Nyt » Uutiset

Vuohelan Herkkupuoti on Vuoden 2010 gluteeniton yritys ja
Virtasalmen Tattarilese Vuoden 2010 gluteeniton tuote

12.6.2010 kirjoittanut Leena Kokko (leena.kokko a keliakialiitto.fi)
Vuoden gluteeniton yritys ja tuote

Vuoden 2010 gluteeniton yritys on Vuohelan Herkkupuoti Hartolasta. Toimitusjohtaja Pirkko Hämäläinen (kuvassa vas.) otti vastaan kunniakirjan.
Vuoden gluteeniton tuote -tunnustuksen sai Virtasalmen Viljatuotteen Tattarilese. Toimitusjohtaja Petri Karjalainen kuvassa keskellä. Kunniamaininnan tuotekilpailussa otti vastaan Suloiset Gluteenittomat -leipomon omistaja Paula Punsár.

[pdf]Tiedote: Vuoden 2010 gluteeniton tuote ja yritys -kilpailujen voittajat, 60 kb, Päivitetty: 14.06.2010
Vuoden gluteenittomaksi yritykseksi on valittu Vuohelan Herkkupuoti. Vuoden 2010 gluteenittomaksi tuotteeksi on valittu Virtasalmen Viljatuotteen Tattarilese. Kunniamaininnan sai Suloiset gluteenittomat -leipomon Juhlalimppu. Valinnat julkistettiin Keliakia2010-messuilla Tampereella 12.6.2010.

Keliakialiitto järjestää vuosittain kilpailun, jossa etsitään vuorovuosin Vuoden gluteenitonta tuotetta tai Vuoden gluteeniton yritystä tai palvelua. Kilpailulla halutaan kannustaa yrityksiä kehittämään tuotteita ja palveluita erityisesti gluteenitonta ruokavaliota noudattaville asiakkaille. Messuvuonna haluttiin valita voittajat sekä tuote- että yritys tai palvelukilpailuissa.

Vuoden gluteeniton yritys ja palvelu -kilpailuun tuli yhteensä 14 ehdotusta. Ehdolla oli erilaisia palveluntuottajia, leipomoita, ravintoloita. hotelleja, pitopalveluyrittäjiä ja kauppoja. Gluteeniton tuote -kilpailuun tuli 20 ehdotusta. Ehdolla oli hyvin monentyyppisiä uutuustuotteita: herkuttelutuotteita, aamiaishiutaleita sekä suolaisia että makeita keksejä, tuoreita leivonnaisia, mm. täytekakku, pakasteleipä, jauhoa ja pastaa.

– Kilpailuraati arvostaa erityisesti sitä, että molempiin kilpailuihin osallistui niin monia ja keskenään erilaisia tuotteita ja yrityksiä, kiittää toiminnanjohtaja Leila Kekkonen.

Nopeasti kasvava innovatiivinen Vuohelan Herkkupuoti

Vuohelan Herkkupuoti on muutamassa vuodessa nopeasti kasvanut gluteenittomia tuoreleivonnaisia valmistava yritys. Hartolassa toimiva perheyritys valmistaa ja myy myös jauhoja ja jauhoseoksia Farina-tuotemerkillä.

Kilpailuraati kiitti yrityksen rohkeutta ja innovatiivisuutta yrityksen tuotekehittelyssä ja yrityksen laajentamisessa. Herkkupuoti tarjoaa keliaakikkokuluttajalle laajan valikoiman niin suolaisia kuin makeitakin leivonnaisia ja myös konditoriatuotteita. Tuotteita saa valtakunnallisesti Helsingistä Utsjoelle. Vuohela valmistaa tuotteita myös kattavasti suurkeittiöille. Yritys on myös käynnistänyt ensimmäisenä Suomessa gluteenittomien leivonnaisten paistokokeiluja. Yritys on osallistunut myös moniin kehittämishankkeisiin, mm. Sitran rahoittamaan keliakiaklusteriin.

– Tämä tunnustus valaa uskoa siihen, että kovalla työllä ja sinnikkäällä yrittämisellä voi vielä tänäkin päivänä saavuttaa positiivisia tuloksia, kommentoi Pirkko Hämäläinen, Vuoden gluteenittoman yrityksen toimitusjohtaja.

