Nyt » Uutiset

Ruokavaliokorvausta on korotettava ja 
sidottava korvaus indeksiin

20.11.2010 kirjoittanut Leena Kokko (leena.kokko a keliakialiitto.fi)
Vaalikannaoton voi tulostaa tästä.
[pdf]Keliakialiiton vaalikannanotto 2010, 18 kb, Päivitetty: 24.11.2010

[pdf]Ställningstagande inför valet, 83 kb, Päivitetty: 02.12.2010
Ruokavaliokorvauksen taso tulee määrittää lääkekorvausjärjestelmän erityiskorvausluokan mukaisesti. Huomioon tulee ottaa ruokavaliohoidon välittömät ja välilliset kustannukset sekä sairauden aiheuttama huoli ja vaiva. Lisäksi ruokavaliokorvaus tulee sitoa indeksiin. Näin vaatii Keliakialiitto vaalikannanotossaan, joka hyväksyttiin liiton syyskokouksessa 20.11. Tampereella.

Kannanotossa muistutetaan, että keliakian hyvä hoito säästää yhteiskunnan varoja. Hoitamaton keliakia aiheuttaa yhteiskunnalle ylimääräisiä kuluja mm. turhien lääkärissä käyntien ja keliakiaan liittyvien sairauksien hoitokuluina. Hoitamattomana keliakia aiheuttaa mm. osteoporoosia, lapsettomuutta, maksasairauksia ja masentuneisuutta sekä vakavimmillaan ohutsuolen syöpää. On koko yhteiskunnan etu, että keliakia diagnosoidaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja että keliakiaa sairastava voi hoitaa sairauttaan mahdollisimman hyvin.

Keliakialiittoon tulee paljon huolestuneita viestejä keliakiaa sairastavilta. Ikääntyvät, opiskelijat ja nuoret sekä pienituloiset ja työttömät kertovat, ettei heillä ole varaa ostaa gluteenittomia tuotteita. Puutteellisesti hoidetun keliakian aiheuttamat terveysriskit kasvavat.

Keliakia on elinikäinen, perinnöllinen sairaus, jonka ainoa hoito ja ”lääke” on tarkasti noudatettava gluteeniton erityisruokavalio. Keliakiaa sairastavan tulee noudattaa ruokavaliota kaikissa ruokailutilanteissa jokaisena päivänä, sillä pienikin määrä gluteenia vaurioittaa ohutsuolta.

Gluteenittomat tuotteet kalliita

Gluteenittomat tuotteet ovat tavanomaisia tuotteita korvaavia ”lääkkeitä”, jotka korjaavat sairauden aiheuttamat vauriot ohutsuolessa. Hyvällä ja tarkalla hoidolla keliakia pysyy oireettomana eikä sairaus etene. Tällöin keliakiaa sairastavat ovat täysin työ- ja toimintakykyisiä, yhteiskunnan tuottavia jäseniä.

Keliakiaa sairastavat ovat voineet hakea ruokavaliokorvausta sairauden hoidon aiheuttamiin ylimääräisiin kustannuksiin lokakuusta 2002 alkaen. Korvaus on 21 €/kk eikä sitä ole sidottu indeksiin. Korvauksen määrä on pysynyt koko ajan samana, mikä on heikentänyt merkittävästi korvauksen ostovoimaa. Elinkustannusindeksin perusteella ostovoima on alentunut 11 %.

Gluteenittomat tuotteet ovat merkittävästi kalliimpia kuin tavalliset tuotteet. Esimerkiksi gluteenittomat jauhoseokset ovat kuusi kertaa kalliimpia kuin vehnäjauhot, gluteenittomat pastat yhdeksän kertaa kalliimpia kuin tavalliset pastat, gluteenittomat ruokaleivät ja pulla kaksi kertaa tavallisia kalliimpia sekä gluteeniton kaura kolme kertaa tavallista kauraa kalliimpaa. Keliakialiiton selvityksen mukaan keliaakikon erityisruokavaliohoito aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia keskimäärin 48,50 €/kk.
« takaisin