Nyt » Uutiset

Keliakialiitto tutkitutti "saattaa sisältää" -merkittyjä tuotteita

17.3.2011 kirjoittanut Leena Kokko (leena.kokko a keliakialiitto.fi)
Keliakialiitto tutkitutti joukon ”saattaa sisältää pieniä määriä vehnää tai gluteenia” -merkinnällä varustettuja tuotteita. Merkinnät hämmentävät ja herättävät kysymyksiä niiden soveltuvuudesta keliakiaruokavalioon.

Kaikissa tutkituissa tuote-erissä gluteenipitoisuus jäi alle 100 mg/kg. Tuotteet alittavat siten keliaakikoille soveltuvien tuotteiden raja-arvot, jotka ovat gluteenittomille tuotteille 20 mg/kg ja erittäin vähägluteenisille tuotteille 100 mg/kg.

Keliakialiiton ravitsemusjaosto linjaa suosituksen "saattaa sisältää" -tuotteiden käytöstä lähiaikoina.


Keliakialiitto lähetti turkulaisen Net-Foodlabin analysoitavaksi 16 tuotetta, joiden soveltuvuus keliakiaruokavalioon on aiheuttanut pohdintaa ”saattaa sisältää pieniä määriä vehnää tai gluteenia” -merkintöjen takia. Lisäksi tutkimuksiin lähettiin seitsemän tuotetta, joiden gluteenipitoisuuden selvittäminen oli muuten ajankohtaista. Tutkimuksiin pyrittiin ottamaan kaksi tai kolme erää jokaisesta tuotteesta, jotta erien väliset vaihtelut tulisivat esille.

”Saattaa sisältää…” -merkityt tuotteet
”Saattaa sisältää pieniä määriä gluteenia/vehnää” -merkittyjen tuotteiden gluteenipitoisuus vaihteli 5-80 mg/kg:n välillä. Vähiten gluteenia oli suklaissa ja useimmissa liemikuutioissa. Saman tuotteen eri erien gluteenipitoisuuksissa oli eroa enimmillään 35 mg/kg. Kaikki tutkitut tuotteet alittavat keliaakikoille soveltuvien tuotteiden raja-arvot, jotka ovat gluteenittomille tuotteille 20 mg/kg ja erittäin vähägluteenisille tuotteille 100 mg/kg.

Muut tuotteet
Tutkimuksissa oli mukana lisäksi seitsemän tuotteita, joissa ei ollut varoitusmerkintää, mutta joiden gluteenipitoisuus ei ole ollut tiedossa. Näissä tuotteissa gluteenia oli alle 5 mg/kg, Milletin vaniljakreemijauhetta (60 mg/kg) ja Blåbandin Hawaian pata-ainesten toista erää lukuun ottamatta (40 mg/kg). Huomion arvoista on se, että ko. tuotteet eivät ole valmiita käytettäväksi sellaisenaan, vaan kumpaankin lisätään vettä ja pata-aineksiin myös lihaa, jolloin gluteenipitoisuus ”laimenee” eli vähenee suhteessa painoon.

Mukana tutkimuksessa oli myös ylivieskalaisen Kontion luomutilan tattarituotteita, jonka tutkitut erät olivat analyysien perusteella gluteenittomia.

Yritykset eivät halua riskeerata kuluttajien terveyttä
Merkinnät ovat yleistyneet elintarvikkeissa. Näin kuluttajia halutaan varoittaa tuotantotilojen kontaminaatioista, joiden poissulkeminen ei ole aina mahdollista linjastojen tarkasta puhdistamisesta huolimatta. Riski on yleensä suurempi sellaisilla linjastoilla, joita ei voida pestä vedellä. Esimerkiksi Fazer on hyvin varovainen allergeenien kanssa ja haluaa varoittaa erityisesti vehnälle allergisia henkilöitä linjakontaminaatioriskistä merkinnöillään, koska pienikin määrä vehnää voi aiheuttaa pahimmillaan hengenvaarallisia oireita allergiselle.« takaisin