Gluteeniton elämä » Matkakokemuksia

Matkakokemuksia

Tallinna, Viro, heinäkuu 2015Tallinna pikkukeliaakikon (ja vähän isompien herkuttelijoiden) kanssa.

Alunperin vähän arvelutti, miten jouhevasti selvitään 4-vuotiaan keliaakikon kanssa. Käytin aikaa ravintoloita selvittämällä ja laittamalla sähköpostia etukäteen tiedustellakseni gluteenittomasta lasten menusta. Nettisivujen perusteella läheskään kaikilla ravintoloilla ei ollut ylipäänsä erillistä lastenlistaa. Halusimme syödä hyvää ja laadukasta ruokaa, myös aikuisten näkökulmasta. Olemme kokeneet ravintolaruokailut ongelmallisiksi, koska edes Suomessa gluteenittomiin lastenannoksiin ei ole monestikaan panostettu. Liian monesti tarjolla on vain nakkikori ja rasvaiset ranskikset. Tallinna oli jotain ihan muuta.

Tässä pari suositusta:

Chocolaterie Pierre (http://www.pierre.ee), ihanan tunnelmallinen kahvila vanhassakaupungissa, Vene-kadun sisäpihalla. Leivosten ja pikkusuolaisten lisäksi tarjolla hyvin valmistettuja kahvi- ja teejuomia sekä suklaata. Valikoimissa näytti olevan ainakin gluteeniton suklaaleivonnainen ja jotakin suolaista. Meillä lapset ottivat jätskiä ja tarjoilija joustavasti taipui jakamaan yhden ison annoksen kahdeksi lastenannokseksi. Itse voin suositella aivan ihanaa Bombay Chai Lattea.

Ravintola Spot (http://www.restoranspot.ee), myös Vene-kadulla. Superlaadukasta ja niin huolella valmistettua ruokaa. Lapsista toinen otti perunamuusin naudanpihvillä ja toinen kanalla. Olin etukäteen varmistanut, että gluteeniton ruoka järjestyy. Ravintola myös tiesi, mitä gluteenittomuus tarkoittaa ja edellyttää. Me aikuiset otimme pääruoaksi sisäfilepihvit - taivaallista. Kävimme samalla reissulla myös testaamassa lounaan, joka meni nappiin yhtälailla. Lasten mielestä Spotissa oli paras sapuska. Tänne kannattaa varata pöytä. Sekä lounas- että illallisaika on ainakin sesonkina vilkas.

Rataskaevu 16 (https://www.facebook.com/Rataskaevu16). Interiööri , ruoka, palvelu ja ihan kaikki. Tuoreista raaka-aineista suussasulavia annoksia ja kohtuulliseen hintaan. Myös tähän ravintolaan olin yhteydessä etukäteen ja varmistin gluteenittoman annoksen. Jouduin sähköpostissa vielä tarkentamaan Keliakialiiton käännöksen avulla asian. Ravintolaan mennessämme he olivat selvästi varautuneet ja tietoisia asiasta. Pöytä järjestyi aivan lasten leikkinurkan vierestä. Minulla oli gluteenitonta pastaa mukana ja ravintola laittoi pasta-annoksen pikkukeliaakolle siitä. Muita annoksia olisi toki saanut gluteenittomana, mutta keliaakikko halusi sisarensa kanssa samanlaisen annoksen. Myös tähän ravintolaan kannattaa tehdä pöytävaraus.

Ravintola Nop (http://blog.nop.ee/) Tarkoituksemme oli suunnata ensimmäisenä päivänä Kadriorgiin, mutta hotellin kylpylä veti pidemmän korren. Kadriorgin lähellä on kuitenkin Nop-niminen ravintola, josta saa aamiaisen lisäksi muun muassa lounasta. Menu on monipuolinen ja kiinnostava, ja kaikkiin annoksiin on selkeästi merkitty gluteenittomuus. Myös pikkukeliaakikolle sopivia annoksia on tarjolla. Tätä emme ehtineet testata.

H.R. 4.8.2015

Riika, Latvia, huhti-toukokuu 2015Kävimme Latviassa puolentoista viikon reissun. Ennen lähtöä valmistauduin ottamalla netistä kielikäännöksen latviaksi ja venäjäksi ja varmuuden vuoksi englanniksikin.

