Nyt » Uutiset

Kansainvälinen keliakiapäivä viestittää:
Keliakia ja vilja-allergia ovat eri sairauksia

20.5.2010 kirjoittanut Leena Kokko (leena.kokko a keliakialiitto.fi)
Keliakia ja vilja-allergia aiheuttavat samankaltaisia oireita, mutta ovat eri sairauksia. Näin muistuttaa Keliakialiitto Kansainvälisenä keliakiapäivänä, jota vietetään toukokuussa viidennen kerran eri puolilla Eurooppaa.

Suomalaiset tietävät varsin hyvin, mitä tarkoittaa keliakia ja miten keliakiaa hoidetaan. Tämän osoitti Keliakialiiton keväällä 2009 Taloustutkimuksella teettämä keliakian tunnettuus -tutkimus. Tutkimuksessa selvitettiin 15–79-vuotiaiden suomalaisten tietoja ja käsityksiä keliakiasta, sen hoidosta sekä gluteenittomasta ruokavaliosta. Kyselyn vastauksissa keliakia tiedettiin sairaudeksi, joka liittyy viljojen käyttöön, mutta keliakia sekoitettiin hyvin useissa vastauksissa vilja-allergiaan.

Tiedot keliakiasta kaipaavat täsmentämistä

– Keliakialiitto haluaa panostaa siihen, että kansalaiset ymmärtävät nykyistä tarkemmin keliakian ja vilja-allergian eron. Tämä on tärkeää sairauden oikean hoidon kannalta. Kun ruokavalio on keliakian ainoa hoito, täsmälliset tiedot keliakiaruokavaliosta ovat tärkeitä paitsi keliaakikolle ja hänen läheisilleen myös keliaakikoille ruokaa valmistaville ammattilaisille. Ruokavaliorajoitteet ovat arkipäivää myös juhlavieraiden parissa, korostaa Keliakialiiton toiminnanjohtaja Leila Kekkonen.

Kotimaiset viljat -termi esiintyy yleisesti puheissa ja kirjoituksissa. Keliakian yhteydessä kotimaiset viljat ei ole oikea käsite. Termi johtaa harhaan ja voi kaventaa keliaakikoille soveltuvien viljojen valikoimaa. Viljan kasvumaaperällä ei ole vaikutusta. Keliaakikko ei voi käyttää ruokavaliossaan vehnää, ruista eikä ohraa. Esimerkiksi Italiassa kasvatettu durumvehnä ei käy keliaakikoille. Kotimaisista viljoista tattari ja sellainen kaura, jota on viljelty ja käsitelty siten, ettei siihen ole sekoittunut missään tuotantoprosessin vaiheessa vehnää, ohraa tai ruista, sopii keliaakikoille. Tällaisesta kaurasta käytetään uuden lainsäädännön mukaan nimitystä gluteeniton kaura.

Keliakiassa viljan valkuaisaine vaurioittaa ohutsuolta

Keliakian vaikutusmekanismit elimistössä ovat erilaiset kuin allergian, vaikka hoito on usein samankaltainen. Keliakia on elinikäinen perinnöllinen sairaus, jossa elimistö muodostaa vasta-aineita omia kudoksiaan vastaan eli kyseessä on ns. autoimmuunisairaus.

Keliakiassa viljan tietty proteiini, gluteeni, aiheuttaa ohutsuolen limakalvovaurion ja tulehdusreaktion suolessa. Suolinukka häviää osittain tai kokonaan ja sen vuoksi ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy. Keliakian ainoa hoito on elinikäinen keliakiaruokavalio, joka ei sisällä gluteenipitoisia viljoja eikä niistä valmistettuja ruokia ja elintarvikkeita. Ruokavaliolla suoli palautuu normaaliksi ja ihokeliaakikon ihottuma paranee.

Ruoka-allergiassa elimistö synnyttää vasta-aineita ruoka-aineiden valkuaisaineita, proteiineja, kohtaan. Vilja-allerginen voi olla allerginen yksittäiselle tai usealle viljalle, myös gluteenittomille viljoille kuten tarttarille tai hirssille.

Tärkeä ero on myös sairauden kestossa. Ruoka-allergioita esiintyy useimmiten pienillä lapsilla ja ne väistyvät yleensä iän myötä. Keliakia ei koskaan parane, vaikka oireet hellittävät tarkalla ruokavaliohoidolla. Keliaakikon on siten noudatettava ruokavaliota koko loppuelämän.

Keliakiatietoa Keliakia2010-messuilta

Keliakia on vahvasti alidiagnosoitu sairaus. Keliakian esiintyvyys Suomessa on uusimpien tutkimusten mukaan 2 %. Vasta neljäsosa suomalaisista keliaakikoista, noin 30 000, on saanut keliakiadiagnoosin. 75 000 suomalaista sairastaa keliakiaa tietämättään. Keliakian tunnettuuden lisääminen on avainasemassa, kun pyritään vähentämään keliakian alidiagnostiikkaa.

Keliakialiitto järjestää kolmannet keliakiamessut 11.–12.6. Tampereella. Messujen tavoitteena on päivittää keliakiatietoutta niin ammattilaisten kuin keliaakikoiden keskuudessa sekä lisätä keliakian tunnettuutta. Messuilla on monipuolista luento- ja tietoiskuohjelmaa, mm. vilja-allergian ja keliakian eroista.

Lisätietoja: Ravitsemusasiantuntija Sanna Arnala, (03) 2541 326

Laajempi asiantuntija-artikkeli asiasta on tulostettavissa tästä.
[pdf]Keliakia ja vilja-allergia ovat eri sairauksia, 40 kb, kelliakia, vilja-allergia, Päivitetty: 20.05.2010
« takaisin