Vapaaehtoisten koulutukset

Keliakialiitto järjestää vapaaehtoisilleen ja vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille vuosittain useita kursseja ja koulutustapahtumia. Tällä sivulla voit tutustua vapaaehtoisille suunnattuun koulutustarjontaamme.

Mikäli et ole vielä mukana vapaaehtoistoiminnassamme ota yhteyttä meihin sähköpostilla tai kysy paikallisesta keliakiayhdistyksestä vapaaehtoisten tarpeesta. Voit myös aloittaa vuosittain järjestettävästä Askeleet vapaaehtoisuuteen -verkkokurssista.

 

(Huomaathan, että Keliakialiiton järjestämät sopeutumisvalmennuskurssit eivät ole täällä, vaan löytyvät Sopeutumisvalmennuskurssit-välilehdeltä).

Yhteistyössä 

 

Vapaaehtoisten webinaarit - Neuvontaa ja vinkkejä keliakiayhteisön aktiiveille 

Webinaareihin tulee ilmoittautua verkkolomakkeen (webropol) kautta viimeistään webinaaripäivänä klo 12 mennessä. 

Kaikissa webinaareissamme on varattu aikaa kysymyksille ja keskustelulle. Webinaarit tallennetaan mainittuja poikkeuksia lukuunottamatta.

Joulukuu

Torstaina 1.12. klo 17:30–19. Vapaaehtoisten virtuaaliset pikkujoulut. 

Ilmoittautuminen (Lähetämme pienen paketin kaikille, jotka ilmoittautuvat viimeistään 22.11.) 

Tammikuu 

Keskiviikkona 25.1.2023 klo 17:30–19.00. Uuden hallituksen jäsenen perehdytys, puhujana Keliakialiiton vapaaehtoistoiminnan asiantuntija Minnaleena Ollanketo

Webinaarissa johdatellaan uudet toimijat Keliakialiiton ja keliakiayhdistysten toimintaan. Webinaarissa esitellään myös Yhdistystoimija verkkokurssin materiaali ja se, miten kurssia voi hyödyntää omassa hallitustyöskentelyssä. Webinaari sopii kaikille uusille hallitustoimijoille.

Ilmoittautuminen

Maaliskuu

Torstaina 16.3. klo 17:30–19.00. Johdanto syksyn keliakiaviikkoon – teema ja materiaalit, puhujana Keliakialiiton vapaaehtoistoiminnan asiantuntija Marjo Aspegren

Käymme läpi vuoden 2023 Keliakiaviikon teemaa ja ideoimme yhdessä viikon toteutusta. Samalla kerromme tulevan kampanjan materiaaleista ja puhutaan viestinnästä. Keliakiaviikon kampanjatapahtumia on toteutettu vuosittain kymmenillä paikkakunnilla ja se tuo yhteen keliakiayhdistykset ja Keliakialiiton kampanjoimaan tärkeän asian puolesta. 

Ilmoittautuminen

Huhtikuu

Torstaina 20.4. 17:30–19.00. Puhuja ilmoitetaan  myöhemmin.

Aiheena viestintään liittyvä teema.

Syyskuu

Torstaina 14.9. 17:30–19.00. Sääntökoulu. Puhujana Keliakialiiton vapaaehtoistoiminnan asiantuntija Marjo Aspegren  

Käymme yhdessä läpi Keliakialiiton sääntöjä. Webinaari on suunnattu erityisesti puheenjohtajille ja sihteereille, mutta myös muut hallituksen jäsenet ovat tervetulleita.

Lokakuu

Torstaina 12.10. 17:30–19.00. Aihe päivittyy myöhemmin.  

Aiempi webinaariohjelma: pyydä tallenteita sähköpostilla

Keskiviikkona 12.10. klo 17:30-19:30 Leivotaan yhdessä gluteenitonta -toimintamallin esittely, illan puhujana Keliakialiiton HoReCa-asiantuntija Eija Lindberg.

