Gluteenittomuuden vaatimukset
Gluteeniton annos valmistetaan gluteenittomista raaka-aineista. Valmistuksessa ja tarjoilussa tulee varmistaa, etteivät raaka-aineet tai valmiit tuotteet pääse kontaminoitumaan gluteenia sisältävillä tuotteilla missään vaiheessa. Gluteenittomuuden varmistaminen jokaisessa työvaiheessa on hyvä kirjata omavalvontasuunnitelmaan.
Lainsäädännön mukaan gluteenittoman annoksen tulee alittaa gluteenimäärä 20 mg/kg. Huomaa, että annos joko on gluteeniton tai ei ole. Merkintää ”gluteeniton, valmistettu tiloissa joissa käsitellään vehnää” ei tule käyttää. Asiakkaalla ei ole mahdollisuutta arvioida kontaminaatioriskin suuruutta tai todennäköisyyttä, vaan arvioiminen on ruoan valmistajien vastuulla. Jos valmistuksessa ollaan huolellisia, niin annos voidaan myydä gluteenittomana ilman turhia varoituksia, vaikka samoissa tiloissa käsiteltäisiinkin gluteenipitoisia raaka-aineita ja tuotteita.