Nyt » Uutiset

Keliaakikkokuluttajan kannattaa vertailla hintoja

17.10.2011 kirjoittanut Sanna Talsta (sanna.talsta a keliakialiitto.fi)
Kuluttajavirasto, aluehallintovirastot ja Ahvenanmaan valtionvirasto ovat vertailleet gluteenittomien elintarvikkeiden hintoja eri puolilla maata. Vertailuun kerättiin 120 gluteenittoman elintarvikkeen hinnat 95 päivittäistavarakaupasta 18 paikkakunnalla elokuussa 2011.

Keskimäärin gluteenittomien tuotteiden hinnat ovat nousseet kolmessa vuodessa 3 prosenttia. Kun verrataan elokuussa 2011 kerättyjä gluteenittomien tuotteiden hintoja vuoden 2008 maalis-huhtikuun hintoihin, keskimääräinen kilohinta on noussut 60 prosentissa ja laskenut 40 prosentissa tuotteista. Hintaero on suurin jauhoissa ja pastavalmisteissa.

Hintaerot samoissa tuotteissa ovat Kuluttajaviraston hintaselvityksen mukaan suuret eri kaupoissa.

– Kuluttajan kannattaa vertailla gluteenittomien tuotteiden hintoja. Hintaerot samassa tuoteryhmässä ja saman tuotteen kohdalla voivat olla huimat. Keliaakikon kannattaa myös hyödyntää kaupoissa olevia tarjouksia gluteenittomista tuotteista, toteaa Keliakialiiton tuoteasiantuntija Marjo Jokinen.

Hintavertailussa erityisesti vehnätärkkelyspohjaisten jauhoseosten hinnat ovat nousseet vuodesta 2008.

– Tuolloin gluteenittomat jauhoseokset olivat kuusi kertaa kalliimpia kuin vehnäjauho, nyt yhdeksän kertaa kalliimpia. Erityisesti vehnätärkkelystä sisältävien jauhoseosten kilohinta on noussut lähes 30 prosenttia, mikä ilmeisesti johtuu raaka-aineen hinnan noususta. Uusi EU:n gluteeniasetus on ollut omiaan nostamaan vehnätärkkelyspohjaisten jauhoseosten hintaa.

Tällä hetkellä markkinoilla olevat vehnätärkkelystä sisältävät jauhoseokset ovat gluteenittomia (enintään 20 mg/kg), kun aikaisemmin raja-arvo oli kymmenen kertaa korkeampi (enintään 200 mg/kg). Teollisuudessa vehnätärkkelystä joudutaan nyt prosessoimaan perusteellisemmin.

– Myös gluteenittomien kaurahiutaleiden keskimääräinen kilohinta on noussut. Gluteenittoman kauran tarkka tuotantoprosessi pellolta pöytään nostaa hintoja, arvioi Jokinen.

Keliaakikoille tarkoitettuihin elintarvikkeisiin käytettävän kauran on oltava erityisesti viljelty, korjattu, kuljetettu, varastoitu, valmistettu ja käsitelty siten, että kaura ei missään vaiheessa joudu kosketuksiin vehnän, ohran tai rukiin kanssa (=kontaminaatio).

– Tärkeintä keliaakikolle ovat turvalliset tuotteet, joihin hän voi luottaa, sekä tuotteiden saatavuus ja hinta.

Ylimääräisistä kustannuksista tulossa laskelma

– Kuluttajaviraston tekemän hintaselvityksen pohjalta Keliakialiitto laskee, kuinka paljon gluteeniton ruokavalio aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia keliakiaa sairastavalle. Laskelma julkistetaan marraskuun alkupuolella, kertoo Keliakialiiton toiminnanjohtaja Leila Kekkonen.

Keliakia on elinikäinen sairaus, jonka ainoa hoito on ehdoton keliakiaruokavalio, joka ei sisällä gluteenipitoisia viljoja eikä niitä sisältäviä tuotteita. Keliakiaa sairastavat voivat hakea Kelalta ruokavaliokorvausta gluteenittoman ruokavalion aiheuttamiin ylimääräisiin kustannuksiin. Korvauksen suuruus on 21 €/kk. Alle 16-vuotiaille lapsille voidaan keliakian perusteella maksaa alle 16-vuotiaan vammaistukea.

– Ruokavaliokorvaus on jäänyt pahasti jälkeen ja sen ostovoima alenee vuosi vuodelta. Ruokavaliokorvauksen tason korottaminen ja korvauksen liittäminen indeksiin on ehdottoman tärkeää, toteaa Kekkonen.

Keliakialiiton aloitteesta perustetussa eduskunnan Keliakiaverkostossa on ruokavaliokorvauksen korotusasia ollut esillä viimeksi keväällä 2011. Keliakiaverkoston aloitteesta eduskunnassa tehtiin keväällä kirjallinen kysymys, joka koski gluteenittomasta ruokavaliosta saatavaa korvausta.

Keliakialiiton syksyllä 2010 tekemässä vaalikannanotossa vaadittiin, että ruokavaliokorvauksen taso tulee määrittää lääkekorvausjärjestelmän erityiskorvausluokan mukaisesti. Määrittämisessä tulee ottaa huomioon ruokavaliohoidon välittömät ja välilliset kustannukset sekä sairauden aiheuttama huoli ja vaiva. Lisäksi vaadittiin, että ruokavaliokorvaus tulee sitoa indeksiin.

Lisätietoja: Keliakialiiton tuoteasiantuntija Marjo Jokinen, p. 050 556 9999« takaisin