Webinaari on kolmas ja viimeinen osa Leivontaan yhdessä gluteenitonta: näin järjestät ja vedät leivontatapahtuman -toimintamallia ja se on myös G-festin jatkot -tapahtuma. Kaksi aiempaa osaa ovat käsitelleet hiivaleivonnan perusteita sekä leivontaa ja leivonnan ohjausta käytännössä. Webinaari on suunnattu kaikille keliakiajärjestön vapaaehtoisille, jotka haluavat tutustua toimintamalliin.

Torstaina 15.9. klo 17:30–19:00 Leivontaan yhdessä gluteenitonta:  näin  järjestät ja vedät leivontatatapahtuman.  Hiivaleivonnan perusasiat, puhujana Keliakialiiton HoReCa-asiantuntija Eija Lindberg.

Webinaari on suunnattu kaikille keliakiajärjestön vapaaehtoisille, jotka haluavat tutustua hiivaleivonnan perusasioihin. Webinaari on ensimmäinen osa Leivotaan yhdessä gluteenitonta -toimintamallia ja se on myös G-festin etkot -tapahtuma. Jos haluat tutustua myös toimintamalliin, niin osallistu myös G-festin jatkot -webinaariin 12.10.

Tiistaina 24.5.2022, klo 17:30–19.30. Yhdistyksen arkistointi – mitä pitää tietää ja säilyttää, puhujana digitointikonsultti Esko Clarke Sario.

Webinaarissa käsitellään sitä, mitä yhdistyksen pitää ottaa huomioon asiakirjojen arkistonnissa. Illassa käsitellään myös arkistoinnin siirtämistä sähköiseen muotoon.

Keskiviikkona 20.4.2022, klo 17:30–19.00. Viestintää somessa, puhujana Keliakialiiton vapaaehtoistoiminnan asiantuntija Tanja Laatikainen

Webinaarissa käsitellään erilaisia sosiaalisen median kanavia ja pohditaan miten niitä voi hyödyntää yhdistystoiminnassa. Käymme läpi myös sitä mitkä asiat ovat pinnalla someviestinnässä vuonna 2022.  Webinaarista ei ole tallennetta.

Maaliskuu
Torstaina 17.3.2022, klo 17:30–19.00. Johdanto syksyn keliakiaviikkoon – teema ja materiaalit
, puhujana Keliakialiiton vapaaehtoistoiminnan asiantuntija Marjo Aspegren.

Käymme läpi vuoden 2022 Keliakiaviikon teemaa ja ideoimme yhdessä viikon toteutusta. Samalla kerromme tulevan kampanjan materiaaleista ja puhutaan viestinnästä. Keliakiaviikon kampanjatapahtumia on toteutettu vuosittain kymmenillä paikkakunnilla ja se tuo yhteen keliakiayhdistykset ja Keliakialiiton kampanjoimaan.

Helmikuu
Torstaina 10.2.2022 klo 17:30–19.00. Keliakialiiton strategia työvälineeksi,
puhujana Keliakialiiton kehittämis- ja seurantapäällikkö Sanna Arnala.

Webinaarissa käydään läpi käytännönläheisesti Keliakialiiton uutta strategiaa. Pohdimme yhdessä sitä, miten yhdistykset voivat ottaa huomioon strategian omassa toiminnassaan. 

(ei tallennetta)

Tammikuu
Tiistaina 25.1.2022 klo 17:30–19.00. Uuden hallituksen jäsenen perehdytys,
puhujana Keliakialiiton vapaaehtoistoiminnan asiantuntija Minnaleena Ollanketo.

Webinaarissa johdatellaan uudet toimijat Keliakialiiton ja keliakiayhdistysten toimintaan. Webinaari sopii kaikille uusille hallitustoimijoille.

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminnan asiantuntijat, vapaaehtoistoiminta@keliakialiitto.fi

Gluteenitonta arkiruokaa -koulutus

Haluatko lisätietoa terveellisestä ja edullisesta gluteenittomasta ruoasta ja toimia auttamistehtävässä omassa paikallisyhdistyksessäsi?

