Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Evästeasetuksesi on tallennettu.

Vilja-allergia tunnetaan huonosti

Perjantaina 13. lokakuuta vietetään ruoka-allergiapäivää. Tänä vuonna päivän teemana on kahvilassa käyminen. Sekä allergiat että gluteenittomuus aiheuttavat samantapaisia haasteita asiakkaille.


Vakavasti jollekin viljalle allerginen voi saada oireita jo iholle joutuneesta viljatuotteesta tai jauhopölyn hengittämisestä. Tämä on huomioitava allergiaperheen leivonnassa.

Gluteeniton vai viljaton ruokavalio? Nopeasti ajateltuna voisi kuulostaa samalta asialta. Näin ei kuitenkaan ole. Ne edustavat kahta erityyppistä sairautta, joiden taustalla on erilaiset sairausmekanismit. Keliakian aiheuttaa autoimmuunisairaus, ja sen hoitona on elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Vilja-allergian taustalla on allergian viljan sisältämälle proteiinille.

Vilja-allergiasta johtuva viljaton ruokavalio ei aina ole elinikäinen. Sitä esiintyy eniten pikkulapsilla. Isolla osalla allergiaoireet väistyvät kouluikään mennessä. Vilja-allergiaan voi myös sairastua aikuisiällä. Joskus allergiaoireet jatkuvat läpi elämän, jolloin viljaton ruokavalio on pysyvä. 

Vilja-allergian aiheuttaa herkistyminen viljan jollekin proteiinille. Allergiaoireet vaihtelevat lievistä vatsa- ja ihottumaoireista jopa henkeä uhkaavaan allergiseen reaktioon, anafylaksiaan. Oireet voivat ilmestyä hyvin nopeasti tai muutamien tuntien tai muutaman vuorokauden kuluessa viljan syömisestä. 

Vakavasti allergiset voivat saada oireita myös iholle joutuneesta viljatuotteesta tai vaikka kosmetiikkatuotteeseen lisätystä viljan ainesosasta. Osa herkistyy myös jauhopölylle. Tällöin oireita tulee, jos hengittää vahingossa jauhopölyä keuhkoihin. 

Gluteenittomat tuotteet soveltuvat useimmille 

Tavallisimmat allergiaoireita aiheuttavat viljat ovat vehnä, ohra ja ruis. Ristiin reagointi näiden kolmen viljan kesken on yleistä, mutta allerginen voi saada oireita myös vain jostain tietystä viljasta. Eri viljoja käsitellään monesti samoissa tuotantotiloissa, jolloin on vaarana, että allergisoimatonkin vilja kontaminoituu eli sen joukkoon päätyy pieniä määriä allergiaa aiheuttavaa viljaa. 

Allergisoivat viljat voidaan korvata puhtaalla kauralla, riisillä, maissilla, tattarilla, hirssillä, kvinoalla, teffillä ja amarantilla eli samoilla ruoka-aineilla, joita käytetään gluteenittomassa ruokavaliossa.  

Vilja-allergian hoitona on oireita aiheuttavien viljojen välttäminen. Välttämisen tarkkuus on yksilöllistä ja riippuu oireiden vakavuudesta. Jos allergia aiheuttaa vain lieviä ja nopeasti ohimeneviä oireita, viljatuotteita voi syödä oireiden sallimissa rajoissa.  

Anafylaksiatasoinen allergia vaatii oireita aiheuttavien ruoka-aineiden ehdotonta välttämistä. Tällöin jo pienikin murunen tai vahinkoaltistus voi saada aikaan vaikean allergisen reaktion. Näin voimakasoireisissa allergioissa ”saattaa sisältää viljaa” -merkittyjä elintarvikkeita ei saa syödä. 

Tuoteselosteisiin tutustuttava tarkasti 

Vilja-allergisen ruokavaliosta jätetään pois kaikki vakavia oireita aiheuttavat viljat kaikissa muodoissa. 

Allergisen kannattaa lukea tarkoin elintarvikkeiden tuoteselosteet. Vaikka tuote olisi gluteeniton se voi silti sisältää muita viljasta peräisin olevia proteiineja. Esimerkiksi gluteenittomaan ruokavalioon soveltuva vehnätärkkelys voi sisältää allergiselle oireita aiheuttavia muita viljan proteiineja. 

Suomessa on voimassa laki elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä. Laissa mainitaan yliherkkyyksiä aiheuttavat ruoka-aineet, jotka on aina merkittävä elintarvikepakkauksiin. Viljat kuuluvat näihin ruoka-aineisiin. 

Myös mahdollinen kontaminaatioriski on lain mukaan ilmoitettava ”saattaa sisältää” -merkinnällä. Vakavan vilja-allergian kanssa elävä joutuukin olemaan välillä aikamoinen salapoliisi seikkaillessaan elintarvikkeiden tuoteselosteviidakossa. 

Vilja-allergiaa ei tunneta kovin hyvin. Sen kanssa elävä kohtaa usein arjessa haasteita, koska kanssaihmiset sekoittavat viljattoman ruokavalion gluteenittomaan ruokavalioon. 

Vaikka monet gluteenittomat tuotteet soveltuvat myös vilja-allergiselle, kaikki gluteenittomat tuotteet eivät ole aina viljattomia. Vilja-allerginen joutuu siksi varmistamaan myös gluteenittoman tuotteen tuoteselosteesta itselleen soveltuvaksi.  

Vilja-allergiasta voit lukea lisää Allergia-, iho- ja astmaliiton nettisivuilta. Reseptejä ja tuotevinkkejä sekä keliaakikolle että vilja-allergiselle löydät Pirkanmaan Allergia- ja astmayhdistyksen ylläpitämästä Erimenu.fi-palvelusta.  

TEKSTI: KATARIINA IJÄS, asiantuntija, Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry 

Teksti on julkaistu Gluteeniton elämä -lehdessä 4/2023.