Gluteenittomuutta tukevat kurssit

Keliakialiiton kurssit

Gluteenittomuutta tukevien kurssien tavoitteena on, että osallistujat saavat tietoa keliakiasta ja gluteenittomasta ruokavaliohoidosta, oppivat tunnistamaan ja löytämään gluteenittomia tuotteita ja saavat arkeensa lisää voimavaroja. Kursseilla pääsee myös jakamaan gluteenittomaan elämään liittyviä kokemuksia toisten keliaakikkojen kanssa.

Kurssien ohjelmaan kuuluu esimerkiksi lääkärin, ravitsemusterapeutin ja psykologin keskustelevia luentoja, käytännön leipomisvinkkejä, liikuntaa ja yhteistä virkistävää tekemistä.

Kursseilla ollaan pääsääntöisesti yötä lukuunottamatta paikalliskursseja ja verkkokursseja. Verkkokurssille osallistutaan etäyhteyksin tietokoneella tai muulla älylaitteella, verkkoyhteydellä ja mikrofonilla kotoa tai mistä tahansa käsin. Verkkokurssit sopivat erityisesti, kun elämäntilanteen tai kulkuyhteyksien vuoksi yön yli kurssille tai paikalliskurssille osallistuminen on haasteellista.

Kursseja eri kohderyhmille

Keliakialiitto järjestää Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEAn tuella kursseja hiljattain sairastuneille keliaakikoille. Tarjolla on säännöllisesti kursseja myös muille kohderyhmille, kuten nuorille ja lapsikeliaakikoille sekä heidän vanhemmilleen, pariskunnille ja pitkään keliakiaa sairastaneille. Vuonna 2024 järjestämme kurssin niille gluteenitonta ruokavaliota noudattaville, joilla ei ole keliakiadiagnoosia.

Järjestämme kursseja myös yhteistyössä toisten järjestöjen kanssa niille keliaakikoille, joilla on keliakian lisäksi myös jokin muu sairaus, esimerkiksi tulehduksellinen suolistosairaus tai kilpirauhasen sairaus.

Kursseille osallistujan ei tarvitse olla Keliakialiiton jäsen, vaan kaikki kohderyhmään kuuluvat voivat hakea kurssille.

Isommissa kaupungeissa järjestämme paikalliskursseja, joilla käydään yhtenä iltana viikossa, kolmen peräkkäisen viikon ajan tai kolmena iltana peräkkäin. Näille kursseille ja verkkokursseillemme ovat tervetulleita hakeutumaan myös keliaakikon ja gluteenitonta tarvitsevan puoliso, vanhempi tai muu läheinen, joka aktiivisesti osallistuu hänen arkeensa ja ruokailujen toteutukseen.

Kurssin ryhmäkoko riippuu kurssityypistä ja kohderyhmästä. Aikuisten kursseilla se on 10–20 ja lasten sekä nuorten kursseilla 20.

Kurssien omavastuuosuus vaihtelee

Kurssit ovat maksuttomia lukuunottamatta omavastuuosuutta, joka vaihtelee kurssityypin ja keston mukaan (0–60 euroa). Hintaan sisältyy kurssiohjelma ja ohjaus, majoitus kahden hengen huoneessa mukavuuksin sekä täysihoito (aamiainen, lounas, päivällinen, iltapala). Yhden hengen huoneen voi tarvittaessa saada omakustanteisesti.

Kurssin omavastuuosuudesta voi anoa myös vapautusta taloudellisin perustein. Hakemus tulee toimittaa Keliakialiittoon viiden arkipäivän sisällä kurssivalintailmoituksen vastaanottamisesta laskien.

Lisätietoja saa sähköpostilla kurssit@keliakialiitto.fi tai puhelimitse 03 2541 323.

Aikuisten kurssit

Aikuisten kurssit ovat tarkoitettu yli 18-vuotiaille. Useimmille kursseille on vaatimuksena keliakiadiagnoosi, mutta järjestämme kurssin myös henkilöille, jotka noudattavat gluteenitonta ruokavaliota ilman keliakiadiagnoosia.

Pariskuntien kurssille valitaan keliaakikko puolison kanssa. Myös verkkokursseille ovat tervetulleita keliaakikon läheiset.

