Nyt » Uutiset

Keliakia tiedetään viljojen aiheuttamaksi sairaudeksi, mutta sekoitetaan allergiaan

13.5.2009 kirjoittanut Leena Kokko (leena.kokko a keliakialiitto.fi)
[pdf]Keliakian tunnettuus -tutkimus 2009, 57 kb, Päivitetty: 13.05.2009
Suomalaiset tietävät varsin hyvin mitä tarkoittaa keliakia ja miten keliakiaa hoidetaan. Tämän osoittaa vastavalmistunut Keliakialiiton teettämä keliakian tunnettuus -tutkimus. Tutkimuksessa selvitettiin 15–79 -vuotiaiden suomalaisten tietoja ja käsityksiä keliakiasta, sen hoidosta sekä gluteenittomasta ruokavaliosta.

Tiedot keliakiasta kaipaavat täsmentämistä

Vaikka keliakia tunnettiin sairaudeksi, joka liittyy viljojen käyttöön, keliakia sekoitettiin hyvin useissa vastauksissa vilja-allergiaan. Tämä tuo haasteita Keliakialiiton viestintään ja valistustyöhön, linjaa toiminnanjohtaja Leila Kekkonen Keliakialiitosta.

– Keliakialiitto tulee jatkossa panostamaan siihen, että kansalaiset ymmärtävät nykyistä tarkemmin keliakian ja vilja-allergian eron, toteaa Kekkonen.

Keliakia on eri sairaus kuin vilja-allergia

Keliakian vaikutusmekanismit elimistössä ovat erilaiset kuin allergian, vaikka hoito on usein samankaltainen. Keliakia on elinikäinen perinnöllinen sairaus, jossa elimistö muodostaa vasta-aineita omia kudoksiaan vastaan eli kyseessä on ns. autoimmuunisairaus.

Ruoka-allergiassa elimistö synnyttää vasta-aineita ruoka-aineiden valkuaisaineita, proteiineja, kohtaan. Ruoka-allergiat väistyvät yleensä iän myötä. Keliakia ei koskaan parane, vaikka oireet hellittävät tarkalla ruokavaliohoidolla.

Keliakialiitto kartoitti ensimmäisen kerran kansalaisten keliakiatietämystä. Tutkimuksen teki Taloustutkimus Oy huhti-toukokuussa 2009.


« takaisin