Nyt » Uutiset

Keliakian vaihtoehtoiset hoitomenetelmät esillä keliakiakongressissa

8.9.2012 kirjoittanut Leena Kokko (leena.kokko a keliakialiitto.fi)
BLC_luento

BLC_nayttely
Kuvat: Antero Aaltonen
Helsingin Better Life for Coeliacs -tapahtuma huipentui lauantaina keliakiatutkijoiden ja Euroopan keliakialiittojen sekä muiden keliakia-asiantuntijoiden yhteisessä tiedepäivässä: keliaakikoille etsittiin parempaa tulevaisuutta yhteistyössä. Erityisesti esille nousivat keliakian uudet ja vaihtoehtoiset hoitomuodot, joita tutkitaan ahkerasti eri puolilla maailmaa.

Keliakialiiton ja Tampereen yliopiston keliakiatutkimusryhmän isännöimä nelipäiväinen tapahtuma on koonnut paikalle yli 280 keliakiatutkijaa, keliakiajärjestöjen edustajaa, lääke- ja laboratorioalojen asiantuntijaa sekä gluteenittomien tuotteiden valmistajaa 40 eri maasta.

Unkarilainen tohtori Ilma Karponay-Szabo Debrecenin yliopistosta aloitti yhteisen tiedepäivän tarkastelemalla keliakiavasta-aineiden merkitystä keliakian diagnostiikassa. Tohtori Pekka Collin Tampereen yliopistosta selvitti keliakian ilmentymistä suoliston ulkopuolella.

Tohtori Marios Hadjivassiliou Englannista esitelmöi gluteenin aiheuttamista ilmentymistä ääreis- ja keskushermostossa. Aihetta tutkitaan tällä hetkellä paljon eri puolilla maailmaa.

Gluteenisensitiivisyys puhuttaa maailmalla

Professori Alessio Fasano Marylandin yliopistosta USA:sta tarkasteli alustuksessaan gluteenisensitiivisyyttä, joka ei liity keliakiaan. Yhdysvalloissa gluteeniton ruokavalio on noussut jonkinlaiseksi muoti-ilmiöksi. Gluteenitonta ruokavaliota käyttävät sekä keliaakikot, joille ruokavalio on lääketieteellinen välttämättömyys että myös sellaiset henkilöt, joille se ei ole välttämätön.

Viimeaikaisissa tutkimuksissa on todettu, että gluteeni voi aiheuttaa oireita myös henkilöille, jotka eivät sairasta keliakiaa. Lääketieteessä käytetään termiä gluteenisensitiivisyys, johon ei liity keliakiaa (Non-CD gluten sensitivity). Tällöin on suljettu tutkimuksin pois keliakia ja vilja-allergia.

Akatemiatutkija Katri Kaukinen Tampereen yliopiston keliakiatutkimusryhmästä esitteli laajan suomalaistutkimuksen valossa keliakian kuormittavuutta niin potilaille kuin terveydenhuollolle.

Uusia hoitomuotoja kehitetään eri puolilla maailmaa

Lauantain iltapäivän ohjelmassa oli mielenkiintoinen luentojen kokonaisuus, jossa pohdittiin keliakian uusia ja vaihtoehtoisia hoitomuotoja. Suomessa keliaakikot noudattavat erittäin tarkasti gluteenitonta ruokavaliota, ja gluteenittomia tuotteita on runsaasti saatavilla. Kaikkialla maailmassa tilanne ei ole näin hyvä, ja siksi kiinnostus lääkkeisiin tai muihin ruokavaliota tukeviin hoitomuotoihin on suurta, samoin odotukset niitä kohtaan. Patrick Griffin Yhdysvalloista valotti tuloksia roketetutkimuksen nykyvaiheesta. Myös lääkkeiden kehittämiseen tähtääviä hankkeita esiteltiin.

Yksi tutkimussuuntaus on gluteenin pilkkominen vaarattomaan muotoon erilaisilla entsyymivalmisteilla jo ennen kuin se pääsee ohutsuolen limakalvolle. Aiheesta esitelmöi Daniel Adelman Yhdysvalloista. Frits Koning Alankomaista puolestaan puhui vehnän keliaakikoille sopivaksi jalostamisen mahdollisuuksista.

Päivän lopulla saatiin myös tietoa gluteenin mittausmenetelmistä, joista kertoi suomalainen vuoden 2011 keliakiatutkija Päivi Kanerva.

« takaisin