Riikassa on hyvä keliakiamyymälä, Tīrā Maize, jossa kaikki tuotteet ovat gluteenittomia. Myymälä sijaitsee osoitteessa Ģertrūdes iela 60. Myymälällä on myös nettisivut osoitteessa tiramaize.lv

Kävimme useammassa ravintolassa, jossa näytin tulostamaani kielikäännöstä. Suhtautuminen gluteenittomaan ruokavalioon oli vaihtelevaa. Täytyi itsekin katsoa ja päätellä jonkin verran onko ruoassa gluteenia vai ei, jos ruoka oli näkyvillä. Joissakin paikoissa oli tuoteselosteet (kuten McDonald'sissa ja Cili Picassa). Joissakin kaupoissa on myös gluteenittomia ruokia omalla hyllyllään kuten Rimissä ja Prismassa.

Joissakin paikoissa en meinannut saada maitoa sisältäviä tuotteita, koska keliakia sekoitettiin maitoallergiaan. Esimerkiksi juustopäällysteisiä kananpaloja en meninannut ensin saada.

Gluteenittomia kaurahiutaleita ja mysliä otin itse mukaan, vaikka niitä olisi löytynyt isommista marketeistakin. Matkaillessa ulkomailla olen yleensäkin todennut, että kun tekee itse ruoat, niin voi olla varma siitä, mitä ne sisältävät. Mutta ulkona syömälläkin pärjää, jos on edes vähän kielitaitoa ja seikkailumieltä, ja mielellään gluteenittomasta ruokavaliosta kertova teksti mukana näytettäväksi ravintolan henkilökunnalle.

K.K. 18.5.2015

Barcelona, huhtikuu 2015Vinkiksi Barcelonassa piipahtaville:

El corte Ingles tavaratalosta elintarvikeosastolla erityisruokavaliohyllystä löytyi hyvä valikoima muun muassa gluteenitonta leipää, keksejä ja olutta (joka maksaa noin kolmanneksen Suomen hinnoista…).

La Ramblas -kävelykadun varrelta löytyi asiantunteva tapasravintola Taller de tapas, jonka tarjoilija kertoi esimerkiksi, että batatas bravas -perunat keitettään puhtaassa öljyssä. Maustekastike, joka sisälsi leivänmuruja, tuotiin erillisessä astiassa normiruokailijaa varten.

Saman kadun varrella on La Bogueria -kauppahalli/torialue, jonka värikkäiltä herkkupöydiltä löytyi esimerkiksi ihania hedelmäpala-annoksia ja smoothieita välipaloiksi sekä pitkiin cocktailtikkuihin sujautettuja kinkkusiivuja.

La placa Catalunya aukion reunalla sijaitseva Hard Rock Cafe Barcelona tarjosi gluteenitonta olutta, ja lähes kaikki annokset oli mahdollista saada gluteenittomina. Melko muhkea hampurilainen oli gluteenittoman sämpylän välissä ja hinnat Suomen keskivertoa.

Buffet-pöydästä sai eräässä ravintolassa koottua ruhtinaallisen annoksen, vaikka poimikin vain varmasti gluteenittomia lajeja.
Muissa ravintoloissa/kahviloissa kerrottiin reilusti, jos gluteeniton tarjonta ei onnistunut, tai koottiin annos gluteenittomista osasista.

Kielikäännöksestä oli hyötyä useassa paikassa.

S.S. 7.4.2015

Gran Canaria, Playa del Ingles, joulukuu 2013Miehelläni todettiin keliakia, ja tämä oli ensimmäinen ulkomaanmatka sairauden toteamisen jälkeen. Löysimme aivan mahtavan ravintolan, Reno a la mummon. Ruoka oli gluteenitonta ja ravintolasta sai myös gluteenitonta leipää alkupalana. Tarjoilijat ja kokit olivat tietoisia keliakiasta ja neuvoivat meitä, mistä kaupasta löydämme gluteenittomia tuotteita. Myös Kuparipannun listalta löytyi gluteenitonta ruokaa. Kaikki kastikkeet eivät olleet gleteenittomia, mutta meitä palvellut tarjoilija tiesi mitkä kastikkeet sopivat keliaakikolle. Kävimme kysymässä kreikkalaisessa ravintolassa miehelleni sopivaa liharuokaa. Epäilivät, ettei ruoka ole täysin gluteenitonta, koska pitaleivät paistetaan samalla grillillä kuin lihatkin.

