Gluteeniton elämä » Kun keliaakikko tulee kylään » Yleisohjeet valmistukseen ja tarjoiluun

Kuinka valmistaa, tarjoilla ja säilyttää gluteenittomia leivonnaisia?


Itse valmistetut gluteenittomat leivonnaiset ovat mieluinen yllätys keliaakikkovieraalle. Gluteenittomat leivonnaiset ja ruokalajit tulee valmistaa huolellisesti, jotta tuotteeseen ei pääse sekoittumaan missään vaiheessa gluteenipitoisia ainesosia.

Varmista raaka-aineiden ja työvälineiden puhtaus

Varmista ennen leivontaa, että kädet, pöydät, kulhot, vispilät ja muut välineet sekä käytettävät raaka-aineet ovat puhtaita. Varaa leivontaan riittävän suuri kulho, koska gluteenittomat jauhot ovat hyvin pöliseviä.

Varmista, ettei sokeria, perunajauhoa tai mausteita annostella mitoilla, jotka ovat olleet kosketuksissa gluteenipitoisten raaka-aineiden kanssa (esim. ettei sokeria annostella mitalla, jolla on annosteltu ensin vehnäjauhoa). Tarkasta myös sähkövatkaimen puhtaus.

Käytä puhtaita esi- ja leivinliinoja sekä puhdasta leivinpaperia. Voitele leivonnaiset mielellään puhtaalla silikonisella sudilla, tavallista pullasutia ei saa yleensä riittävän puhtaaksi. Älä paista kiertoilmauunissa yhtä aikaa gluteenittomia ja gluteenipitoisia leivonnaisia, koska kiertävä ilma pöllyttää gluteenipitoiset jauhot gluteenittomien tuotteiden päälle.

Jäähdytä leivonnaiset erillään tavanomaisista leivonnaisista.

Gluteenittomien raaka-aineiden ja leivonnaisten säilytys

Gluteenittomat raaka-aineet ja valmiit leivonnaiset tulee säilyttää tiiviisti pakattuina erillään tavanomaisista elintarvikkeista, ettei niihin pääse sekoittumaan gluteenipitoisia ainesosia. Säilytä gluteenittomat jauhot ja muut kuivatuotteet mieluiten erillisessä kaapissa. Jos gluteenittomille tuotteille ei ole mahdollista varata omaa kaappia, säilytä ne aina ylimmällä hyllyllä tai gluteenia sisältävien tuotteiden yläpuolella.

Säilytä gluteenittomien elintarvikkeiden pakkaukset siltä varalta, että vieraasi haluaa varmistaa tuotteen sopivuuden itselleen esim. ainesosaluettelosta.

Tarkkana tarjoilussa

Käsittele keliaakikoille tarjottavia ruokalajeja huolellisesti puhtailla välineillä ja leikkuulaudoilla. Tarjoile gluteenittomat leivonnaiset ja ruokalajit omilta tarjoiluvadeiltaan ja varmista, että niissä on oma puhdas otin.

Varaa keliaakikolle rasvanappeja tai varmista muuten, ettei keliaakikon käyttämään leipärasvaan joudu gluteenipitoisia muruja.

Buffetpöydissä gluteenittomat leivonnaiset ja ruokalajit tulee merkitä selkeästi. Ruokalajit tulee asettaa pöydässä sellaisen paikaan, ettei niihin pääse tippumaan leivänmuruja tai muuta gluteenipitoista ruokaa.