Nyt » Uutiset

Pakkausmerkintöjä koskeva lainsäädäntö uudistui

10.1.2012 kirjoittanut Sanna Talsta (sanna.talsta a keliakialiitto.fi)
Tarkempia tietoja uuden asetuksen sisällöstä Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran kotisivuilta

Elintarvikkeet, jotka on vapautettu pakollista ravintoarvoilmoitusta koskevasta vaatimuksesta (LIITE V, s. 47)
Ravintoarvoilmoituksen poikkeukset (PDF)
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajille tuli voimaan 12.12.2011. Asetuksella kootaan yhteen ja saatetaan ajan tasalle elintarvikkeiden merkintöjä koskevan lainsäädännön kaksi osa-aluetta: yleiset merkinnät ja ravintoarvomerkinnät.

Ruoka-allergisten ja keliaakikoiden kannalta asetus parantaa entisestään tiedon saantia elintarvikkeen sopivuudesta omaan ruokavalioon. Allergioita ja yliherkkyyttä aiheuttavista ainesosista täytyy ilmoittaa ainesosaluettelossa niin, että ne erottuvat selvästi muista ainesosista - esimerkiksi kirjasinlajin, -tyylin tai taustavärin avulla.

Asetus koskee elintarvikkeita, ja lisäksi tiedot on annettava myös pakkaamattomista ja suurtalouksien kautta kuluttajalle toimitettavista elintarvikkeista. Uudessa asetuksessa säädetään myös ravintoarvomerkintä elintarvikkeissa lähtökohtaisesti pakolliseksi.

Asetuksessa on kolmen vuoden siirtymäaika pakollisia elintarviketietoja koskeville vaatimuksille. Pakollista ravintoarvomerkintää koskeva siirtymäaika on viisi vuotta asetuksen voimaantulosta.

« takaisin