11.12.2013

Gran Canaria, Ingles, marraskuu 2013Asuin neljä viikkoa Sunprime Atlantic View hotellissa. Olin informoinut hotellia etukäteen tarpeestani saada gluteiinitonta ruokaa. Söin joka aamu hotellin aamiaisen, joka oli runsas ja sisälsi paljon gluteiinittomia vaihtoehtoja. Lisäksi sain pöytään gluteiinittoman lämpimän patongin ja korin, jossa oli mm. mysliä, pikkuleipiä ja muffinsseja. Myös hotelllin a la carte -listalta löytyi gluteiinittomia vaihtoehtoja. Buffet-ruokailussa hyvin kerrottiin, mitä voin syödä ja mitä en. Hotellin baarista ja pienestä lähikaupasta sai ihan kelvollista ohra- ja riisipohjaista gluteiinitonta Daura-olutta maissipohjaisen ja karvaana pitämäni Coronetin lisäksi.

Keliakiatietämys on Kanarialla parissa vuodessa lisääntynyt. Missään ravintolassa en joutunut kaivamaan esiin kielikäännöksiä. ”Gluten free” tai ”sin gluten” ilmaisut riittivät hyvin. Joskus jouduin tyytymään ”plain” eli kastikkeettomaan vaihtoehtoon, mutta esim. Red Cow, Mummola, Kuparipannu ja Creek Village ravintoloissa sai myös gluteiinitonta kastiketta. Näissä oli muutenkin erityisen hyvä tietämys keliaakikon ruokavaliosta. Kolmessa viimeisessä sai myös palvelua suomeksi. Näissä ravintoloissa kerrottiin hyvin tarkkaan mahdollisesta (ja usein ilmenevästä) ”saattaa sisältää gluteiinia” tilanteesta eli oltiin rehellisen tarkkoja. Myös gluteiiniton pitsa oli paikoin listoilla, mutta arvatenkin se paistetaan samassa uunissa kuin muutkin pitsat.

Myös kaupoista löytyi gluteiinittomia tuotteita. Parhaiten niitä löysin uudesta el Tableron ostoskeskuksesta, joka sijaitsee Maspalomasin luoteisreunalla moottoritien varressa. Sieltä sai mm. gluteiinittomia nakkeja, säilykelihapullia, muroja, pikkuleipiä ja olutta. Suomen mallin mukaisia gluteiinittomia mikroannoksia en nähnyt missään kaupassa, mutta esim. Tablerosta sai erilaisia foliopakattuja lihoja, joista pystyi itse kokkaamaan ruokaa. Useimmista apteekeista sai gluteiinittomia lastenruokia, muttei muutaman muun maan tapaan aikuisten gluteiinittomia tuotteita.

PJ 30.11.2013

Italia, Rooma, heinäkuu 2013Vietimme päivän Roomassa nähtävyyksiä kierrellen ja olin jo hyvissä ajoin kotona katsonut netistä muutamia gluteenittomia ravintoloita arvosteluineen. Emme huomanneet ajankulua, ja nälkä yllätti juuri kun paikallinen lounasaika oli lopuillaan. Etsimme ravintoloita navigaattorin avulla pitkin hikistä ja helteistä Roomaa. Pienen kiertelyn jälkeen löysimme ravintolan nimeltä Voglia Di Pizza, joka oli auki aamusta iltaan. Ravintolassa koin elämäni ensimmäisen oikeasti hyvän kokemuksen alusta alkaen!

Kysyessäni gluteenittomuudesta, antoi tarjoilija minulle oman listan, joka oli lähes samanlainen kuin muidenkin listat, mutta kaiken sai gluteenittomana! Listalla oli kymmeniä pastoja, pizzoja ja leipiä. Otin alkupalaksi bruschettan ja pääruuaksi pasta-annoksen. Molemmat ruuat tuotiin ensin normaaleina, mutta ennenkuin olin edes ehtinyt maistaa, tuli tarjoilija hakemaan lautaseni pois syvästi pahoitellen: "en ole varma, onko kokki sittenkään tehnyt tätä gluteenittomasti". Sain hetkisen kuluttua uuden annoksen. Ruoka oli todella halpaa, annokset isoja ja hyvänmakuisia, joten menisin kyllä toistekin. Ravintola sijaitsi rauhallisella paikalla sivukujalla, jossa paikalliset enemmänkin istuskelevat. Kuitenkin erittäin lähellä nähtävyyksiä.

LT 10.11.2013

Espanja, Fuengirola, lokakuu 2013Olimme lokakuun puolivälissä hyvän olon matkalla Fuengirolassa Espanjassa. Niin mieli kuin kehokin sai hyvää oloa liikunnan ja hyvän ruoan muodossa. Hotellimme (Confortel, rantakadulla LosBolichesissa) aamiainen oli runsas, ja ilmottauduttaessa aamiaiselle ilmoitin haluavani sen gluteenittomana. Pienen odottelun jälkeen pöytään tuotiin runsas lautanen erilaisia gluteenittomia tuotteita. Uunilämmin (sulatettu) patonki, paahtoleipäviipaleita, muffinseja ja keksejä. Tähän kun haki lisäksi leikkeitä, vihanneksia ja hedelmiä sekä tuoremehua ja kahvia, niin päivä alkoi tosi ravitsevana. Ainoa miinus oli, kun aamiaishuoneen leivänpaahdin oli mallia, johon ei voinut laittaa paahtopussia.

