Merkit » Gluteenittoman tuotten merkistä kysyttyä

Kysymyksiä Gluteenittoman tuotteen merkistä


Voiko gluteenittoman tuotteen merkin saada mille tahansa elintarvikkeelle ?
Merkkiä ei voi saada mille tahansa tuotteelle.
Merkin käyttöoikeuden piiriin kuuluvat
  1. Tuoteryhmä 1: gluteenittomat erityisruokavaliovalmisteet
  2. Tuoteryhmä 2: tavanomaiset elintarvikkeet, joissa ei ole käytetty gluteenipitoista viljaa, kuitenkin siten, että näillä tuotteilla tulee olla pääsääntöisesti rinnakkaistuote, joka sisältää gluteenipitoisia ainesosia
  3. Tuoteryhmä 3: ns. tavanomaiset elintarvikkeet, joiden raaka-aineissa on käytetty gluteenipitoisia viljoja, mutta lopputuotteen gluteenipitoisuus on enintään 20 mg/kg (esim. olut, soijakastike)

sekä kaikkien em. tuoteryhmien elintarvikkeiden markkinointimateriaali.
Merkin käyttöoikeuden saaminen edellyttää, että tuote on myöntämisperusteiden mukainen, ja että tuotteen valmistaja hakee tuotteelle merkin käyttöoikeutta. Merkki voidaan myöntää vain Suomessa toimivien tuottajien, valmistajien, valmistuttajien, pakkaajien ja/tai maahantuojien gluteenittomille tuotteille.


Jos gluteenittomassa tuotteessa ei ole gluteenittoman tuotteen merkkiä, voiko sitä turvallisin mielin käyttää ?
Kyllä voi. Markkinoilla on paljon tuotepakkauksia, joissa ei ole gluteenittoman tuotteen merkkiä, ja tuotteet ovat silti keliaakikolle turvallisia. Pakkausmerkinnöistä (ainesosaluettelo) tulee aina huolellisesti tarkistaa tuotteen soveltuvuus gluteenittomaan ruokavalioon. HUOM! Uuden Elintarviketietoasetuksen ansiosta tuotteiden pakkausmerkintöjen lukeminen on helpottunut. Mm. gluteenipitoiset viljat on ilmoitettava tuotteen pakkausmerkinnöissä siten, että ne erottuvat selvästi muista ainesosista.

Millä perusteella tuotteelle voidaan myöntää gluteenittoman tuotteen merkin käyttöoikeus ?
Käyttöoikeuden saaminen edellyttää, että toiminnanharjoittajalla on toimiva ja tuotekohtainen omavalvontasuunnitelma. Lisäksi tuotteesta tulee olla gluteenianalyysitodistus (ks. myöntämisperusteet ). Kolmas merkin myöntämisperuste on pakkausmerkintöjen lainmukaisuus.

Gluteenittoman tuotteen merkki pakkauksessa