Gluteeniton elämä » Kun keliaakikko tulee kylään

Kun keliaakikko tulee kylään


Oletko saamassa ensimmäistä kertaa vieraaksesi keliaakikon? Mietityttääkö, mitä voisit tarjota hänelle kahvin kanssa tai ruoaksi?

Keliaakikkovieraalle sopivien leivonnaisten ostoa tai leipomista helpottaa, kun kysyt käyttääkö vieraasi gluteenitonta vehnätärkkelystä tai gluteenitonta kauraa.

Kahvileipää kaupan hyllyltä
Nykyään keliaakikon vierailuun on helppoa varautua, vaikka ei tunnustautuisikaan jauhopeukaloksi. Valmiita leivonnaisia kannattaa etsiä ensimmäiseksi kauppojen pakastealtaista ja gluteenittomat keksit löytyvät useimmissa kaupoissa tavanomaisten keksien vierestä. Leipää löytyy tuoreleipähyllyltä, vakuumiin pakattuna ja pakastetuotteina.

Herkullista tarjottavaa itse valmistaen
Itse leivottu gluteeniton leivonnainen on aina mieluisa yllätys keliaakikolle. Itse leipovan ei välttämättä tarvitse hankkia kalliimpia erityisraaka-aineita. Monet raaka-aineet, kuten sokeri, rasva, mausteet ja perunajauho, soveltuvat sellaisenaan gluteenittomaan leivontaan. Jauhojen, hiutaleiden ja muiden viljavalmisteiden tulee olla aina gluteenittomaan ruokavalioon soveltuvia.

Monet ruokalajit sopivat sellaisenaan keliakiaakolle. Gluteenittoman kastikkeen voi saostaa näppärästi maissitärkkelyksellä ja mureketaikinan jatkeeksi soveltuvat mm. kasvisraasteet.

Gluteenittomia leivonnaisia ja ruokaa valmistaessa tulee huolehtia, ettei gluteenia sisältäviä ainesosia pääse sekoittumaan missään vaiheessa keliaakikolle soveltuviin leivonnaisiin tai ruokaan.

Katso gluteenittomia reseptejä.

Gluteenitonta tuotetta etsimässä