Päiväkahvilla kävimme usein Thelman pullapuodissa, Los Boliches-aseman vieressä, Junakatu 32, josta sai mm. tosi ison gluteenittoman mustikkapiirakan. Samalla kadulla on myös syyskuussa avattu San Deli-lounasravintola, jossa lähes kaikki tuotteet on gluteenittomia. Ravintola on suomalaisomisteinen ja todella suositeltava paikka hyvän ja asiantuntevan palvelun vuoksi. Ravintola on helppo löytää, kun samassa osoitteessa on myös SuVilla-kiinteistöfirma ja Par 1 golf-tarjontaan erikoistunut liike. Avenida de Jesus Santos Rein, 5, tuttavallisesti Junakatu 5.

Illallispaikkana oli usein ravintola Bahia hotellimme lähellä. Näytettyäni Matkustan ympäri maailmaa -kirjasen espanjalaista käännöstä, tuli kommentti ”ei ongelmia” ja osoitettiin listalta ne annokset, joita voisin tilata. Myös päiväretkellä Mijaksen kylään oli mahdollista saada gluteenitonta kaahvileipää. Minä koin tämän matkan todella rentouttavana ja hyvää oloa sain koko rahalla.

MP 5.11.2013

Sunrise Florida, USA, lokakuu 2013Sawgrass Mills outlet -kylässä löysimme tosi miellyttävän ruokapaikan, California Pizza Kitchenin, jossa oli uutuutena gluteeniton menu. Pizza oli todella hyvää ja palvelu erinomaista. Vakuuttivat, että ovat erittäin tarkkoja keittiön puhtaudesta ennen gluteenittoman ruoan valmistusta. Ostoskeskus sijaitsee osoitteessa 12801 West Sunrise Boulevard, Sunrise, FL 33323 ja ravintola löytyy paikalta 1429. Kannattaa kokeilla jos siellä päin liikkuu!

E.R. 18.10.2013

Kroatia, Split, lokakuu 2013Sain mielestäni hyvää palvelua Splitin ravintoloissa. Näytin tarjoilijalle ensin kielikäännöstä ja poikkeuksetta aina he tiesivät mistä on kyse. Nämä kaksi perinteistä ravintolaa jäivät mieleen – kannattaa kokeilla Splitissä vieraillessa. Kummatkin sijaitsevat Splitin keskustassa ja tarjoavat kohtuuhintaisia annoksia.

Konoba Kod Joze, osoite: 4 Sredmanuska. Taverna sisäpihalla, jonka valikoimista (kalaa, riistaa) löytyi useampi gluteeniton ruoka. Keittiöllä saattaa olla oma illan erikoisuus, tarkista gluteenittomuus. Suosittelen seafood-risottoa.

Konoba Varos, osoite: Ban Mladenova 7. Viihtyisä ravintola tarjoaa mm. omassa grillissä valmistettuja ruokia. Monipuolinen lista, josta löytyy myös gluteenittomia vaihtoehtoja.
http://www.konobavaros.com/ENG/

MJ 10.10.2013

Kroatia Split

Kroatia, Dubrovnik, syyskuu 2013Olimme Aurinkomatkojen järjestämällä viikon matkalla Dubrovnikissa syyskuun alussa. Finnairin lento kohteeseen kesti noin kolme tuntia. Koneessa sain ihan hyvän gluteenittoman täytetyn sämpylän. Kohteessa hotellina oli Grand Hotel Park aamiaisella. Siisti perhehotelli, jossa majoittui keski-ikää olevia henkilöitä ja myös nuoria perheitä ihan pienten lasten kanssa. Tosi hyvin löytyi gluteenitonta syötävää. Ilokseni Schärin leipiä ja keksejäkin oli tarjolla. Näytin kroatian kielikäännöstä heti ensimmäisenä aamuna keittiöhenkilökuntaan kuuluvalle, joka ymmärsi heti asian. Minulle näytettiin kaikki mitä voin ottaa ja tosi paljon oli hyvää syötävää. Yhtenä iltana kävimme oman hotellin päivällisellä, jossa kaikki toimi myös hyvin. Paikallisesta marketista löytyi hyvin pikkusyötävää. Paikalliset ihmiset ovat hieman totisia – olisiko historialla osuutta asiaan.

