Kansainvälisenä keliakiapäivänä kävellään Ukrainan keliaakikkojen hyväksi, kampanjoidaan eduskunnassa ja koulutetaan ammattilaisia
Uutisen tyyppi: Uutinen
Kansainvälistä keliakiapäivää vietetään torstaina 16.5. Luvassa on kävely Ukrainan keliaakikkojen hyväksi, keliakiateemapäivä eduskunnassa ja ravitsemisalan ammattilaisille suunnattu verkkoluento.
- Julkaistu
Euroopan keliakialiittojen kattojärjestö AOECS (Association of European Coeliac Societies) järjestää kansallisten Keliakialiittojen kanssa kansainvälisen keliakiapäivän virtuaalisen kävelyn 13.–19. toukokuuta. Hyväntekeväisyystapahtumassa kerätään toissavuotiseen tapaan rahaa Ukrainan keliaakikkojen hyväksi.
- Jokainen osallistuja kävelee, juoksee tai pyöräilee kolmen tai kymmenen kilometrin matkan. Nyt kannattaa lähteä porukalla liikkeelle, kannustaa Keliakialiiton toiminnanjohtaja Niina Puronurmi.
Osallistujat kirjautuvat RaceID:hen ja maksavat 10 euron osallistumismaksun. Kampanjaan on aikaa osallistua koko viikko. Halutessaan voi kirjata oman ajan ja jakaa kuvia someen tunnisteilla #together4coeliacs ja #keliakiapäivä.
AOECS on voittoa tavoittelematon eurooppalainen organisaatio, jonka tavoitteena on lisätä tietoisuutta keliakiasta ja parantaa keliakiaan sairastuneiden elinolosuhteita.
Kansanedustajille tietoa keliakiasta
Kansanedustajille Keliakialiitto järjestää keliakiateemapäivän.
- Tilaisuudessa kuullaan eri asiantuntijoiden puheenvuoroja keliakiasta sairautena ja sen vaatimasta hoidosta. Paikalla on myös keliakiaa sairastava olympiamitalisti, uimari Matti Mattsson. Hän on luvannut kertoa pitkittyneestä diagnoosin saannistaan, sanoo Puronurmi.
Kansanedustajille esitellään myös gluteenittomien tuotteiden hintoja verrattuna vastaaviin tavanomaisiin tuotteisiin.
Ammattilaisille tietoa gluteenittomuudesta
Ravitsemisalan ammattilaisille Keliakialiitto järjestää kansainvälisenä keliakiapäivänä Gluteeniton asiakas kahvilassa -verkkoluennon. Luennolla HoReCa-asiantuntija Eija Lindberg neuvoo, miten gluteenittomuus tulisi huomioida kahvilatuotteiden valmistuksessa ja tarjoilussa. Hän antaa myös vinkit tuotteiden merkitsemiseen ja kontaminaation estämiseen.
Keliakialiiton tämän vuoden strategisena painopisteenä on gluteenittoman ruokavalion tunnettuuden lisääminen.
- Kannustamme sekä asiakkaita että ravintola-alan ammattilaisia kysymään ja kertomaan gluteenittomuudesta. Toivomme, että ravintolat ja kahvilat kertoisivat gluteenittomasta tarjonnastaan selkeästi välttämällä turhia varoituksia, Lindberg toteaa.
Hän muistuttaa, että tuotetta voi rohkeasti sanoa gluteenittomaksi, jos se on valmistettu huolellisesti gluteenittomista aineksista puhtailla välineillä ja pinnoilla.
- Hyvin tehdyt gluteenittomat leivonnaiset ja ruoat ovat vähintään yhtä maukkaita kuin tavanomaiset, joten niistä kannattaa kertoa ylpeydellä, hän rohkaisee.