavissa, joissa gluteenittomuudesta kiinnostuneet pääsevät osallistumaan esimerkiksi erilaisiin kilpailuihin.

Keliakiaviikon tavoitteena on lisätä tietoisuutta keliakiasta ja sen vaatimasta ruokavaliosta.

Vuoden 2021 keliakiaviikko järjestetään 6.–12.9.2021. Viikon teemana on "Kokataan yhdessä gluteenitonta".

Keliakiaviikko 2020: Gluteenitonta? Kyllä, kiitos!

Keliakiaviikko 31.8.–6.9.2020

Gluteenitonta? Kyllä, kiitos! -teemaa kantava vuoden 2020 keliakiaviikko tuo gluteenittoman ruokavalion suuren yleisön tietoisuuteen.

Millainen on gluteeniton ruokavalio? Maistuvatko gluteenittomat tuotteet sahajauholta? Kuinka tarkkana täytyy olla gluteenittomuuden kanssa? Kenen tulee tai kannattaa käyttää gluteenitonta ruokavaliota? Saako ravintoloista ja kahviloista gluteenittomia tuotteita ja annoksia ja jos saa, uskaltaako niitä nauttia? Kannattaako huolestua omasta terveydestä, jos omalla sisarella tai vanhemmalla todetaan keliakia?

Testaa tietosi gluteenittomuudesta

Kerromme gluteenittomasta ruokavaliosta ja keliakiasta muun muassa verkkosivuillamme ja somekanavissamme. Herätämme keskustelua ruokavaliosta ja siihen liitettävistä ennakkoluuloista, väärinkäsityksistä ja onnistumisenelämyksistä. Rohkaisemme someseuraajiamme kertomaan omia kokemuksiaan ja havaintojaan.

Omaa gluteenittomuuden osaamistaan voi testata keliakiaviikolla julkaistavalla, verkossa tehtävällä testillä, jonka tuloksen voi jakaa sosiaalisessa mediassa.

Järjestämme keliakiaviikon aikana kaikille avoimen webinaarin gluteenittomuudesta. Toivotamme kaikki gluteenittomasta ruokavaliosta kiinnostuneet tervetulleiksi seuraamaan ilmaista webinaaria. Lisätietoja tulossa myöhemmin.

Tule keliakiayhdistysten tapahtumiin

Keliakiayhdistykset järjestävät viikon aikana erilaisia tapahtumia kahviloissa ja ravintoloissa ympäri Suomen. Lisätietoja tapahtumista löytyy lähempänä ajankohtaa Keliakialiiton ja keliakiayhdistysten verkkosivujen tapahtumakalentereista ja somekanavista sekä Gluteeniton elämä -jäsenlehdestä.

Lisätietoja tulossa elokuussa! Seuraa somekanaviamme sekä yhdistysten tapahtumia tapahtumakalenterista.

Jäsenalennuksia yhteistyökumppaneilta

Monen yhteistyökumppanimme ovat mukana keliakiaviikossa tarjoamme jäsenalennuksia. Julkaisemme alennukset myöhemmin verkkosivuillamme.

Keliakiaviikko 2019: Oivalla oireet, kesytä keliakia!

Keliakiaviikko 2.–8.9.2019 

70 000 suomalaista sairastaa tietämättään keliakiaa. Vuoden 2019 keliakiaviikolla nostamme esiin keliakian erilaisia oireita, jotta kaikki keliakiaa sairastavat saisivat diagnoosin. 

Onko sinulla tai läheiselläsi joku keliakian monista oireista? Niitä ovat vatsavaivat, aftat, nivelkivut tai -turvotus, osteoporoosi, kutiseva ja rakkulainen ihottuma, koholla olevat maksa-arvot, hampaiden kiillevauriot, laihtuminen, anemia, masennusoireet, kuukautishäiriöt, hermosto-oireet, hedelmättömyys, viivästynyt murrosikä ja kasvuhäiriöt lapsilla.