Vuohelan Herkkupuodin kehitys on suomalainen menestystarina. Pirkko Hämäläinen aloitti leipomotuotteiden valmistamisen sivuelinkeinona Vuohelan maatilalla v. 1989. Kun Hämäläisellä todettiin keliakia vuonna 2001, tavanomaisten tuotteiden valmistus vaihtui gluteenittomiksi tuottteiksi. Vuonna 2003 Hämäläinen perusti Vuohelan Herkkupuodin ja muutti isompiin tiloihin Joutsaan. Tuotanto ja henkilökunta kasvoivat. Uudet tilat löydettiin Hartolasta, jonne Vuohelan Herkkupuoti muutti syksyllä 2007. Tuolloin yrityksessä oli jo parikymmentä henkilöä töissä. Tänä päivänä yritys työllistää noin 40 työntekijää.

Leipomon tuotteet ovat pääasiallisesti Pirkko Hämäläisen itsensä kehittämiä.
– Tuotekehityksessä pääpaino on tuotteen maussa. Olen hyvin tarkka makuasiassa. Jos tuote ei itselle maistu, sitä ei myöskään laiteta myyntiin, kertoo Hämäläinen.

Tattarilese on tervetullut uutuus

Virtasalmen Viljatuotteen Tattarilese on erittäin tervetullut uutuus keliaakikoille, sillä vastaavaa tuotetta ei ole ollut aikaisemmin. Näin perusteli kilpailuraati Vuoden gluteenittoman tuotteen valintaa. Tattarilese on erittäin kuitupitoinen, kauniin värinen, sopivan rouheinen ja maultaan miellyttävä. Sen käyttömahdollisuudet ovat monipuoliset: se sopii niin makeisiin kuin suolaisiinkin leivonnaisiin, jogurtin tai viilin lisukkeeksi ja puuroihin. Tuotteelle on myönnetty myös ”sydänystävä” -merkki. Tuote on tullut suurimpien Prismojen ja S-marketien valikoimiin toukokuun alusta.

– Yrityksemme on tehnyt työtä keliaakikoiden hyväksi 15 vuotta. Nyt annettu tunnustus palkitsee sen, kommentoi toimitusjohtaja Petri Karjalainen Virtasalmen Viljatuotteelta.

– On hienoa, että vuoden gluteenittomaksi tuotteeksi valittiin myllyalan tuote, se on tunnustus samalla myös koko alalle ja yrityksessämme tehdylle tuotekehittelylle.

– Yritämme saada keliaakikoille sopivia uusia tuotteita jatkuvasti markkinoille. Tällä hetkellä niitä on valikoimissamme noin 20 kpl.
Menekki on yllättänyt valmistajan myönteisesti. Menekkiä olisi enemmänkin, mutta hankaluutena on raaka-aineen saatavuus, sillä sitä saadaan vain sivutuotteena kuten muitakin leseitä. Tattarilesettä käytetään lisäämään pääasiassa leivonnaisten kuitupitoisuutta.

Kunniamaininta Juhlalimpulle

Tuotesarjassa kunniamaininnan sai Suloiset Gluteenittomat -leipomon Juhlalimppu. Limpun valmistaja Leipomo Suloiset Gluteenittomat toimii Turun lähellä, Pöytyän Haverissa. Juhlalimppu on saaristolaisleipämäinen, hieman makea, kauniin värinen, herkullisen tuoksuinen ja rakenteeltaan erinomaisen kuohkea. Limppu sopii niin arkeen kuin juhlapöytäänkin ja sitä on myynnissä kaupoissa Helsingistä Ouluun. Raati piti plussana, että leivässä on maltillisesti rasvaa ja suolaa.

– Tämä on paras palkinto, mitä leipuri voi työlleen saada. Tämä antaa voimia ja innostusta satsata taas tulevaisuuteen, sanoo kunniamaininnasta ilahtunut yrittäjä Paula Punsár.

Vuoden gluteeniton tuote tai palvelu/yritys -tunnustuksia on jaettu vuodesta 2001 lähtien.« takaisin