Nyt » Uutiset

LL (väit.) Anniina Ukkolasta vuoden keliakiatutkija

17.11.2012 kirjoittanut Sanna Talsta (sanna.talsta a keliakialiitto.fi)
Anniina Ukkola_tutkija
Anniina Ukkola
LL (väit.) Anniina Ukkola Tampereelta on valittu Vuoden 2012 keliakiatutkijaksi. Keliakialiitto valitsee vuosittain Vuoden keliakiatutkijan ja myöntää apurahoja keliakiatutkimukseen. Valinta julkistettiin Keliakialiiton syyskokouksessa Tampereella 17.11.2012.

Anniina Ukkola on syntynyt Anjalankoskella vuonna 1985. Hän on suorittanut lääketieteen lisensiaatin tutkinnon Tampereen yliopistossa vuonna 2010. Ukkolan väitöstutkimus ”Keliakian kuormittavuus potilaiden, terveydenhuollon ja yhteiskunnan kannalta” tarkastettiin syyskuussa Tampereen yliopistossa.

Ukkolan väitöstutkimuksessa haettiin kokonaisvaltaista käsitystä keliakian aiheuttamasta kuormituksesta keliakiapotilaiden, terveydenhuollon ja yhteiskunnan kannalta sekä arvioitiin gluteenittoman ruokavaliohoidon vaikutuksia tähän kuormitukseen.

Tutkimuksessa seurattiin 700 keliakiapotilasta vuoden ajan diagnoosin jälkeen. Tutkimus osoitti, että keliakia kuormittaa sekä keliakiapotilasta että terveydenhuoltoa. Ennen diagnoosia keliakiapotilaat kokivat elämänlaatunsa alentuneen, mutta vuoden ruokavaliohoidon jälkeen elämänlaatu oli korjaantunut samalle tasolle kontrolliryhmän kanssa. Ruokavaliohoito sai aikaan samanlaisia terveyshyötyjä riippumatta siitä, millaisia oireita potilailla oli ollut ennen diagnoosia tai olivatko he seulonnalla todettuja.

Terveyspalveluiden ja käsikauppalääkkeiden käyttö oli lisääntynyt keliakiapotilailla diagnoosia edeltävän vuoden aikana mutta väheni hoidon aloittamisen jälkeen. Kontrolliväestöön verrattuna keliakiapotilailla oli ennen diagnoosia enemmän lääkärissäkäyntejä mutta ei sen jälkeen.

Ukkola arvioi tulosten perusteella, että sekä potilaat että terveydenhuolto ja epäsuorasti myös yhteiskunta hyötyvät keliakian varhaisesta toteamisesta ja hoidon aloittamisesta.

Yllättävä tulos tutkimuksessa oli Ukkolan mukaan se, miten suuri vaikutus lääkärin antamalla neuvonnalla on keliakiapotilaiden kokemuksille ja suhtautumiselle keliakiaan. Perusteellinen ja kattava neuvonta sekä keliakian että gluteenittoman ruokavalion suhteen heti diagnoosin selvittyä on tärkeää, kun yritetään vähentää keliakiaan liittyvää potilaiden kokemaa kuormittavuutta ja kehittää keliakian hoitokäytäntöjä.

Lue lisää Anniina Ukkolan väitöstutkimuksesta maanantaina 19.11. ilmestyvästä Keliakia-verkkolehdestä sekä 13.12. ilmestyvästä painetusta Keliakia-lehdestä.

Keliakia-verkkolehti

Apurahoja keliakiatutkijoille

Keliakialiiton tutkimusrahastosta on myönnetty 17.11.2012 apurahoja keliakiatutkimukseen kuudelle tutkijalle yhteensä 12 000 euroa.

FM Laura Airaksinen, Tampere, 1 800 €
FM Suvi Kalliokoski, Tampere, 1 900 €
LL Anne Lammi, Kuopio 1 800 €
LK Aku Paavola, Tampere, 2 000 €
LK Juha Taavela, Tampere, 3 000 €
M. Sc. Dawit Afework Yohannes, Helsinki, 1 500 €

Keliakiatutkimusrahastosta myönnetään tutkimusapurahoja maamme eri yliopistoissa tutkimustyötä tekeville keliakiatutkijoille. Tutkimusrahaston varat on saatu lahjoituksina yksityishenkilöiltä.

« takaisin