Keliakia on perinnöllinen sairaus, ja siihen voi sairastua minkä ikäisenä tahansa. Monien oireiden lisäksi keliakia voi olla myös oireeton.

Tule mukaan keliakiaviikon tapahtumiin apteekkeihin

Keliakiaviikon aikana tuomme esille keliakian moninaisia oireita. Järjestämme keliakiatapahtumia apteekeissa ympäri Suomen.  

Kerromme keliakian oireista ja diagnosoimisen tärkeydestä muun muassa verkkosivuillamme ja somekanavissamme. Herätämme keskustelua oireista ja niiden tunnistamisesta esimerkiksi rohkaisemalla kertomaan, miten oma tai lähisukulaisen keliakia alkoi oireilla ja miten keliakiaa alettiin epäillä.

Järjestämme keliakiaviikon aikana myös lääkäreille koulutuswebinaarin keliakian uudistuneesta Käypä hoito -suosituksesta. Lue tästä lääkäreille suunnatusta Käypä hoito -webinaarista.

Lisätietoja tulossa elokuussa! Seuraa somekanaviamme sekä yhdistysten tapahtumia tapahtumakalenterista.


 

Keliakiaviikko 2018: Löydä gluteeniton tuote!

Vuonna 2018 Keliakiaviikolla (vk 36) mentiin ruokakauppaan. Viikon teemana oli Löydä gluteeniton tuote!

Viikon aikana tarjosimme tilaisuuksia kauppojen ja kuluttajien väliseen vuoropuheluun. Tavoitteena oli vaikuttaa siihen, että gluteenittomat tuotteet löytyisivät kaupoista mahdollimman helposti, ja että asiakkaat osaisivat tunnistaa ne. Lisäksi tarjosimme kaupoille tietoa esimerkiksi tuotteiden merkitsemisestä ja turvallisesta sijoittelusta.

Gluteenitonta somessa ja kauppakierroksilla

Keliakiayhdistykset järjestivät ruokakaupoissa eri puolilla maata opastettuja kauppakierroksia, joiden osallistujat pääsivät yhdessä tutustumaan oman kauppansa  gluteenittomien tuotteiden valikoimaan ja pakkausmerkintöihin. Kierroksen yhteydessä oli oivallinen tilaisuus keskustella kaupan henkilökunnan kanssa ja esittää heille kysymyksiä ja toiveita.

Myös Keliakialiiton sosiaalisen median kanavissa etsittiin viikon aikana gluteenittomia tuotteita.

Vuonna 2018 keliakiaviikkoa vietettiin 3.-9. syyskuuta.


 

Muistutimme kansanedustajia lisäämään Keliakiakorvauksen puolueiden vaaliohjelmiin.

Yhdistykset järjestivät viikon aikan noin sata Löydä gluteeniton tuote -kauppakierrosta ympäri Suomen.

Keliakiaviikko 2017: Kaikki syömään – gluteenitonta turvallisesti

Vuonna 2017 keliakiaviikolla haluttiin madaltaa gluteenitonta ruokavaliota noudattavien ihmisten kynnystä syödä kodin ulkopuolella.

Tarjosimme ammattikeittiöille tietoa gluteenittoman ruokavalion turvallisesta noudattamisesta ja teimme samana vuonna käyttöön otettua Gluteenittoman palvelun merkkiämme tunnetuksi sekä ravintoloille että asiakkaille. 

Yhdistyksemme järjestivät viikon aikana eri puolilla Suomea tapahtumia, joissa pääsi nauttimaan yhdessä gluteenittomia herkkuja ja keskustelemaan kodin ulkopuoliseen ruokailuun liittyvistä teemoista.

Teimme viikkoa varten myös kortin, jonka avulla kaikki halukkaat saattoivat muistuttaa kahviloita ja ravintoloita gluteenittomuudesta. Sosiaalisessa mediassa laitoimme liikkeelle kolme kuvaa, joiden avulla kuka tahansa sai kiittää tuttua kahvilaa tai ravintolaa hyvästä gluteenittomasta valikoimasta, palvelusta tai asenteesta.