Maisemat kohteessa olivat hulppeita, toisaalta jylhiä ja toisaalta vehreitä. Merinäköala etenkin ylhäältä vuorilta oli upea. Maisemareitti, joka kulki hotellin läheisyydessä merenrantaa pitkin, oli myös upea korkeuseroineen. Matkalla saattoi pysähtyä rantaravintoloihin huilaamaan. Yksi siiderikin löytyi listalta. Löydettiin erikoinen kallioluolabaarikin. Lämpötila helli +30 asteella. Hotellin läheisyydessä oli uimaranta ja kävelykatu, jonka varrella oli paljon edullisia ruokapaikkoja. Ruokalistoilta löytyi hyvin syötävää mm. grillattua kalaa, kanaa ja lihaa. Kielikäännös ymmärrettiin yleisesti hyvin.

Kroatia on liittynyt EU:hun tänä vuonna, mutta Kroatian valuutta on vielä kuna. Yksi euroa on noin 7 kunaa. Kaksi henkilöä söi juomineen noin 40 euron hintaan keskihintaisessa ravintolassa. Vanhassa kaupungissa kannattaa ehdottomasti käydä, ja muurikävelyllä mikäli ei ole korkeanpaikan kammoinen. Ostimme seitsemäksi päiväksi Dubrovnik kortin, jolla sai ajella linja-autolla ja korttiin sisältyi myös muurikävely. Kaupungin keskeltä rannan tuntumasta löytyi myös ravintola, missä oli suomalainen ruokalista.

Auringonlaskuristeily puulaiva Karankalla oli kokemisen arvoinen. Risteilyyn kuului juoma ja ruokailu seisovasta pöydästä. Kaikki muu, paitsi leipä oli gluteenitonta. Alus pysähtyi saaren poukamaan ruokailun ajaksi.

VY 17.9.2013

USA, New York, elokuu 2013Löysimme mainion risottopaikan New Yorkista: Risotteria Melotti, osoite 309 East 5th Street, Manhattan. Kaikki annokset ovat gluteenittomia, myös leivät. Todella maistuvia annoksia. Kannattaa poiketa, jos osuu kohdalle. Löytyy myös netistä http://www.risotteriamelottinyc.com

L.J.

Viro, Tallinna, heinäkuu 2013Tallinnassa nälkä yllätti Grillhaus Daube -nimisen paikan kohdalla, osoite Rüütli 11 (lähellä Vapauden aukiota). Siellä puhuttiin suomea ja ymmärrettiin gluteenittomuus. Tarjoilija kertoi että listalta voi valita mitä vaan, kastike tms. tarvittaessa vaihdetaan. Ruoka oli hyvää, ja hyvää oli myös palvelu ko. paikassa. Voin suositella.

T.S. 25.7.2013

Espanja, Fuengirola, kesäkuu 2013Gluteeniton-merkinnät olivat Espanjan kauppojen tuotteissa hyvin näkyvissä. Asuimme Fuengirolassa Confortel-hotellissa, ja sain joka aamu ihanan rapean patongin aamiaisella. Patonki oli niin hyvää, että melkein epäilin, ettei se ole gluteenitonta. Olisin saanut runsaan määrän kakkujakin, mutta onneksi ymmärsin ajoissa kieltäytyä.

R-L.S.

Italia, Venetsia, kesäkuu 2013Lomailin Venetsiassa kesäkuussa 2013. Tässä muutamia vinkkejä gluteenittoman ruoan löytämiseksi.

Mea Libera Tutti (Cannaregio 3803, Calle Raccheta-Calle Priuli), pieni puoti täynnä gluteenittomia tuotteita. Omistajarouva, joka on itsekin keliaakikko, tuntee Venetsian ravintoloiden gluteenittoman tarjonnan hyvin, sillä hän järjestää halukkaille ravintoloille koulutusta gluteenittoman ruoan valmistuksesta. Puodista saa siis paitsi herkkuja myös loistavia vinkkejä luotettavista ruokapaikoista. Suosittelen jättämään matkalaukkuun tilaa täältä löytyville houkutuksille!

Al Giardinetto ”da Severino” (Castello 4928, Salizzada Zorzi) ja Vecia Cavana (Cannaregio 4624, Rio Tera SS. Apostoli). Molemmissa ravintoloissa oli oma gluteeniton ruokalista ja tiedostava henkilökunta. Pöytävaraus on ainakin turistiaikaan suositeltava, sillä pöydät olivat lähes täynnä. Hintatasoltaan molemmat ovat hieman hintavampia. Suosikimme oli da Severino, jossa sekä gluteeniton että normaali ruoka oli erittäin hyvää.