Keliakia ja IBD

Ajankohta: 17.–20.4.2024

Paikka: Kuopio, Kylpylähotelli Rauhalahti

Kurssi on tarkoitettu henkilöille, joilla on keliakia ja tulehduksellinen suolistosairaus eli Crohnin tauti tai haavainen paksusuolitulehdus. Kurssilla saat ajankohtaista tietoa molemmista sairauksista ja gluteenittomasta ruokavaliosta, vertaistukea ja uusia tuttavia, virkistäytymistä unohtamatta!

Kurssi toteutetaan yhteistyössä IBD ja muut suolistosairaudet ry:n kanssa.

Ilman keliakiadiagnoosia olevien viikonloppukurssi Kuopiossa

Ajankohta: 3.–5.5.2024

Paikka: Kuopio, Kylpylähotelli Rauhalahti

Onko sinulla ollut keliakiaepäily tai keliakiaan viittaavia oireita, mutta virallinen keliakiadiagnoosi on syystä tai toisesta jäänyt tekemättä? Pysyvätkö oireesi kurissa tai helpottuvat tarkalla gluteenittomalla ruokavaliolla, jota noudatat? Jos näin on, tämä uusi kurssi on sinulle!

Kurssilla käsitellään keliakiaa sairautena ja gluteenittoman ruokavaliohoidon periaatteita. Tiedon ohessa saat lisää voimavaroja gluteenittomaan arkeen, ja pääset jakamaan kokemuksia toisten ilman virallista keliakiadiagnoosia olevien kanssa. Kurssilla on tarjolla myös liikuntaa ja mukavaa yhdessäoloa.

Kurssi on suunnattu gluteenitonta ruokavaliota noudattaville, joilla ei ole lääkärin tekemää virallista keliakiadiagnoosia.

Pariskuntien viikonloppukurssi

Ajankohta: 24.–26.5.2024

Paikka: Kuopio, Kylpylähotelli Rauhalahti

Kurssilla käsitellään keliakiaa sairautena, sen ruokavaliohoidon periaatteita ja lisätään gluteenittomien tuotteiden tuntemusta. Tiedon ohessa saat lisää voimavaroja elinikäisen sairauden kanssa elämiseen ja pääsette jakamaan kokemuksia toisten keliakiaa sairastavien ja heidän kumppaniensa kanssa.

Kurssi on tarkoitettu pariskunnille, joista toisella tai molemmilla on keliakia.

Keliakia ja kilpirauhasen sairaus

Ajankohta: 29.8.–1.9.2024

Paikka: Salo, Lehmirannan Lomakeskus

Keliakia ja kilpirauhasen sairaus kaksoisdiagnoosikurssi on tarkoitettu henkilöille, joilla on keliakia ja kilpirauhasen sairaus. Kurssilla saat ajankohtaista tietoa molemmista sairauksista ja gluteenittomasta ruokavaliosta, vertaistukea ja uusia tuttavia, virkistäytymistä unohtamatta!

Kurssi toteutetaan yhteistyössä Kilpirauhasliiton kanssa.

Vastadiagnosoitujen viikonloppukurssi Lohjalla

Ajankohta: 13.–15.9.2024

Paikka: Lohja, Kisakallion Urheiluopisto

Kurssilla käsitellään keliakiaa sairautena ja gluteenittoman ruokavaliohoidon periaatteita. Tiedon ohessa saat lisää voimavaroja tarkan ruokavaliohoitoisen elinikäisen sairauden kanssa elämiseen, ja pääset jakamaan kokemuksia toisten hiljattain keliakia- tai ihokeliakiadiagnoosin saaneiden kanssa. Kurssilla on tarjolla myös liikuntaa ja mukavaa yhdessäoloa.

Kurssi on suunnattu ensisijaisesti vuonna 2020 tai sen jälkeen keliakia- tai ihokeliakiadiagnoosin saaneille.

Pitkään sairastaneiden kurssi Salossa

Ajankohta: 3.–5.10.2024

Paikka: Salo, Lehmirannan lomakeskus

Kurssilla käsitellään keliakiaa pitkäaikaissairautena ja terveellisen gluteenittoman ruokavalion koostamista sekä lisätään henkistä hyvinvointia. Tiedon ohessa saat lisää voimavaroja ja tsemppiä elinikäisen sairauden kanssa elämiseen. Pääset jakamaan kokemuksia toisten keliakiaa pitkään sairastaneiden kanssa, virkistäytymistä unohtamatta.

Kurssi on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat saaneet keliakiadiagnoosin vuonna 2019 tai aikaisemmin.

