Keliakia » Keliakian hoito » Kuitu

Kuitua riittävästi


Kuidulla on monia terveydelle edullisia vaikutuksia ja sen suositeltava päivittäinen saantimäärä on 25 - 35 g päivässä. Tutkimusten mukaan keliaakikoilla kuidun saanti jää usein reippaasti alle suosituksen. Tämä johtuu osittain viljatuotteiden käytön vähentymisestä varsinkin ruokavaliohoidon alkuvaiheessa. Osittain syynä on monien gluteenittomien tuotteiden alhainen kuitupitoisuus.

Riittävän kuitumäärän saannin varmistamiseksi viljavalmisteita (leipää, puuroa, riisiä, pastaa, mysliä) on hyvä syödä suositusten mukaan päivässä n. 300 g. Tämä tarkoittaa 6 - 9 viipaletta gluteenitonta täysjyväleipää ja annosta riisiä tai gluteenitonta pastaa.

Keliaakikolle soveltuvista viljoista runsaskuituisinta on kaura. Hyviä kuidunlähteitä ovat tummista gluteenittomista jauhoseoksista ja gluteenittomista täysjyväviljoista valmistetut leivät, puurot ja pastat. Lisäksi tuotevalmistajat ovat alkaneet lisätä kuituvalmisteita leipätaikinoihinsa ja markkinoilla on myös runsaskuituisia gluteenittomia leivonnaisia. Runsaskuituisessa tuotteessa on kuitua vähintään 6 % eli 6 g/ 100 g tuotetta.

Kuitua saa myös syömällä runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Kuidun saantia voi lisätä käyttämällä ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa sokerijuurikas- tai perunakuitua sekä auringonkukan-, pellavan- tai seesaminsiemeniä. Niitä voi hyvin lisätä myös esim. jogurtin tai viilin joukkoon.

Saanko riittävästi kuitua? Kuitutestin ja lisää tietoa kuidusta löydät extranetistä.