Nyt » Uutiset

Markku Mäki sai 
arvostetun yhdysvaltalaisen 
keliakiatutkijapalkinnon

10.9.2009 kirjoittanut Leena Kokko (leena.kokko a keliakialiitto.fi)
Markku Mäki
Kuva: Erkki Karén
Tampereen yliopiston keliakiatutkimusryhmän johtaja, professori Markku Mäki on saanut arvostetun yhdysvaltalaisen keliakiatutkijapalkinnon. Vuosittain jaettavan K. Warren Jr. Prize -palkinnon myöntää Kalifornian yliopistossa toimiva Wm. K. Warren Medical Research Center for Celiac Disease.

Professori Mäki palkitaan merkittävästä panoksestaan kliinisessä ja soveltavasta keliakiatutkimuksessa eli perustutkimuksen soveltamisessa kliiniseen käyttöön ja potilaan hyödyksi. Palkinto on suuruudeltaan 25 000 dollaria.

Markku Mäki on tutkinut muun muassa keliakian diagnostiikkaa, esiintymistä, syitä ja perimää. Hän on perustanut Tampereen yliopistoon kansainvälisesti arvostetun poikkitieteellisen keliakian tutkimusryhmän. Sen ansiosta Suomi ja Tampere ovat edelläkävijöitä keliakian tutkimuksessa.

Mäki on kehittänyt keliakian seulontakokeita ja keliakian pikatestin. Hänen tutkimusryhmänsä on lisäksi standardoinut keliakian seulontakokeet eurooppalaisen terveydenhuollon käyttöön.

Mäki on toiminut Keliakialiiton puheenjohtajana vuoteen 2000 asti. Tällä hetkellä Mäki on Keliakialiiton asiantuntijaneuvoston puheenjohtaja.


« takaisin