Gluteeniton elämä » Kun keliaakikko tulee kylään » Leivontavinkkejä

Vinkkejä gluteenittomaan leivontaan ja ruoanvalmistukseen


Gluteenittoman taikinan rakenteen parantaminen

Gluteenittomiin hiivataikinoihin ei synny sitkoa ja leivonnaiset ovat hauraita. Gluteenittoman taikinan käsittelyä voidaan helpottaa ja leivonnaisen ominaisuuksia parantaa psylliumilla ja ksantaanilla. Psyllium mehevöittää leipää ja vähentää murenemista. Ksantaani saa aikaan sitkomaisen rakenteen, kuohkeuttaa ja saa aikaan rapean kuoren.

Gluteenittoman taikinan rakennetta voidaan parantaa myös proteiinilisillä (esim. maito, piimä, rahka, soijajauho tai perunasose) tai useiden jauhojen yhdistelmillä.

Vaivaa huolellisesti ja kohota vain kerran

Gluteenittomia hiivataikinoita tulee vaivata pitkään paremman rakenteen aikaan saamiseksi. Taikinat ovat löysiä ja tarttuvia, joten niiden käsitteleminen on tavanomaista hankalampaa. Älä kuitenkaan lisää enempää jauhoja kuin ohjeessa, koska leivonnaisista tulee tällöin kovia ja sitkeitä. Taikinasta on helpointa ottaa kokkareita lusikalla ja muotoilla ne pellille jauhotetuin, kastelluin tai öljytyin käsin. Hiivataikinaleivonnaiset kohotetaan vain kerran.

Jauhota huolellisesti

Kakku- ja leipävuoat voidellaan ja jauhotetaan huolellisesti. Vuoan jauhotukseen soveltuvat hyvin esim. gluteenittomat korppujauhot, tattarileseet, maissisuurimot ja kookoshiutaleet.

Väriä voitelemalla

Gluteenittomat leivonnaiset jäävät usein paistaessa vaaleiksi. Väriä leivonnaisiin saa voitelemalla ne piimällä, maidolla, kananmunalla tai kahvilla. Myös kasvisraasteet, pinaatti ja yrtit tuovat väriä ja makua parantaen myös leivonnaisen ravintoarvoa.

Gluteenittomat leivonnaiset kuivuvat nopeasti, joten ne kannattaa pakastaa heti jäähtymisen jälkeen.

Vinkkejä ruoanvalmistukseen

Kastikkeiden ja keittojen suurustaminen onnistuu maissi- ja perunatärkkelyksellä tai gluteenittomalla jauhoseoksella. Huomioi kuitenkin, että valmiissa suurusteissa voi olla laktoosia.

Mureketaikinan jatkeeksi sopivat esim. sokerijuurikashiutaleet, gluteeniton näkkileipä, gluteeniton korppujauho, tattarilese tai juuresraasteet.

Gluteenittoman pihvin voi jauhottaa keliaakikoille sopivilla riisimuro- tai maissihiutalemurskeilla, gluteenittomalla korppujauholla, tattarileseillä, gluteenittomilla jauhoseoksilla tai maissiryyneillä.