Nyt » Uutiset

Keliakiaviikko kutsuu gluteenittomalle ruokamatkalle

31.8.2012 kirjoittanut Sanna Talsta (sanna.talsta a keliakialiitto.fi)

Valtakunnallista keliakiaviikkoa vietetään seitsemännentoista kerran 3.–9.9.2012. Viikon teema, ”gluteeniton ruokamatka”, houkuttelee ja kannustaa keliaakikoita herkutteluhetkiin ja nostaa samalla esille keliaakikon henkiseen hyvinvointiin liittyvät asiat.

Keliakia on sairaus, jonka ainoa hoito on elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Keliakia on siten mitä suurimmassa määrin koko elämän mittainen arjen haaste, joka liittyy jokaiseen ruokailukertaan. Ruokailu on sosiaalinen tapahtuma, jolla on nykymaailmassa entistä korostuneempi asema. Keliakia voi rajoittaa monella tavalla keliaakikon ja hänen läheistensä sosiaalista elämää, tuottaa osallisuuden puutetta ja syrjäytymisen tuntoja ja siten heikentää henkistä hyvinvointia.

Tukea keliaakikon jaksamiseen

Keliakialiitossa on tartuttu keliaakikoiden henkisen ja sosiaalisen tuen tarpeeseen valtakunnallisen, nelivuotisen Hehkuva-projektin (2012 – 2015) avulla. Projektin rahoittaa Raha-automaattiyhdistys ry.

– Projektissa tuetaan keliaakikon ja hänen läheistensä jaksamista ja voimavaroja, mutta se ei vielä riitä, koska henkinen ja sosiaalinen hyvinvointi syntyy ihmisten kohdatessa. Olennainen osa keliaakikon henkistä hyvinvointia on tulla rakentavasti kohdatuksi, kun hän hoitaa sairauttaan – siis ruokailutilanteissa, sanoo Hehkuva-projektin projektipäällikkö, psykologi Hanna Herno.

Hernon mukaan keliaakikon osana on olla aina epäilevä ja tarkka tilanteissa, joihin yleensä liitetään rentous, hauskuus, nauttiminen ja yhdessäolo.

– Ulkomailla tarkkuusvaatimukset vain kasvavat. Keliakiaviikon ”gluteeniton ruokamatka” -teeman avulla keliaakikko voi kerrankin luopua tarkkuudesta ja keskittyä nauttimaan eksoottisista mauista.

Ruokatapahtumia eri puolilla maata

Paikalliset keliakiayhdistykset järjestävät keliakiaviikon kansainvälisen teeman merkeissä erilaisia ruokailu-, ruoanvalmistus- ja muita tapahtumia. Yhdistysten tapahtumissa päästään tutustumaan monipuolisesti muun muassa Ranskan, Kiinan, Intian, Thaimaan, Kreikan, Italian ja Espanjan ruokakulttuureihin sekä myös moniin kotimaisiin perinneherkkuihin.

– Keliakiaviikon tapahtumat antavat keliaakikoille mahdollisuuden mukavaan yhdessäoloon ja herkutteluhetkeen. Tapahtumien kautta halutaan tarjota jotain sellaista, mistä keliaakikko usein tuntee jäävänsä paitsi: yhteinen ruoka- ja matkakokemus, sanoo Keliakialiiton järjestöpäällikkö Marjo Aspegren.

[pdf]Keliakiayhdistysten tapahtumat keliakiaviikolla 2012, 116 kb, Päivitetty: 03.09.2012

Keliakiaviikon järjestävät Keliakialiitto ja sen 30 paikallisyhdistystä. Keliakialiitto ry on potilas- ja edunvalvontajärjestö, johon kuuluu 20 000 jäsentä. Keliakialiiton verkkosivut (http://www.keliakialiitto.fi) tarjoavat tietoa keliakiasta ja sen ruokavaliohoidosta sekä gluteenittomista tuotteista ja palveluista.

« takaisin