Nyt » Uutiset

Keliaakikon on turvallista käyttää gluteenitonta kauraa

86 % keliaakikoista käyttää kauraa

2.9.2010 kirjoittanut Leena Kokko (leena.kokko a keliakialiitto.fi)
Suurin osa keliaakikoista eli 86 % käyttää kauraa ruokavaliossaan. Näin osoittaa Keliakialiiton toukokuussa 2010 tekemä kysely. Keliaakikko voi turvallisesti syödä ns. gluteenitonta kauraa, joka on viljelty ja käsitelty siten, ettei siihen ole missään tuotantoprosessin vaiheessa sekoittunut vehnää, ohraa tai ruista. Keliaakikko voi käyttää myös sellaisia kauratuotteita, joiden gluteenittomuuden tuotteen valmistaja takaa. Kaikki keliaakikot eivät kuitenkaan käytä kauraa. Osalle keliaakikoista kaura saattaa aiheuttaa oireita, joiden taustalla ei todennäköisesti kuitenkaan ole suolinukkavaurio vaan joku muu syy.

Kaura näyttää lunastaneen paikkansa keliaakikon ruokavaliossa. Keliakialiiton kyselyssä valtaosa eli 78 % vastaajista käytti kauraa vähintään kerran viikossa. Päivittäin kauraa käyttäviä oli 41 % vastaajista. Vuonna 2003 tehdyssä kyselyssä kauraa ilmoitti käyttävänsä 70 % vastaajista. Tuolloin kaura oli ollut sallittu kaikille keliaakikolle vasta pari vuotta.

Keliakialiitto lähetti toukokuussa 2010 sähköisen uutiskirjeen mukana kyselyn kauran käytöstä niille jäsenilleen, jotka olivat ilmoittaneet sähköpostiosoitteensa. Kysely oli Keliakialiiton ensimmäinen sähköinen jäsenkysely. Siihen vastasi lähes 2 000 keliakiayhdistysten jäsentä. Vuonna 2003 Keliakialiitto lähetti postikyselyn kauran käytöstä jäsenrekisteristä satunnaistetusti poimituille jäsenilleen. Tuolloin vastaajia oli yli 700.

Sekä vuonna 2003 että vuonna 2010 kolme neljäsosaa vastaajista oli naisia ja noin puolet vastaajista oli iältään 40–59-vuotiaita. Tämä on hyvin yhdenmukainen Keliakialiiton jäsenistön ikäjakauman kanssa. Valtaosa vastaajista eli 75 % (68 % vuonna 2003) oli sairastanut keliakiaa alle 10 vuotta. Vuonna 2010 kauraa käytti 86 % vastaajista ja vuonna 2003 70 %. Päivittäin kauraa ilmoitti kyselyssä käyttävänsä 41 % vastaajista. Suurin osa eli 78 % vastaajista käytti kauraa vähintään kerran viikossa. Kauran käyttöuseus on samaa luokkaa kuin vuonna 2003.

Vehnätärkkelystä sisältäviä gluteenittomia tuotteita Keliakialiiton kyselyssä käytti valtaosa vastaajista, 82 %. Gluteenittomissa tuotteissa käytettävät gluteeniton kaura ja vehnätärkkelys ovat keliaakikolle turvallisia raaka-aineita.

Suomalaiset keliaakikot hoitavat itseään esimerkillisesti. Keliakiaa sairastavien hyvästä hoitomotivaatiosta kertoo se, että 97 % vastaajista kertoi noudattavansa keliakiaruokavaliota tarkasti. Vain alle 0,5 % ei noudattanut ruokavaliota lainkaan.

Keliakia on sairaus, jossa vehnän, rukiin ja ohran sisältämä gluteeni aiheuttaa ohutsuolessa tulehdusreaktion ja suolinukan vaurion. Tällöin ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy. Keliakian ainoa hoito on tarkka ja elinikäinen keliakiaruokavalio. Pienikin määrä vehnää, ruista tai ohraa on keliaakikon terveydelle vahingollista.


« takaisin