Osteria All’Ombra (Cannaregio 5603, Salizzada san Canciano). Ulkoapäin baarilta näyttävä pieni ravintola, josta sai hyvää perusruokaa. Gluteenittomana oli tarjolla mm. erilaisia pastoja, lasagnea, pitsaa ja olutta. Annosten hinnat olivat vain 11–15€. Esimerkiksi lapsiperheelle täältä varmasti löytyy jokaiselle jotakin.

Gelaterie Grom (Campo San Barnaba; Cannaregio 3844, Strada Nueva-Ca’ d’oro; San Polo, Campo dei Frari), italialaista jäätelöä! Kun mainitsee tarvitsevansa gluteenittoman annoksen, jäätelöpallo otetaan aloittamattomasta kulhosta erillisellä kauhalla. Huolellisuus teki suuren vaikutuksen.

In Coop -ruokakaupoista löytyy jonkin verran Coop-merkkisiä gluteenittomia tuotteita, mm. keksejä, leivonnaisia, pakastepizzaa ja -leipää. Täältä löytyi myös piknikille sopivia valmissalaatteja ja herkullisia juustoja.

Kaiken kaikkiaan Venetsiassa tulee olla hiukan skeptinen ravintoloiden lupauksille gluteenittomasta ruoasta. Sain kuulla usealta henkilöltä, että monet ravintolat eivät ota kontaminaatiota huomioon. Gluteeniton pasta tai riisi keitetään samassa vedessä kuin normaali pasta tai pastakastikkeessa on gluteenia sisältäviä aineksia. Omistajan vaihtuessa myös suhtautuminen gluteenittomuuteen muuttuu.

Ajantasaista tietoa gluteenittomuuteen sitoutuneista paikoista löytyy Italian keliakialiiton ravintolahausta:
http://www.celiachia.it -> Dieta senza glutine ->Alimentazione Fuori Casa.

Itselleni loma Venetsiassa oli yksi huolettomimmista ruokailun suhteen!

A-K.R. 2.7.2013

Ranska, Pariisi, kesäkuu 2013Olimme mieheni kanssa Pariisissa pienellä lomamatkalla. Ihastuimme kaupunkiin ja sen nähtävyyksiin. Eri puolilla Pariisia käymissämme ravintoloissa ei tiedetty gluteenittomasta ruoasta mitään.

Louvren lähistöllä olevassa ravintolassa ojensin tarjoilijalle toiveikkaana liiton sivuilta saamani ranskankielisen selvityksen siitä, mitä keliakia tarkoittaa, mitä en saa syödä ja mitä taas saan syödä. Tarjoilija luki tekstin, ja sanoi hakevansa hovimestarin avukseen. Hovimestari tuli, luki selostuksen ja sanoi hakevansa vielä jonkun muun, joka puolestaan luki tekstin ja sanoi, ettei menussa ole minulle juuri mitään sopivaa. Päädyimme tilaamaan salaatin, johon oli tyytyminen.

Muissa käymissämme ravintoloissa en edes esittänyt tekstiä, koska siitä olisi saattanut tulla turhaa kummastelua. Leivät tietenkin olin entisistä matkoistani oppineena ottanut mukaani kotoa hotellin aamupalaa varten. Tällä matkalla en kuitenkaan nähnyt nälkää, sillä aina löytyi jotain muuta sopivaa ja korvaavaa syötävää.

Matkasta jäi kaikesta huolimatta mukava ja mieliämme rikastuttava muisto.

M-L.A 28.6.2013

New York huhtikuussa 2013New Yorkista löytyi erinomainen ja edullinen pitsapaikka Pie by the pound Union Square -alueelta, jonne pääsee hyvin metrolla. Omistajan keliakian takia on gluteenittomaan tarjontaan panostettu. Lähes kaikki pitsat saa gluteenittomina (kanapitsa aivan ihana!), myös gluteenitonta olutta on tarjolla. Pitseria sijaitsee aivan Union Squaren lähellä, 4th Avenuella. Itse aukiolta löytyi (tietysti vasta matkan loppupuolella) erinomainen Whole Food Market, jossa on monipuolisesti tuoreitakin gluteenittomia leipiä (esim Udi's-merkkiset). http://www.piebythepound.com
http://www.udisglutenfree.com

