Keliakia » Keliakian hoito

Hoitona gluteeniton ruokavalio

Keliakian ja ihokeliakian ainoa hoito on elinikäinen ja tarkka gluteeniton ruokavalio.

Ruokavaliohoidon tavoitteena on korjata ohutsuolen limakalvovaurio sekä ihokeliakiassa ihottuma.

Gluteenittoman ruokavalion noudattaminen ehkäisee hoitamattoman keliakian aiheuttamia lisäsairauksia (mm. osteoporoosi, hedelmättömyys, pahanlaatuiset kasvaimet).

Gluteeniton ruokavalio -esite

Esite antaa tietoa gluteenittoman ruokavalion monipuoliseen koostamiseen ja riittävän kuidun saannin tukemiseen. Esite toimii tietopakettina vastasairastuneen keliaakikon arjessa. Esitteen mukainen ruokavalio sopii useimmille keliaakikoille, mutta ruokavaliota muokataan tarvittaessa yhdessä hoitavan ravitsemusterapeutin ja lääkärin kanssa.
[pdf]Gluteeniton ruokavalio - terveyttä ja hyvää oloa ruoasta, 336 kb, Päivitetty: 14.01.2016


Ihokeliakian ruokavaliohoito -esite

Ihokeliakian ruokavaliohoito -esite on tarkoitettu vastasairastuneen ihokeliaakikon hoidon aloitukseen. Esite on tehty yhdessä ihokeliakiaa hoitavien ravitsemusterapeuttien kanssa nykytutkimuksen antamiin tietoihin pohjautuen. Esitteen ovat tarkistaneet ihotautilääkärit LT Teea Salmi ja LT Kaisa Hervonen.

Ihokeliakian hoito on yksilöllistä. Ruokavaliohoidon sopiva taso tulee etsiä yhdessä hoitavan ravitsemusterapeutin ja ihotautilääkärin kanssa.

Esite antaa lähtötason ohjeet ruokavalion koostamiselle ja tarkkuudelle. Ruokavaliota lähdetään tiukentamaan yksilöllisten tarpeiden mukaisesti, jos iho ei parane. Esimerkiksi gluteeniton kaura ja gluteeniton vehnätärkkelys on todettu tutkimuksissa turvallisiksi myös useimmille ihokeliakiapotilaille. Silti herkimmät ihokeliaakikot voivat saada ihon kutinaa näistä raaka-aineista, eikä niitä pidä silloin käyttää osana ruokavaliotaan.

Ihokeliakian ruokavaliohoidon sopiva taso löytyy usein vasta kokeilun kautta. Koska hoito on yksilöllistä, on mahdotonta antaa yhtä kaikille sopivaa ohjetta. Yksilöllisyyden huomioimisen pulma koskee laajasti kaikkia ruokavalio-ohjeita; mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovikaan toiselle.
[pdf]Ihokeliakian ruokavaliohoito, 1847 kb, Päivitetty: 03.11.2016

Keliaakikko ravitsemusterapeutilla
"Mitä minä nyt saan syödä? Keliaakikko ravitsemusterapeutilla."
Videolla keliaakikko saa ravitsemusohjausta gluteenittomasta ruokavaliosta.