Vastadiagnosoitujen kurssi Salossa

Ajankohta: 6.–9.11.2024

Paikka: Salo, Lehmirannan Lomakeskus

Kurssilla käsitellään keliakiaa sairautena ja gluteenittoman ruokavaliohoidon periaatteita. Tiedon ohessa saat lisää voimavaroja tarkan ruokavaliohoitoisen elinikäisen sairauden kanssa elämiseen, ja pääset jakamaan kokemuksia toisten hiljattain keliakia- tai ihokeliakiadiagnoosin saaneiden kanssa. Käymme myös leipomassa gluteenittomasti. Kurssilla on lisäksi tarjolla liikuntaa ja mukavaa yhdessäoloa.

Kurssi on suunnattu ensisijaisesti vuonna 2020 tai sen jälkeen keliakia- tai ihokeliakiadiagnoosin saaneille.

Vastadiagnosoitujen kurssi Salossa

Ajankohta: 22.–24.11.2024

Paikka: Salo, Lehmirannan Lomakeskus

Kurssilla käsitellään keliakiaa sairautena ja gluteenittoman ruokavaliohoidon periaatteita. Tiedon ohessa saat lisää voimavaroja tarkan ruokavaliohoitoisen elinikäisen sairauden kanssa elämiseen, ja pääset jakamaan kokemuksia toisten hiljattain keliakia- tai ihokeliakiadiagnoosin saaneiden kanssa. Kurssilla on tarjolla myös liikuntaa ja mukavaa yhdessäoloa.

Kurssi on suunnattu ensisijaisesti vuonna 2020 tai sen jälkeen keliakia- tai ihokeliakiadiagnoosin saaneille.

Verkkokurssit

Verkkokurssi on erinomainen vaihtoehto sinulle, joka haluat käydä lyhyen kurssin joustavasti oman arkesi ohessa valitsemastasi paikasta käsin. Kurssi toteutetaan kokonaan verkkoympäristössä ja siihen on hyvä varata aikaa kaksi tuntia viikossa.

Ihokeliakiaa sairastavien verkkokurssi

Ajankohta: 9.4., 16.4. ja 23.4.2024

Tule mukaan Keliakialiiton kokonaan verkossa käytävälle 3 tapaamiskerran gluteenittomuutta tukevalle pikakurssille! Vetäjinä ihokeliakian huippuasiantuntijat keliakiatutkija ja -lääkäri, professori Teea Salmi sekä ravitsemusterapeuttimme Miika Wynne-Ellis.

Kurssilla saat tietoa ihokeliakiasta ja gluteenittomasta ruokavaliosta, opit terveellisestä syömisestä ja gluteenittomista tuotteista sekä saat arkeesi lisää voimavaroja. Pääset myös jakamaan gluteenittomaan elämään liittyviä kokemuksiasi toisten keliaakikkojen kanssa.

Kurssi on tarkoitettu ihokeliakiaa sairastaville sekä heidän läheisilleen.

Painonhallintaa gluteenittomasti -verkkokurssi

Ajankohta: 25.9., 2.10. ja 9.10.2024

Tule mukaan Keliakialiiton kokonaan verkossa käytävälle 3 tapaamiskerran gluteenittoman painonhallinnan kurssille! Vetäjinä keliakian huippuasiantuntijat ravitsemusterapeuttimme Miika Wynne-Ellis ja keliakian sekä painonhallinnan haasteisiin erikoistunut psykologi Hanna Herno.

Kurssilla saat tietoa painonhallinnasta gluteenittomasti, opit terveellisestä syömisestä sekä saat arkeesi lisää voimavaroja. Pääset myös jakamaan gluteenittomaan painonhallintaan liittyviä kokemuksiasi toisten keliaakikkojen kanssa.

Kurssi on tarkoitettu keliaakikoille tai muusta syystä gluteenitonta ruokavaliota noudattaville, jotka kaipaavat vinkkejä painonhallintaan. Myös läheiset ovat tervetulleita verkkokurssille.

Lasten ja nuorten kurssit

Lasten ja nuorten kursseja järjestetään eri ikäryhmille:
5–8-vuotiaille, 9–12-vuotiaille sekä 13–17-vuotiaille. Kursseille osallistutaan vanhemman kanssa.

Kurssisisällöt toteutetaan siten, että vanhemman lisäksi lapsi saa tietoa keliakiasta ja gluteenittomasta ruokavaliohoidosta oma ikätaso huomioiden.