JH 10.5.2013

Belgia, Bryssel huhtikuussa 2013Pitkän viikonlopun vietossa Brysselissä mukanani oli tytär, jolla on keliakia. Löysin netistä vinkin pannukakkupaikasta, josta saisi myös gluteenitonta. Menimme kielikäännöksen kanssa, ja näin olikin. Sekä suolaista että makeaa pannukakkua oli tilattavissa. Ruokalista oli vain ranskaksi, mutta tarjoilija opasti englanniksi. Lettu oli tyttären mielestä hyvää, ja oli ainakin erinäköinen kuin meidän muiden, joten oli varmastikin tattarista. Paikan nimi oli Le Crachin, osoite Rue De Flanders 12.
Toinen vinkki, jonka netistä bongasin, oli italialainen ravintola Spago, osoite Rue Du Pont De La Carpe 13. Sieltä sai todellakin gluteenitonta pastaa. Oli myös pari muutakin italialaista ravintolaa, josta kuuleman mukaan sai gluteenitonta. Nimet Italia in Tavola ja Toscana 21. Näitä emme ehtineet testaamaan, enkä muista osoitteita, mutta googlaamalla löytyy. Muissa käymissämme ravintoloissa sai kyllä syötävää; annoksesta jätettiin pois esim. kastike, mutta sen suurempaan soveltamiseen tai vaihtoehdon tarjoamiseen ei ollut haluja.
Olemme reissanneet aikaisemmin esim. Saksassa, Hollannissa, Tanskassa, Italiassa, Virossa, Latviassa ja Puolassa. Joka paikassa on ruokaa saatu vaihtelevalla menestyksellä. Bryssel saa arvosanaksi 7 (asteikolla 1-10).

TS 2.5.2013

Uusi-Seelanti, helmi-maaliskuussa 2013Kiertelin Uuden-Seelannin pohjois- ja eteläsaarta lähes kuukauden ajan ja hämmästyksekseni gluteenitonta ruokaa ja leipää oli tarjolla joka paikassa: hotelleissa, ravintoloissa, kahviloissa ja myymälöissä. Paras gluteeniton hotelliaamiainen oli Aucklandin Mercure-hotellissa (Customs Street 8): kolmea lajia leipää ja leivänpaahdin gluteenittomia leipiä varten. Uusi-Seelanti on todella helppo kohde keliaakikolle!

TK 19.4.2013

Espanja, Madrid huhtikuussa 2013Löysin Madridista aivan erinomaisen gluteenittoman leipomo-konditorian, jota pitää nuorehko espanjalaismies, keliaakikko itsekin. Siellä voi myös piipahtaa kahvilla tai teellä, ja takaosan remontista päätellen tilaan on tulossa myös jonkinlainen lounasravintola. Maukkaiden gluteenittomien leivonnaisten lisäksi paikka oli tyylikkäästi ja kotoisasti sisustettu. Sijainti on erinomainen, aivan Gran Via -pääkadun vieressä pienellä poikkikadulla Madridin ydinkeskustassa.


Celicioso Madrid 2013

Celicioso, Gluten Free Bakery
Calle Hortaleza 3, 28004 Madrid
hola a celiocoso.es
http://www.celicioso.es

JS 15.5.2013

Tanska, Kööpenhamina maaliskuussa 2013Olin ensimmäistä kertaa ulkomaanmatkalla keliaakikkona. Onneksi olin varannut mukaan gluteenitonta ruoka- ja kahvileipää, sillä kaupoissa ja kahviloissa en nähnyt missään gluteenittomia tuotteita. Tosin kävimme vain pienissä ruokakaupoissa. Hotellilla First Hotel Twentysevenissä oli runsas monipuolinen aamiainen, josta löytyi monenlaista syötävää, ja keittiöstä toivat gluneettomia sämpylöitä.

Ruokapaikkaa etsiskelimme parisen tuntia, mutta kuten sanonta kuuluu: etsivä löytää. Löysimme kävelykadun läheisyydestä Restaurant Sultan Palace -ravintolan, jossa oli aivan syötävän hyvä seisova lounaspöytä. Salaatit olivat ihanan tuoreita ja raikkaita. Lämpimänä ruokana oli broileria ja lammasta, joka oli tosi mureaa, ja kastike oli gluteeniton tomaattikastike. Suosittelen lämpimästi! Ravintolan yhteystiedot: Restaurant Sultan Palace Valkendorfsgade 34 1151 Kobenhavn K tlf.33131513 http://www.sultanpalace.dk

