Nyt » Uutiset

Lainsäädäntö ja merkkijärjestelmä muutoksessa

17.11.2011 kirjoittanut Sanna Talsta (sanna.talsta a keliakialiitto.fi)
Keliakialiitto koulutti ammattilaisia
Gluteenittomien tuotteiden pakkausmerkinnät ja hinta sekä tuotteisiin liittyvä lainsäädäntö olivat esillä Keliakialiiton ammattilaisille järjestämässä koulutuspäivässä Tampereella 16.11. Tuotevalmistajat, maahantuojat, leipomoiden edustajat ja muut alan asiantuntijat saivat viimeisintä tietoa EU:n uudesta gluteeniasetuksesta, gluteenittomien tuotteiden merkkijärjestelmästä ja gluteenittomien elintarvikkeiden tuoreesta hintaselvityksestä.

Ylitarkastaja Annika Nurttila Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta avasi puheenvuorossaan ensi vuonna voimaan tulevan EU:n gluteeniasetuksen sisältöä ja vaikutuksia.

Gluteeniasetus astuu EU:ssa voimaan 1.1.2012. Tuolloin käsite ”luontaisesti gluteeniton” poistuu käytöstä. Jatkossa erityisruokavaliovalmisteiden osalta puhutaan gluteenittomista tuotteista, jotka saavat sisältää enintään 20 milligrammaa gluteenia kiloa kohti sekä erittäin vähägluteenisista tuotteista, joissa gluteenia saa olla enintään 100 milligrammaa kiloa kohti.

Gluteenittoman kauran käyttö on sallittua. Keliaakikoille tarkoitettuihin elintarvikkeisiin käytettävän gluteenittoman kauran on oltava erityisesti viljelty, korjattu, kuljetettu, varastoitu, valmistettu ja/tai käsitelty siten, että kaura ei missään vaiheessa joudu kosketuksiin vehnän, ohran tai rukiin kanssa. Keliaakikon elintarvikkeisiin käytettävän kauran gluteenipitoisuus saa olla enintään 20 milligrammaa kiloa kohti.

Tavanomaisia elintarvikkeita, esimerkiksi valmisruokia, leikkeleitä ja kastikeaineksia, voidaan jatkossa kutsua gluteenittomiksi, kun niissä on gluteenia enintään 20 milligrammaa kiloa kohti, eikä niissä ole gluteenia sisältävän viljan tai kauran ainesosia. Poikkeuksia tähän ovat vehnä- ja ohrapohjainen glukoosisiirappi, vehnäpohjainen maltodekstriini ja dekstroosi, jotka ovat keliaakikoille turvallisia.

Kohti yhdenmukaista lainsäädäntöä

Nurttila korosti, että muutokset edellyttävät omavastuun kantamista erityisesti tuotevalmistajilta ja maahantuojilta.

– Tiukat rajat vaativat nykyistä enemmän analytiikkaa. Tietyt ruuanvalmistuksessa käytettävät ainesosat, kuten kaurakuitu ja vehnäpohjainen soijakastike sisältävät luonnostaan erittäin vähän gluteenia, mutta niiden käyttö on silti valvonnallinen haaste.

Erityisruokavaliovalmistelainsäädännön uudistamisen taustalla ovat eri lakien yhteensovittamisen ongelmat, erityisruokavaliovalmisteiden määrittelyyn liittyvät vaikeudet ja lain soveltamisen erot eri EU-maiden välillä.

– Myös markkinat ovat muuttuneet. Tuotevalikoima on laajentunut ja monet elintarvikkeet sopivat nykyään usealle eri käyttäjäryhmälle. Tulevaisuudessa erityisruokavalmiste-käsite poistunee käytöstä, Nurttila totesi.

Merkkijärjestelmä auttaa kuluttajaa

Keliakialiiton toiminnanjohtaja Leila Kekkonen kertoi tilaisuudessa gluteenittoman tuotteen merkkijärjestelmän muutoksista. Vuoden 2013 loppuun mennessä asteittain käyttöön otettava merkkijärjestelmä tuo gluteenittoman tuotteen merkille yhteiset kriteerit Euroopan alueella.

– Gluteenittoman tuotteen merkin saaminen edellyttää jatkossa auditointiprosessin läpäisemistä. Merkin käytöstä tehdään tuotteen valmistajan kanssa kirjallinen sopimus. Lisäksi symbolin yhteyteen tulee uusia merkintöjä, jotka kertovat, missä maassa merkki on myönnetty, onko kyseessä erittäin vähägluteeninen tuote ja sisältääkö tuote gluteenitonta kauraa. Yhdenmukainen käytäntö auttaa kuluttajaa löytämään itselleen sopivan tuotteen, Kekkonen sanoi.

Gluteenittomat elintarvikkeet kalliita

Keliakialiiton tuoteasiantuntija Marjo Jokinen esitteli koulutuspäivän lopuksi elokuussa 2011 toteutetun gluteenittomien elintarvikkeiden hintavertailun tuloksia. Hintavertailun toteuttivat Kuluttajavirasto, aluehallintovirastot ja Ahvenanmaan valtionvirasto. Vertailussa oli mukana 120 gluteenitonta elintarviketta ja 95 päivittäistavarakauppaa 19 eri paikkakunnalta Suomessa.

Edelliseen, vuonna 2008 toteutettuun hintavertailuun verrattuna gluteenittomien elintarvikkeiden keskimääräinen kilohinta on noussut 60 prosentissa ja laskenut 40 prosentissa tuotteista. Gluteenittomien elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet kolmessa vuodessa keskimäärin kolme prosenttia.

Keliakialiiton tekemien laskelmien mukaan gluteeniton ruokavalio aiheuttaa keliaakikolle 65 euron ylimääräiset kustannukset kuukaudessa. Eduskunnan keliakiaverkosto on päättänyt kokouksessaan 10. marraskuuta tehdä lakialoitteen, joka koskee ruokavaliokorvauksen tason korottamista ja korvauksen sitomista indeksiin.

« takaisin