Tahattoman lapsettomuuden syynä voi olla hoitamaton keliakia

Viivästyneen murrosiän, kuukautishäiriöiden ja tahattoman lapsettomuuden syynä voi olla diagnosoimaton ja hoitamaton keliakia. 


Tällä viikolla vietettävä Simpukka-viikko ja Lapsettomien lauantai muistuttavat, ettei lasten saaminen ole itsestäänselvyys. Kansainvälinen keliakiapäivä 16.5. nostaa puolestaan esille hoitamattoman keliakian vaikutuksia naisten terveyteen. 

Keliakiaa esiintyy Suomessa noin kahdella prosentilla väestöstä. Vasta noin kolmannes sairastavista on diagnosoitu. Sairautta esiintyy jonkin verran enemmän naisilla kuin miehillä. 

Diagnosoimaton tai hoitamaton keliakia voi aiheuttaa naisille muun muassa murrosiän viivästymistä, epäsäännöllisiä tai poisjääneitä kuukautisia, tahatonta lapsettomuutta, keskenmenoja ja ennenaikaisia vaihdevuosia.

Keliakia on autoimmuunisairaus, jonka ainoa hoitomuoto on elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Keliakia diagnosoidaan verikokeella ja tarvittaessa tähystyksellä.

Keliakian mahdollisuus on hyvä muistaa lapsettomuutta selvitettäessä, sillä keskenmenot ja tahaton lapsettomuus saattavat olla keliakiaa sairastavilla keskimääräistä yleisempiä, sanoo Keliakialiiton sosiaaliturvan ja terveydenhuollon asiantuntija Minna Halve

Keliakia on vahvasti alidiagnosoitu sairaus. Suomessa jopa 70 000 ihmistä sairastaa tietämättään keliakiaa. Hoitamaton keliakia voi altistaa tahattoman lapsettomuuden lisäksi myös anemialle, osteoporoosille ja pahimmillaan suolistosyövälle.

Tahaton lapsettomuus on näkymätön suru

Hoitamattoman keliakian aiheuttama tahaton lapsettomuus on Lapsettomien yhdistys Simpukan toiminnanjohtaja Johanna Revon mukaan asia, jota ei tunneta riittävästi. Repo kannustaa tahattoman lapsettomuuden kokeneita sulkemaan pois sairaudet. Joskus diagnosoimaton keliakia ei käy mielessä, vaikka suvussa olisikin keliakiaa.

Kun raskaus ei alakaan, kannattaa tutkimuksiin hakeutua ripeästi, jotta tällaiset taustasyyt voidaan löytää ajoissa, Repo sanoo.

Tällä viikolla vietettävä Simpukka-viikko ja Lapsettomien lauantai muistuttavat, että lasten saaminen ei ole itsestäänselvyys. Tahaton lapsettomuus koskettaa noin joka viidettä suomalaista. Lapsettomien lauantaita vietetään jo 28:tta kertaa. 

Tahaton lapsettomuus on usein näkymätön, mutta pitkäaikaista surua aiheuttava kokemus, johon tarvitaan tukea ja apua. Sen taustalla on monia syitä, eikä kenenkään perhemuodon, perheen koon, sukupuolen tai iän perusteella voi päätellä, keitä lapsettomuuden suru koskettaa, kertoo Repo.

Keliakiapäivän teemana naisen terveys 

Kansainvälistä keliakiapäivää vietetään ympäri maailmaa 16. toukokuuta. Teemana on tänä vuonna keliakian vaikutus naisten terveyteen.

Keliakialiitto kuuluu Euroopan keliakiajärjestöjen katto-organisaationa toimivaan AOECS:än (Association of European Coeliac Societes). AOECS edustaa lähes 40:ää Euroopan keliakialiittoa, joihin kuuluu yhteensä yli 300 000 jäsentä.