Nyt » Uutiset

Kansainvälinen keliakiapäivä 16.5.2009

18.4.2009 kirjoittanut Leena Kokko (leena.kokko a keliakialiitto.fi)
Keliakiapäivän kortti 2009
Kansainvälistä keliakiapäivää vietetään 16.5.2009 neljännen kerran Euroopanlaajuisesti. Suomessa päivää vietetään tunnuksella ”Mitä tarkoittaa keliakia?”. Suomessa julkistetaan keliakiapäivänä Keliakialiiton teettämän tunnettuustutkimuksen tulokset. Taloustutkimuksen kyselytutkimuksessa kartoitettiin ensimmäisen kerran sitä, miten hyvin suomalaiset tuntevat keliakian ja sen hoidon.

Keliakiapäivään liittyen Keliakialiiton jäsenyhdistykset vievät omien alueidensa kansanedustajille Keliakialiiton kevätkokouksen antaman vetoomuksen, jossa kiinnitetään huomiota keliakiakorvauksen jälkeenjääneisyyteen. Keliaakikoille on voitu maksa korvausta keliakia (gluteenittoman) ruokavaliohoidon aiheuttamista ylimääräisistä kustannuksista vuodesta 2002. 16 vuotta täyttäneille keliaakikoille myönnettävä ns. ruokavaliokorvaus on suuruudeltaan 21 euroa kuukaudessa ja se on verotonta tuloa. Ruokavaliokorvaus on ainoa Kelan maksama lääke- tai hoitokorvaus, jota ei ole sidottu indeksiin. Keliakialiitto jäsenyhdistyksineen on vedonnut sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälälle toukokuussa jättämässään kirjeessä, että ruokavaliokorvaus sidottamisiin elinkustannusindeksiin.

Keliakialiiton vuonna 2008 teettämän hintaselvityksen mukaan gluteenittomista tuotteista aiheutuu keliaakikolle 48,46 euron ylimääräiset kustannukset kuukaudessa

« takaisin