Soijakastikkeet ovat gluteenittomia

Uutisen tyyppi: Uutinen

Keliakialiitto on selvittänyt 14 Suomen markkinoilla olevan soijakastikkeen gluteenipitoisuuden. Kaikki tutkitut soijakastikkeet osoittautuivat gluteenittomiksi.

  • Julkaistu
  • Teksti Keliakialiitto

– Soijakastike herättää jatkuvasti gluteenitonta ruokavaliota noudattavien keskuudessa keskustelua, sillä yksi sen raaka-aineista on vehnä. Tämä selvitys osoitti, että tavanomainen soijakastike sopii edelleen keliakiaa sairastaville, kertoo Keliakialiiton ravitsemusasiantuntija Eliisa Girsén.

Keliakialiiton suositus on jo vuosien ajan ollut se, että keliakiaa sairastavat voivat käyttää tavanomaisia soijakastikkeita. Suositus on pohjautunut muun muassa Ruotsin Livsmedelsverketin ja USA:n keliakiajärjestön teettämiin analyyseihin soijakastikkeiden gluteenipitoisuuksista. Näissä tutkimuksissa kaikki näytteet ovat olleet gluteenittomia.

– Soijakastike on raaka-aineiltaan yksinkertainen tuote. Se koostuu soijapavuista, vedestä, vehnästä ja suolasta. Pitkä, jopa vuosien mittainen, fermentointi eli käymisprosessi saa aikaan soijakastikkeen tumman värin ja runsaan umamin maun. Samalla vehnässä oleva gluteeni pilkkoutuu, ja soijakastikkeesta tulee gluteeniton, Girsén selvittää.

Näytteiden gluteenipitoisuus alitti raja-arvon

Keliakialiitto teetätti analyysin 14 Suomen markkinoilla olevasta soijakastikkeesta huhtikuussa. Selvitykseen valittiin SOK:n myydyimmät soijakastikkeet, K-ryhmän oman brändin soijakastikkeet ja aasialaisissa marketeissa olevia soijakastikkeita. Näytteet analysoitiin akkreditoidussa laboratoriossa.

Kaikkien näytteiden gluteenipitoisuus alitti 10 mg/kg.

– Tämä tarkoittaa kilon kymmenesmiljoonasosaa. Gluteenittomuuden raja-arvo on 20 mg/kg eli kaikki näytteet olivat gluteenittomia, Eliisa Girsén toteaa.

Kaupoissa on myynnissä myös ilman vehnää valmistettuja soijakastikkeita, jotka on yleensä merkitty gluteenittomiksi.

– On kuluttajan henkilökohtainen valinta, haluaako hän käyttää tavanomaisia vai ilman vehnää valmistettuja soijakastikkeita. Molemmat ovat gluteenittomassa ruokavaliossa yhtä hyviä valintoja, Girsén toteaa.


Analysoidut soijakastikkeet

  • Aroi Aito kiinalainen soijakastike
  • Hamada VII Japanese Seasoning Soy Sauce
  • Healthy boy brand Mushroom Soy Sauce
  • Kikkoman Luonnollisesti Valmistettu Soijakastike
  • K-Menu Kiinalainen Soijakastike
  • Pearl river bridge Superior Light Soy Sauce
  • Pirkka Japanilainen Soijakastike
  • Rainbow Soijakastike Japanilainen
  • Sakura Soy Sauce Traditional Naturally Brewed
  • SOY-KING Original Soya Sauce
  • Superior Light Soy Sauce
  • Thin Soy Sauce Healthy Boy Brand
  • Wan Ja Shan Soy Sauce
  • Yamasa Brewed Soy Sauce
Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Evästeasetuksesi on tallennettu.
Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Evästeasetuksesi on tallennettu.