5–8-vuotiaiden kurssi Kuopiossa

Aika: 15.–18.5.2024

Paikka: Kuopio, Kylpylähotelli Rauhalahti

Kurssin ohjelmassa on keliakia- ja ravitsemusaiheisia asiantuntijavetoisia keskusteluja ja luentoja, gluteenitonta leivontaa, liikuntaa ja mukavaa yhdessäoloa sekä tietenkin myös polskuttelua ja virkistäytymistä kylpylässä kurssiohjelman sallimissa rajoissa.

Kurssi on tarkoitettu 5–8-vuotiaille keliakiaa sairastaville lapsille. Kurssille osallistutaan yhden vanhemman kanssa. Toinen vanhemmista voi osallistua kurssille omakustanteisesti.

Mikäli kohderyhmän hakijoita ei ole riittävästi, voidaan valinnoissa huomioida myös vanhempia lapsia.

9–12-vuotiaiden viikonloppukurssi Kuopiossa

Aika: 7.–9.6.2024

Paikka: Kuopio, Kylpylähotelli Rauhalahti

Viikonloppukurssi 9–12-vuotiaalle alakoululaiselle lapselle ja vanhemmalle monipuolisessa Kylpylähotelli Rauhalahdessa Kuopiossa.

Ohjelmassa on keliakia- ja ravitsemusaiheisia keskustelevia luentoja aikuisille ja lapsille, liikuntaa ja tietenkin myös polskuttelua ja virkistäytymistä kylpylässä kurssiohjelman sallimissa rajoissa. Luennoitsijoina lääkäri, ravitsemusterapeutti ja psykologi.

13–17-vuotiaiden viikonloppukurssi Kuopiossa

Aika: 14.–16.6.2024

Paikka: Kuopio, Kylpylähotelli Rauhalahti

13–17-vuotiaiden kurssilla on ohjelmassa keliakia- ja ravitsemusaiheisia keskustelevia luentoja nuorille ja aikuisille, liikuntaa ja tietenkin myös liikuntaa ja virkistäytymistä kylpylässä kurssiohjelman sallimissa rajoissa. Luennoitsijoina lääkäri, ravitsemusterapeutti ja psykologi.

Kurssille osallistutaan vanhemman kanssa. Kurssille valitaan ensisijaisesti sellaisia nuoria, jotka eivät ole olleet aiemmin Keliakialiiton kurssilla.

9–12-vuotiaiden kurssi Ikaalisissa

Aika: 1.–3.8.2024

Paikka: Ikaalinen, Ikaalinen Spa & Resort hotelli

Kurssin ohjelmassa on keliakia- ja ravitsemusaiheisia keskustelevia luentoja aikuisille ja lapsille, liikuntaa ja tietenkin myös polskuttelua ja virkistäytymistä kylpylässä kurssiohjelman sallimissa rajoissa. Luennoitsijoina ovat lääkäri, ravitsemusterapeutti ja psykologi.

Kurssi on tarkoitettu 9–12-vuotiaille lapsille. Kurssille osallistutaan vanhemman kanssa.

13–17-vuotiaiden viikonloppukurssi Peurungassa

Aika: 23.–25.8.2024

Paikka: Laukaa, Kylpylähotelli Peurunka

13–17-vuotiaiden nuori-vanhempi viikonloppukurssilla kuulette uusinta tietoa keliakiasta, gluteenittomasta ruokavaliosta sekä elämästä nuorena keliaakikkona. Keskustelevina luennoitsijoina ovat lääkäri, ravitsemusterapeutti ja psykologi.

Kurssille valitaan ensisijaisesti sellaisia nuoria, jotka eivät ole olleet aiemmin Keliakialiiton kurssilla.

Päivän verkkokurssi keliakiaa sairastavien lasten vanhemmille

Aika: Lauantai 2.11.2024

Paikka: Verkkokurssi

Onko perheessäsi lapsi, jolla on keliakia? Tule mukaan Keliakialiiton gluteenittomuutta tukevalle vanhempien päiväkurssille!

Luennoitsijoida keliakian huippuasiantuntijat keliakiatutkija ja lastenlääkäri Marleena Repo sekä Keliakialiiton ravitsemusterapeutti Miika Wynne-Ellis.

Kurssilla saat tietoa lapsen keliakiasta ja gluteenittomasta ruokavaliosta, opit terveellisestä syömisestä ja gluteenittomista tuotteista.

