Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Evästeasetuksesi on tallennettu.

Gluteeniton ruoka kotona – vinkkejä kotikeittiöille

Gluteeniton ruoanlaitto ei poikkea kovin paljon tavanomaisesta. On paljon ruokia, jotka ovat jo sellaisenaan gluteenittomia tai helposti muokattavissa. Tällaisia ovat muun muassa monet keitot, laatikot ja padat. Gluteenittomassa leivonnassa on enemmän eroja verrattuna tavanomaiseen leivontaan.

Ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa on tärkeintä varmistaa sekä raaka-aineiden gluteenittomuus että keittiön puhtaus. Alla olevien vinkkien avulla voit tarkistaa, että gluteenittomuus toteutuu kotonasi.

Miten gluteenittomuus varmistetaan kotona?

Gluteenittomuuden varmistamiseen kotikeittiössä on kiinnitettävä huomiota, jos samassa taloudessa käytetään gluteenittomien elintarvikkeiden lisäksi tavanomaisia, eli vehnää, ohraa tai ruista sisältäviä elintarvikkeita. Pienikin murunen tavanomaista leipää on haitallinen gluteenitonta ruokavaliota tarvitsevan terveydelle.

Säilytä gluteenittomat raaka-aineet erikseen alkuperäispakkauksissa ja suljettuina niille varatussa paikassa. Esimerkiksi jauhot voi säilyttää kokonaan eri kaapissa tai jauhokaapin ylimmällä hyllyllä, gluteenittomat leivät omassa laatikossaan ja leivonnaiset ja keksipaketit suljettuina omalla hyllyllään. Näin gluteenittomat tuotteet eivät sekaannu gluteenia sisältäviin tuotteisiin eikä niihin pääse muruja tai jauhopölyä.

Myös pakastimessa kannattaa erotella gluteenittomat tuotteet suljettuihin pusseihin ja rasioihin. Merkitse tuotteet selvästi esimerkiksi kirjaamalla pakkaukseen ”gluteeniton”, jolloin ne erottuvat tavanomaisista tuotteista ja löytyvät helposti pakastimesta.

Varaa gluteenittomalle leivälle oma leikkuulauta ja leipäkori.

On tärkeää muistaa myös, että gluteenitonta leipää ei voi paahtaa ilman paahtopussia samassa leivänpaahtimessa, jolla on paahdettu tavallista leipää. 

Gluteenittomalle leivälle tarvitaan myös kokonaan oma leviterasia, jotta tavallisen leivän muruja ei kulkeudu levitteen mukana gluteenittomaan leipään. Samaa mikroaaltouunia ja mikrokupua voi käyttää – kunhan huolehtii niiden puhtaudesta. Tiskauksenkin voi tehdä samassa vedessä tai astianpesukoneessa.

Sähkövatkainta, leipäkonetta tai vohvelirautaa käytettäessä tulee laite puhdistaa huolellisesti ennen gluteenittoman valmistusta. 

Käytä ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa puhtaita astioita ja välineitä. Puhdista pöytäpinnat ennen gluteenitonta leivontaa. Varmista, että käytettävät välineet ja koneet ovat myös puhtaat. Leivo gluteenittomat leivonnaiset ensin, jos leivot samalla kertaa sekä tavanomaista että gluteenitonta. Lisää leivontavinkkejä löydät Gluteeniton leivonta -sivulta. 

Paahtopussi pitää leivät erillään

  • Keliakialiiton verkkokaupasta voit tilata erilaisia gluteenitonta elämää helpottavia tuotteita.
  • Esimerkiksi erillinen paahtopussi sekä erillinen voirasian kansi ja voiveitsi auttavat pitämään gluteenittomat tuotteet kotona erillään muista tuotteista. 
  • Verkkokaupasta löydät myös valmiita tarra-arkkeja, joissa on Gluteeniton-teksti.

Valmista ruoka gluteenittomasti

Kun laitat gluteenitonta ruokaa, huolehdi tarkasti, ettei gluteenia sisältävien elintarvikkeiden muruja tai jauhojen pölyä pääse sekoittumaan gluteenittomaan ruokaan. Puhdista pinnat ja käytä puhtaita asioita ja välineitä. Käytä gluteenitonta valmistaessasi vain puhdasta leivinpaperia, esiliinaa ja leivinliinaa.

Kaikkien ruoanvalmistuksessa käytettävien raaka-aineiden pitää olla gluteenittomia. Varmista, ettei esimerkiksi sokeriin tai mausteisiin ole päässyt tavanomaista gluteenia sisältävää jauhoa. Huomaa, että esimerkiksi liemikuutiot tai säilykkeet saattavat sisältää gluteenia. Lisätietoa löydät sivulta Näin tunnistat gluteenittoman tuotteen.

Kotona ruoanlaitosta kannattaa tehdä mahdollisimman helppoa ja minimoida ylimääräinen työ. Käytännössä tämä tarkoittaa, että koko perhe syö mahdollisimman usein kaikille sopivaa ruokaa. Koska pastan keittäminen on helppoa ja gluteeniton pasta kalliimpaa, kannattaa sitä keittää vain tarvittava annos. Käytä gluteenittoman ruoan annosteluun puhdasta otinta.

Jos käytät kiertoilmauunia, puhdista uuni tavanomaisen leivonnan jäljiltä ennen gluteenittoman paistamista.

Jos resepti sisältää vehnää, ohraa tai ruista, sen voi yleensä helposti muuttaa gluteenittomaksi. Kastikkeet voi suurustaa esimerkiksi gluteenittomalla jauhoseoksella tai maissitärkkelyksellä, korppujauhon voi vaihtaa gluteenittomaksi ja pannukakun tehdä gluteenittomista jauhoista. Suurin muutos on pastaruoissa, joissa tulee käyttää gluteenitonta pastaa. 

Myös monet valmisruoat ovat gluteenittomia. Pakkausmerkinnät on kuitenkin syytä tarkistaa aina huolellisesti. Gluteenittoman tuotteen merkki pakkauksessa kertoo, että tuote on varmasti gluteeniton. Katso verkkosivuiltamme esimerkkejä gluteenittomista valmisruoista.

Vinkkejä ja ohjeita edulliseen ja helppoon arkiruokaan ja leivontaan löydät myös Keliakialiiton reseptivideoista.

Ruokaohjeet ja -kirjat apunasi