Gluteeniton elämä » Kun keliaakikko tulee kylään » Tarjoiluvinkkejä

Kiireisen kokin helpot tarjottavat


Paikallisten leipomoiden taidonnäytteet ovat toivottuja kahvipöydän antimia

Gluteenittomia valmiita leivonnaisia on tarjolla monilta eri valmistajilta. Pienten, paikallisten leipomoiden gluteenittomat leivonnaiset ovat aina mukavaa vaihtelua keliaakikoille. Suurten valmistajien tuotteita on yleensä tarjolla lähes kaikkialla, mutta pienten alueellisten leipomoiden leivonnaisia pääsee maistelemaan harvemmin.

Joulun alla on myös saatavilla gluteenittomia valmistaikinoita, joista voi itse pyöräyttää helposti tuoreita piparkakkuja ja torttuja kahvipöytään.

Sulata pakastetut leivonnaiset maltilla

Pakastetut gluteenittomat leivonnaiset ovat parhaimmillaan huoneenlämmössä sulatettuina ja juuri ennen tarjoilua miedolla teholla mikrossa lämmitettyinä. Valmiita leivonnaisia voi myös itse koristella sulatuksen jälkeen hedelmillä, marjoilla, kiilteellä, kermavaahdolla tai erilaisilla kuorrutuksilla.

Pakastettu leipä tuoreutuu myös paahtamalla, mutta ennen paahtoa gluteeniton leipä tulee suojata silikonisella paahtopussilla tai käyttää vain gluteenittoman leivän paahtamiseen varattua paahdinta.

Rakenna herkullisia voileipiä

Valmiista sämpylöistä tai vuokaleivistä voi askarrella maukkaita voi- ja kolmioleipiä. Myynnissä on myös valmiita gluteenittomia pitsoja ja pitsapohjia, joista voi valmistaa nopeasti herkullista pikkusuolaista mieleisillä täytteillä. Muista myös gluteenittomat karjalanpiirakat, jotka sulatettuna ja päällystettynä ovat oiva apu pieneen nälkään.

Voileipien päällysteiksi ja täytteiksi sopivat esim:

- margariini ja muut rasvaseokset
- useimmat tuorejuustot ja sulatejuustot (tarkista ainesosaluettelo)
- kypsytetyt juustot
- useimmat lihaleikkeleet ja leikkelemakkarat (ei korppukinkku!)
- graavattu, savustettu tai paistettu kala, sillit, useimmat tonnikalat, katkaravut
- keitetty tai paistettu kananmuna
- kasvikset, salaatit
- pikkelsit, kurkkusalaatit, maustekurkut
- oliivit, aurinkokuivatut tomaatit jne.

Puolivalmisteet ja valmisruoat apuna kiireessä

Ruoanvalmistuksessa voi hyödyntää erilaisia puolivalmisteita ja valmisruokia, kunhan tarkastaa niiden sopivuuden gluteenittomaan ruokavalioon. Tarjolla on useita keliaakikoille soveltuvia pyöryköitä, pihvejä, keittoja, laatikoita ja valmisruoka-aterioita. Myös valmisruoasta ja puolivalmisteista saa rakennettua monipuolisen aterian, kun täydentää kokonaisuutta kasviksilla, gluteenittomalla leivällä ja maitovalmisteilla.

Tasapuoliset tarjoilut

Keliaakikko joutuu usein esim. juhlissa tilanteisiin, joissa muille vieraille on varattu monenlaisia herkkuja, mutta keliaakikolle on tarjolla vain ehkä yhtä tai kahta syötäväksi sopivaa ruokaa tai leivonnaista. On huomaavaista rakentaa tarjoilut siten, että mahdollisimman moni ruoka sopii myös erityisruokavaliota noudattavalle. Vaikka erityisruokavaliota noudattavan tulisi itse muistaa ilmoittaa tarvitsemastaan ruokavaliosta, on huomaavaista aina kysyä vierailta mahdolliset erityisruokavaliotarpeet.