Kurssipäivän kesto on noin 3 tuntia.

13–17-vuotiaiden alle kouluikäisinä diagnosoitujen viikonloppukurssi Kuopiossa

Aika: 15.–17.11.2024

Paikka: Kuopio, Kylpylähotelli Rauhalahti

Kurssin ohjelmassa on keliakia- ja ravitsemusaiheisia keskustelevia luentoja nuorille ja aikuisille, liikuntaa ja tietenkin myös liikuntaa ja virkistäytymistä kylpylässä kurssiohjelman sallimissa rajoissa. Luennoitsijoina ovat lääkäri, ravitsemusterapeutti ja psykologi.

Kurssille voivat hakea myös alle kouluikäisenä jo kurssilla olleet nuoret, joilla on selkeä uuden kurssin tarve ja riittävät perustelut.

Näin haet kurssille

Kursseille haetaan pääsääntöisesti kuukautta ennen kurssin alkamista. Sähköinen hakulomake löytyy kurssikohtaisesti kurssilistasta tai tapahtumakalenterista.

Kurssit ovat maksuttomia lukuun ottamatta omavastuuta, joka vaihtelee kurssityypeittäin 0–60 euroa. Omavastuusta voi hakea vapautusta taloudellisin perustein.

Kurssille on mahdollista hakea myös postitse lähetettävällä hakulomakkeella. Paperinen lomake postitetaan osoitteella Keliakialiitto/ Kurssit, Hammareninkatu 7, 33100 Tampere.

Tulosta tästä hakulomake aikuisten kursseille (PDF).
Tulosta tästä hakulomake lasten tai nuorten kursseille (PDF).

Kuka gluteenittomuutta tukevalle kurssille pääsee?

  • Kurssit ovat tarkoitettu diangnosoiduille keliaakikoille ja ihokeliaakikoille, jotka tarvitsevat lisää tietoa, taitoja ja vertaistukea sairautensa hoitamiseen.
  • Järjestämme vuosittain kurssin myös ilman keliakiadiagnoosia oleville tai muusta terveydellisestä syystä gluteenitonta ruokavaliota tarvitseville.
  • Kurssille hakijan ei tarvitse olla Keliakialiiton jäsen, vaan kurssit ovat avoimia kaikille hakukriteerit täyttäville henkilöille.
  • Etusijalla ovat hakijat, jotka eivät aiemmin ole olleet millään Keliakialiiton sopeutumisvalmennuskurssilla tai gluteenittomuutta tukevalla kurssilla (avo- tai paikalliskurssi, verkkokurssi, yöpymistä edellyttävät kurssit, kaksoisdiagnoosikurssi toisen järjestön kanssa). Tavoitteena on, että rahoituksen salliessa jokainen kurssia tarvitseva pääsisi ainakin kerran kurssille.
  • Osalle kursseista otetaan ensisijaisesti hiljattain sairastuneita.
  • Valinnoissa huomioidaan myös muita erityisiä syitä, jotka vaikuttavat hakijan edellytyksiin hoitaa sairauttaan, esimerkiksi elämäntilanne, taloudelliset, sosiaaliset ja terveydelliset syyt. Valintoja ohjaa Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen avustuskeskus STEAn asiakasvalintapykälään perustuva kurssivalintakriteeristö. Tutustu valintakriteeristöön (PDF).
  • Kurssille voi päästä toistamiseen, mikäli paikkoja jää vapaaksi, selkeä uuden kurssin tarve on olemassa ja edellisestä kurssista on muutama vuosi. Verkkokurssit ja paikalliskurssit ovat useimmiten kursseja, joille voi päästä vaikka olisi jo ollut jollakin Keliakialiiton kurssilla.

Gluteenittomuutta tukevien kurssien peruutusehdot

Peruutusehdot

  • Valituksi tulemisen jälkeen kurssipaikan vahvistaminen on sitova.
  • Jos osallistuja ilmoittaa peruutuksesta 2–6 vuorokautta ennen kurssia, veloitamme omavastuumaksun. Jos peruutukseen on liitetty lääkärintodistus, emme peri maksua.
  • Jos peruutus tehdään 1 vuorokautta ennen kurssia, veloitamme tarvittaessa kurssipaikan Keliakialiitolta perimät maksut. Jos peruutukseen on liitetty lääkärintodistus, veloitamme vain omavastuumaksun.

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Evästeasetuksesi on tallennettu.