Durra on mainio vaihtoehto gluteenittomaan ruoanvalmistukseen ja leivontaan

Uutisen tyyppi: Artikkeli

Durrajauhoa voi käyttää monin eri tavoin gluteenittomassa keittiössä. Se korvaa hyvin esimerkiksi kauran, jos se ei sovi. Lue vinkit Keliakialiiton asiantuntijoiden artikkelista.

  • Julkaistu
  • Teksti Miika Wynne-Ellis ja Eija Lindberg
  • Kuvat Adobe Stock
Durraa pystytään viljelemään kaikilla mantereilla.

Durra, maailman viidenneksi viljellyin viljakasvi, on peräisin Afrikasta. Durra kykenee kasvamaan trooppisten olosuhteiden lisäksi lauhkealla vyöhykkeellä, mikä mahdollistaa sen runsaan viljelyn kaikilla mantereilla. Durran suurimmat viljelijämaat ovat Yhdysvallat, Intia, Nigeria, Meksiko, Australia ja Argentiina.

Durran kyky kasvaa nopeasti ja sietää kuumia olosuhteita selittää sen maailmanlaajuista suosiota. Suomessa durra on vielä sangen harvinainen, mutta suosiotaan jatkuvasti kasvattava viljakasvi. Durraan voi törmätä myös nimillä ilo, jowar, kaoliang ja shorgum, joista shorgum on kaikista yleisin.

Korkeaksi kasvavan durrakasvin jyvät ovat samaa kokoluokkaa tattarin kanssa. Ruoaksi viljeltävän durran jyvien väri voi vaihdella vaalean kellertävästä lähes mustaan.

Ravinnoksi durraa käytetään yleisimmin jyvälisukkeena ja durrajauhona erilaisissa leivonnaisissa. Runsaan kuidun lisäksi durra sisältää viljoille tyypillisesti hivenaineita, kuten rautaa, sinkkiä ja magnesiumia, B1- ja B6-vitamiineja sekä antioksidantteja. Näin ollen durra on mainio korvaaja, jos esimerkiksi kaura ei sovellu.

Durra gluteenittomassa ruokavaliossa

Suomessa durraa myydään pääasiassa jauhona, joskin durraa on saatavilla myös kokonaisena jyvänä. Täysjyväinen durrajauho sopii gluteenittomasti ruokailevalle tuomaan hitaasti verensokeria nostavaa energiaa sekä turvaamaan päivittäistä kuidun saantia.

Ominaisuuksiensa puolesta durrajauho sopii parhaiten sellaisiin leivottaviin, joita ei pyritä kohottamaan. Durra sietää erityisen hyvin korkeita lämpötiloja, minkä vuoksi siitä saa tehtyä mainioita tortillapohjia, pizzapohjia ja naanleipää, jotka vaativat korkeaa paistolämpötilaa.

Korkeaksi kasvavan durrakasvin jyvät ovat samaa kokoluokkaa tattarin kanssa.

Durran makua kuvaillaan hieman pähkinäiseksi ja täysjyvävehnäjauhoja muistuttavaksi. Maku ei ole erityisen voimakas, ja siihen on helppo tottua, vaikka siitä ei ensimmäisellä maistamiskerralla välittäisikään.

Durralla leivottaessa kannattaa kokeilla yrttisiä, valkosipulisia, hedelmäisiä ja mausteisia yhdistelmiä, jotka sopivat hyvin yhteen viljan maun kanssa. Durra sopii myös makeaan leivontaan, kuten churroihin tai munkkeihin. Jauhoja kannattaa kokeilla ruskean kastikkeen pohjana sekä puurona.

Durrajauho ja durrajauhoseos ovat kaksi eri tuotetta

Durrajauho on puhtaasti täysjyvädurraa. Durrajauhoseos voi sisältää durran lisäksi muitakin ainesosia, kuten esimerkiksi perunaa, tapiokaa ja psylliumia.

Durrajauho sellaisenaan sopii hyvin leivonnaisiin, joita ei kohoteta hiivalla, kun taas jauhoseos on kohotettaviin leivonnaisiin helppo ja toimiva vaihtoehto.

Taikinoiden käsiteltävyys paranee, kun lisää durrajauhot lähes kiehuvaan veteen ja sekoittaa tasaiseksi. Jauhosta ja vedestä muodostuu liisterimäinen seos, joka pitää leivonnaisen koossa ja antaa sille hyvän rakenteen.

Kohotettaviin taikinoihin kannattaa käyttää durrajauhoseosta tai valmistaa sellainen itse sekoittamalla durrajauhoihin esimerkiksi hienoa riisijauhoa, perunatärkkelystä ja psylliumia. Durrajauhoseos soveltuu hyvin korvaamaan vehnäjauhot hiivaleivonnassa.

Durrajauhoseoksella voit korvata reseptissä olevat vehnäjauhot hiivalla kohotettavissa leivonnaisissa yhden suhteessa yhteen (1:1).

Durrajauho sopii sellaisenaan hyvin leivonnaisiin, joita ei kohoteta hiivalla.

Durrajauhoa voi käyttää monin eri tavoin ruoanlaitossa ja leivonnassa. Tässä muutamia ideoita:

LEIVONTA. Voit käyttää durraa sisältävää jauhoa leivonnassa korvaamaan vehnäjauhot. Gluteenittomissa resepteissä voit vaihtaa osan tai kaiken jauhon durrajauhoseokseen. Käytä durrajauhoseosta esimerkiksi leivissä, sämpylöissä, kahvikakuissa, pikkuleivissä, pitsoissa ja riisipiirakoissa.

PUUROT. Keitä durrajauhoista puuroa lisäämällä jauhoa kiehuvaan veteen tai maitoon. Voit maustaa puuron esimerkiksi kanelilla, hunajalla tai hedelmillä.

JOGURTTIIN SEKOITETTUNA. Lisää durrajauhoa jogurttiin tai viiliin antamaan lisämakua ja parantamaan ravintoarvoa.

KASTIKKEET JA KEITOT. Käytä durrajauhoa suurustamaan kastikkeita ja keittoja. Lisää jauhoja varovasti, jotta saat halutun paksuuden. Perusohje kastikkeille on 1 dl nestettä + 1 rkl jauhoja.

LEIVITTÄMINEN. Käytä durrajauhoa lihan, kalan tai kasvisten leivitykseen sekä friteeraustaikinaan.

RUOANLAITTO. Kokeile durrajauhoa osana erilaisia ruokareseptejä, kuten kasvispihvejä, lettutaikinaa tai pannukakkuja. 

RESEPTIVINKKI: Kokeile Helena Kemppaisen laatimaa ohjetta Durrainen pizzapohja.

Kirjoittajat ovat Keliakialiiton ravitsemusasiantuntija Miika Wynne-Ellis ja HoReCa-asiantuntija Eija Lindberg.

Artikkeli on julkaistu ensin Keliakialiiton Gluteeniton elämä -lehdessä 1/2024.

Lue lisää erilaisista viljoista gluteenittomassa ruokavaliossa.

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Evästeasetuksesi on tallennettu.
Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Evästeasetuksesi on tallennettu.
Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Evästeasetuksesi on tallennettu.