Keliakia » Keliakian hoito » Hyvän ruokavalion malli

Hyvän ruokavalion malli


Koska keliakia on elinikäinen sairaus ja gluteniton ruokavalio on sen ainoa hoito, on ruokavalion koostamisessa hyvä kiinnittää huomiota sen kokonaisterveellisyyteen. Keliaakikoita koskevat samat Valtion ravitsemusneuvottelukunnan antamat suositukset ruokavalion koostamisesta ja ravintoaineiden saannista kuin koko väestöä yleensä. Jos keliaakikon ruokavalio koostetaan suositusten mukaisesti, ei keliaakikko tarvitse ravintolisävalmisteita. Joskus voi olla tarpeen kuitulisän tai kalsium- tai D-vitamiinivalmisteen käyttö. Ruokavaliohoidon alkuvaiheessa tukena voi olla monivitamiinivalmiste.

Terveellisen gluteenittoman ruokavalion perusta ovat gluteenittomat täysjyväviljavalmisteet sekä kasvikset, marjat ja hedelmät. Ne kuuluvat jokaiselle aterialle. Lisäksi ruokavalio sisältää kohtuudella vähärasvaisia tai rasvattomia maitovalmisteita, kalaa sekä vähärasvaista lihaa sekä kasvirasvaa.

Lue lisää ravitsemussuosituksista Valtion ravitsemusneuvottelukunnan verkkosivuilta ja jäsensivuilta kohdasta Hyvä ravitsemus.

Ruokakolmio