Keliakia » Keliakian hoito » Ruokavalion pääpiirteet

Gluteeniton ruokavalio käytännössä


Keliaakikon ruokavaliosta poistetaan vehnä, ruis, ohra sekä kaikki näitä viljoja sisältävät ruoat ja elintarvikkeet. Poistetut viljatuotteet korvataan gluteenittomilla viljoilla kuten riisillä, maissilla, tattarilla ja hirssillä sekä teollisesti puhdistetetulla vehnätärkkelyksellä ja gluteenittomalla kauralla.


Gluteeniton -termin merkitys muuttui


Tähän asti keliaakikot ovat noudattaneet joko gluteenitonta tai luontaisesti gluteenitonta ruokavaliota. Gluteenittomat tuotteet ovat sisältäneet luontaisesti gluteenittomien raaka-aineiden lisäksi gluteenittomaksi tehtyä vehnätärkkelystä. Luontaisesti gluteenittomat elintarvikkeet on valmistettu sellaisista raaka-aineista, jotka eivät ole koskaan sisältäneet gluteenia eli niistä ei ole tarvinnut poistaa sitä. Näitä ovat esimerkiksi riisi,maissi, tattari, hirssi jne.

Sekä luontaisesti gluteenittomat että gluteenittomat tuotteet ovat saaneet sisältää gluteenia enintään 200 mg/kg. Kauraa sisältäviä tuotteita ei ole saanut sanoa gluteenittomiksi.

Keliaakikon ruokavaliota koskevat nimitykset ja keliaakikolle soveltuvien elintarvikkeiden turvallisuutta osoittavat raja-arvot muuttuivat uuden EU-gluteeniasetuksen myötä koko EU:n alueella. 20.1.2009 julkaistu asetus astui voimaan helmikuussa ja sillä oli siirtymäaikaa vuoden 2012 alkuun.

Uuden asetuksen myötä EU-maiden käyttämät merkinnät gluteenittomista elintarvikkeista yhtenäistyivät. EU-asetuksen mukaan tuotteita, jotka sisältävät gluteenia enintään 20 mg/kg, kutsutaan ”gluteenittomiksi”. Tuotteiden, joiden gluteenipitoisuus on yli 20 mg/kg mutta enintään 100 mg/kg, nimitys on ”erittäin vähägluteeninen”.

Alla olevasta linkistä voit lukea tarkemmin uudesta säädöksestä.
[pdf]EU-säädös 2009, 30 kb, Päivitetty: 25.02.2011


Perhe aamiaisella