SK 8.4.2013

Argentiina ja Uruguay 2013Hyviä gluteenittomia tuotteita löytyy seuraavista paikoista:
Argentiina, Buenos Aires, keskusta:
erikoistunut gluteeniton ruokakauppa on osoitteessa Maipú 694,
puh. + 54 11 4328-6743
http://www.celigourmet.com.ar/

Argentiina, Salta, keskusta:
Via del Convento Farmaciassa on laaja valikoima gluteenittomia tuotteita osoitteessa Pueyrredón 2, Salta, Argentiina, puh. +54 387 421-1578

Uruguayssa ja Argentiinassa gluteenittomia tuotteita löytyy luontaistuotekaupoista. Argentiinassa gluteenitomilla tuotteilla on kaksi eri glutenitonta logoa. Yleisesti tunnettu kansainvälinen gluteeniton logo ja toinen "sin T.A.C.C.". Sin T.A.C.C. -logo tarkoittaa luontaisesti gluteeniton, siis ilman vehnää, ruista, ohraa ja kauraa (espanjaksi: trigo, avena, cebada y centento).

GA 24.3.2013

Italia, Milano helmikuussa 2013Luettuani positiivisia kokemuksia Roomasta, elättelimme toiveita mukavasta matkasta Italiaan. Petyimme pahan kerran. Gluteeniton ruokavalio tunnettiin lähinnä vain Galleria Vittorio Emanuele II:n kalliin ostosparatiisin ravintoloissa. Jotkin leivittämättömät pihvit toki olivat gluteenittomia, mutta niin hintavia, ettei niitä päivittäin voinut syödä. Yhdessä kauppakeskuksen ravintolassa oli tarjolla gluteenitonta pastaa.

Kauppakeskuksen ulkopuolella gluteenittomia annoksia kyselevää katsottiin kuin halpaa makkaraa: ”Ei meillä ole mitään”. Vihersalaattia tietysti olisi ollut, mutta ei siitä raavas mies tule kylläiseksi, eikä myöskään milanolaisesta risotosta (riisiä, parmesaania ja kermaa).

Duomon torin varressa olevassa Cafessa sentään yritettiin palvella ja löydettiin Hamburger-annos, joka sisälsi ranskanperunoita ja kaksi jauhelihapihviä. Gluteenitonta pizzaa ei saatu mistään ankarasta etsimisestä huolimatta.

Myös elintarvikemyymälät olivat vaikeita löytää. Netistä löytyvästä Pienestä Milanon matkaoppaasta olin saanut vinkin Billa-nimisestä kauppaketjusta. Sieltä sai gluteenittomia keksejä ja korppuja. Sattumalta löytyi myös Carrefour Express -niminen elintarvikeliike. Milanossa ei näet ilmeisesti uskota ulkomainontaan: liikkeen ikkunat oli maalattu peittoon, ja vain avonaisesta ovesta saattoi nähdä, että kyse oli elintarvikemyymälästä.

Gluteenitonta leipää sai vain lääke-apteekeista, ei hyvinvointituotteita myyvistä Farmasioista. Tuotteet olivat miltei kaikki Schärin valmistamia.

Tärkeä tieto oli, että matkaoppaiden mainostamassa jäätelöbaarissa nimeltä Tre Gazzelle tarjolla oleva jäätelö ei sovi keliaakikoille! Englantia puhuva myyjä selitti hyvin ymmärtävänsä, mitä keliakia ja gluteeniton ruokavalio tarkoittaa, mutta heidän jäätelönsä ei siis ole gluteenitonta.

Milanon lentokentältä löytyi pizzapaikka, josta sai pakasteannoksen gluteenitonta lasagnea (Schär).

AS 6.3.2013

Gran Canaria, Maspalomas helmikuussa 2013Hotellissamme Cordial green colfissa oli huono tietämys siitä, ettei gluteiiniton ruoka saa olla kosketuksissa normaalituotteiden kanssa. Kaupoista sai riisikakkuja, mutta ei mitään extraa. Meillä onkin aina matkustaessamme laukku täynnä omia tarvikkeita. Lapsemme sairastui alle 2-vuotiaana keliakiaan.

Lähistöllä Vecindariossa on gluteiiniton leipomo, josta saa tuoreita tuotteita. Ravintoloiden tarjonta oli mielestäni onnetonta, sillä ei pieni lapsi vielä pihvejä syö vaan haluaisi pastaa jne. Kuparipannua joku suositteli, mutta mielestäni sen tarjonta ei ollut sen parempi kuin muuallakaan. On ikävää tarjota lapselle aina ranskalaisia ja nakkeja....

RR 2.3.201

Thaimaa ruoka