Nyt » Uutiset

FM (väit.) Päivi Kanerva Vuoden keliakiatutkijaksi

19.11.2011 kirjoittanut Leena Kokko (leena.kokko a keliakialiitto.fi)
Päivi Kanerva
FM (väit.) Päivi Kanerva Orimattilasta on valittu vuoden 2011 keliakiatutkijaksi. Keliakialiitto valitsee vuosittain Vuoden keliakiatutkijan. Valinta julkistettiin Keliakialiiton syyskokouksessa Tampereella 19.11.2011.

Kanerva on syntynyt Helsingissä vuonna 1977. Filosofian maisteriksi hän valmistui vuonna 2005 ja on toiminut sen jälkeen tutkijana Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksella eri tutkimushankkeissa. Kanerva on ollut mukana monissa keliaakikoille tärkeissä yhteistyöprojekteissa, kuten puhdas kaura -projektissa ja tutkimuksessa, jossa selvitettiin oluiden soveltuvuutta keliaakikoille. Hän on aktiivisesti mukana kansainvälisen, gluteenin määritysmenetelmiä kehittävän prolamiinityöryhmän toiminnassa.

Kanerva väitteli tohtoriksi marraskuun alussa Helsingin yliopistossa. Hänen väitöstyönsä käsitteli gluteenittomien tuotteiden analytiikkaan liittyviä ongelmia ja etsi niihin ratkaisuja. Varmuus ruoan gluteenittomuudesta on tärkeää paitsi keliaakikoille myös keliaakikoille tuotteita valmistaville. Tuotteet eivät saa sisältää keliakiaoireita aiheuttavaa gluteenia eli vehnän, ohran tai rukiin prolamiiniproteiineja. Prolamiinien luotettava mittaaminen ei ole ongelmatonta. Analytiikalla ja sen toimivuudella on siinä tärkeä rooli.

Kanerva jatkaa työtä analyysimenetelmien kehittämiseksi väitöstyönsä jälkeen. Tulevaisuudessa tutkimuskohteina ovat muuan muassa keliakiaruokavalioon soveltuvat kaura- ja tattarituotteet, joiden gluteenittomuuden osoittaminen on osoittautunut haasteelliseksi.

– Kehitämme Helsingin yliopiston viljateknologian ryhmässä menetelmiä, jotta gluteeni saataisiin entistä luotettavammin määriteltyä, totesi vuoden keliakiatutkijaksi valittu Päivi Kanerva kiitospuheessaan.

– Tämä on tärkeää, jotta vältyttäisiin vääriltä gluteenipositiivisilta tuloksilta esimerkiksi kaura- ja tattarituotteissa. Mahdollisimman tarkoilla analyyseillä pidettäisiin huolta siitä, ettei keliaakikkojen ruokavaliota kavenneta turhaan menetelmäongelmien vuoksi.

« takaisin