Keliakiaviikko 2016: Keksitkö gluteenitonta? Ilahduta ystävääsi!

Lähestyimme gluteenitonta ruokavaliota noudattavien läheisiä: ystäviä, sukulaisia, työkavereita... Jaoimme tietoa gluteenittomuudesta, annoimme vinkkejä helppoihin tarjottaviin ja ennen kaikkea rohkaisimme läheisiä ottamaan huomioon gluteenittoman ruokavalion.

Paikallisten keliakiayhdistysten tapahtumat oli suunniteltu niin, että niihin oli helppo lähteä yhdessä oman ystävän tai muun läheisen kanssa.

Teimme ja lähetimme jäsenillemme Keksitkö gluteenitonta? Ilahduta ystävääsi -esitteen, jonka he saattoivat antaa omalle läheiselleen, joka kaipasi vinkkejä gluteenittomiin tarjottaviin.

 

Keliakiaviikko 2015: Lupa tuntea – keliakia on yksilöllinen kokemus

Keliakiaviikon 2015 tunneteema muistutti, että kaikilla tunteilla on tarkoituksensa: huonoja tai vääriä tunteita ei ole, vaan omien tunteiden tunnistaminen ja hyväksyminen lisäävät hyvinvointia.

Suunta-verkkopalvelun blogeissa kerrottiin viikon aikana, miltä gluteeniton elämä tuntuu. Tunneteemaan liittyvissä kirjoituksissa oli tunnisteena #lupatuntea. Myös Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa käytiin viikon aikana keskustelua samalla tunnisteella.

Yhdistyksemme järjestivät ympäri maata Lupa tuntea -keskustelutilaisuuksia, joissa oli tilaisuus kertoa, millaisia tuntemuksia arjen kokemukset ja keliakian hoito herättävät ja kuunnella toisten kokemuksia.

Keliakiaviikko 2014: Pakko olla sairaan tarkka

Viikon aikana muistutimme suurta yleisöä siitä, että keliaakikko ei voi syödä muruakaan gluteenipitoisia viljoja eli vehnää, ohraa tai ruista. Tavoitteena oli korostaa, että keliaakikko on tarkka sairautensa takia, ei nirsouttaan.

Yhdistysten omien tapahtumien lisäksi järjestimme tapahtuman eduskunnassa. Töihin saapuville kansanedustajille oli eduskuntatalon edustalla tarjolla gluteenittomia myslipatukoita ja keliakiasta kertovia esitteitä.

Eduskunnan ravintolassa tarjoiltiin päivän kunniaksi gluteeniton lounas, ja Keliakialiiton väki esitteli ravintolan kabinetissa keliaakikon arkea ja ruokavalihoidon haasteita. Paikalla kävi toista sataa ihmistä.

Keliakiaviikko 2013: Kun lapsella on keliakia

Viikon aikana keskityttiin erityisesti lasten keliakiaan. Kohderyhmänä lapsikeliaakikkojen lisäksi oli myös koko se lähipiiri, jota lapsen sairaus koskettaa: vanhemmat, sukulaiset, kavereiden vahemmat, koulu, päiväkoti ja harrastukset.

Viikon aluksi julkaisimme uuden oppaan keliakiaa sairastavan lapsen lähipiirin tueksi.

Aikaisempien keliakiaviikkojen teemoja

Keliakiaviikko on Keliakiajärjestön tärkein kampanjatapahtuma 

Valtakunnallinen keliakiaviikko järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1996. Viikkoa on vietetty muun muassa seuraavilla teemoilla:

  • 2012 Gluteeniton ruokamatka
  • 2011 Entä jos se on keliakiaa?
  • 2010 Hyvä kauppa
  • 2009 Pastat sekaisin
  • 2007 Tunnistatko keliakian?