Lähde mukaan vapaaehtoistoimintaan osallistumalla Gluteenitonta arkiruokaa -koulutuksiin. Koulutuksessa saat valmiuksia toimia omassa paikallisyhdistyksessä vertaisneuvojana. Pääset myös vahvistamaan osaamistasi terveellisestä ja edullisesta gluteenittomasta ruokavaliosta sekä järjestämään gluteenittomia leivonta-ja ruoanvalmistuskursseja keliakiaa sairastaville tai muusta syystä gluteenitonta ruokavaliota tarvitseville. Gluteenitonta arkiruokaa -koulutus käsittää neljä verkossa toteutettavaa etäkoulutusta sekä käytännön leivonta- ja ruoanvalmistuskurssin (helmikuussa 2023). Etäkoulutukset toteutetaan arki-iltaisin klo 17.3019.30.

Koulutuksessa saat

 • tietoa keliakiajärjestön vapaaehtois- ja vertaistukitoiminnasta
 • uutta tietoa gluteenittoman ruoan ravitsemuksesta ja edullisista raaka-aineista
 • käytännönohjeita ja vinkkejä gluteenittomien leivonta- ja ruoanvalmistuskurssien järjestämiseen sekä kauppa-apuna toimimiseen
 • lisäksi pääset käytännössä kokeilemaan testattuja ruoka- ja leivontaohjeita.

Missä? Neljä etäkoulutuskertaa verkossa Microsoft Teamsillä sekä käytännön leivonta- ja ruoanvalmistusharjoitus myöhemmin tarkentuvalla paikkakunnalla.

Milloin? Koulutus alkaa 15.11.2022 ja päättyy leivonta- ja ruoanvalmistuskurssiin helmikuussa 2023.

Etäkoulutuspäivät

 • ti 15.11.2022
 • ma 21.11.2022
 • to 12.1.2023
 • to 26.1.2023

Leivonta- ja ruoanvalmistuskurssien paikkakunnat tarkentuvat ilmoittautujien mukaan loppuvuodesta 2022.

Kenelle? Vapaaehtoistehtävästä ja vertaisneuvonnasta kiinnostuneille, uusille vapaaehtoisille sekä jo vapaaehtoistoiminnassa mukana oleville. 

Ilmoittaudu mukaan koulutukseen 11.11.2022 mennessä tästä.

Koulutukset ovat osa Keliakialiiton vuoden mittaista STEA-rahoitteista hanketta, josta käytetään nimeä Gluteenitonta arkiruokaa. Koulutukset ovat maksuttomia, matkakuluista vastaa osallistuja itse (leivontaosuus).  

Yhdistysvaikuttaja-verkkokoulutus

Haluatko saada uusia näkökulmia ja ideoita yhdistyksen vaikuttamistyöhön? 

Yhdistysvaikuttaja-koulutuksessa pääset vahvistamaan osaamistasi yhdistyksen vaikuttamistyön suunnittelussa ja kehittämisessä, yhdessä muiden yhdistystoimijoiden kanssa. Koulutus tarjoaa perustiedot ja -taidot kansalaisjärjestön yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Saat näkökulmia, välineitä ja ideoita vaikuttamistyöhön sekä ajankohtaista tietoa meneillään olevista muutosprosesseista. 

Missä? Verkossa – voit osallistua omalla tietokoneellasi asuinpaikasta riippumatta!

Milloin? 30.1.–5.3.2023, kesto 5 viikkoa.

Kenelle? Koulutus soveltuu kaikille yhdistystoimijoille, jotka haluavat vaikuttaa sujuvan gluteenittoman arjen puolesta.

Koulutuksen teemat

 1. Johdatus vaikuttamiseen
 2. Mitä, missä ja miten vaikutamme?
 3. Vaikuttamistyön suunnittelu ja tavoitteenasettelu
 4. Vaikuttamisen kohderyhmät, keinot ja kanavat
 5. Vaikuttamisen suunnitelmasta toteuttamiseen

Ilmoittaudu mukaan tästä 

Koulutus sisältää kolme webinaaritapaamista, itsenäistä työskentelyä Howspace -oppimisalustalla, työkaluja ja menetelmiä, oppimistehtäviä sekä keskusteluja muiden osallistujien kanssa. Webinaaritapaamisten ajankohdat: ti 31.1., ma 13.2. ja to 2.3. klo 17.30-19.

Koulutuksen laajuus on 2 opintopistettä ja se toteutetaan yhteistyössä Opintokeskus Siviksen kanssa.

Askeleet vapaaehtoisuuteen

Oletko joskus pohtinut, voisiko vapaaehtoistoiminta olla sinua varten? Kiinnostaako sinua gluteenittomien tapahtumien tai tempausten järjestäminen? Haluaisitko vaikuttaa gluteenittomien tuotteiden ja palveluiden saatavuuteen paikkakunnallasi? Haluaisitko jakaa kokemuksiasi muiden gluteenitonta ruokavaliota noudattavien kanssa?

Keliakialiitto tarjoaa uusille vapaaehtoisille ja vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille verkkokoulutuksen, jonka aikana käydään läpi vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia, Keliakialiiton ja keliakiayhdistysten toimintaa, ohjataan tunnistamaan omia vahvuuksia ja löytämään kiinnostavia vapaaehtoisuuden paikkoja.

Missä? Verkossa – voit osallistua omalla tietokoneellasi asuinpaikasta riippumatta!

Milloin? 20.3.-30.4.2023.

Kenelle? Vapaaehtoistehtävistä kiinnostuneet sekä uudet vapaaehtoiset Keliakialiiton ja keliakiayhdistysten toiminnassa.

 

Miten? Kyseessä on ohjattu verkkokoulutus. Koulutukseen kuuluu viikoittaisia oppimistehtäviä, itsenäistä työskentelyä oppimisalustalla sekä verkon kautta pidettävät virtuaaliopetuskerrat (opetus alkaa aina klo 17.30 ja päättyy klo 19.00). Virtuaaliopetuskerrat pidetään ti 21.3., ke 5.4. ja to 27.4. Koulutus toteutetaan yhteistyössä Opintokeskus Siviksen kanssa ja osallistujat saavat koulutuksesta yhden opintopisteen.

Ilmoittautuminen aukeaa pian! 

Keliakiayhdistyksistä löytyy monenlaisia toiminnan paikkoja aina vertaistukitoiminnasta gluteenittomien leivontailtojen järjestämiseen ja yhteisten retkien suunnittelusta yhdistysten hallitustoimiin.

Askeleet vapaaehtoisuuteen-verkkokoulutus tarjoaa helpon tavan tutustua vapaaehtoistoimintaan keliakiayhteisön parissa ja lähteä mukaan. Koulutukseen osallistuminen onnistuu omalla tietokoneella vaikkapa kotisohvalta.

Ilmoittautumisen yhteydessä saat tarkennetun ohjelman. Uudet koulutusmateriaalit avautuvat viikoittain oppimisalustalla. Suurimman osan koulutuksen tehtävistä voit suorittaa itsenäisesti kurssiviikon aikana. Koulutukseen sisältyy kolme vuorovaikutteista virtuaaliopetuskertaa. Toivomme, että osallistujat pääsevät mukaan näille kerroille. Kysythän tarvittaessa lisätietoja!

Kurssi toteutetaan yhteistyössä Opintokeskus Siviksen kanssa ja se on yhden opintopisteen laajuinen. Osallistujat saavat kurssisuorituksesta todistuksen ja opintopisteiden rekisteröinti tapahtuu Siviksen kautta. 

Digiklinikat

Tule mukaan digiklinikalle kertaamaan erilaisten ohjelmien käyttöä ja oppimaan uutta. Klinikat järjestetään kuukausittain Teamsin avulla klo 18–19, viikonpäivät vaihtelevat. Klinikalle ilmoittaudutaan järjestämispäivänä klo 12 mennessä. 

22.11. Näin lähetät sähköpostia jäsenistölle rekisteristä, Tuija Heliövuori. Ilmoittautuminen.

Tietosuojaseloste

Vapaaehtoisten webinaari- ja koulutusilmoittautumisten sekä vapaaehtoisille tehtyjen kyselyiden rekisteriseloste