Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Evästeasetuksesi on tallennettu.

Kotona

Lapsi sekoittaa taikinaa.Gluteenittomuus vaikuttaa perheen elämään ja arjen käytäntöihin, joten on hyvä käydä yhdessä läpi, mitä se käytännössä tarkoittaa. Mitä tuotteita ja raaka-aineita gluteenittomassa ruokavaliossa voi käyttää? Miten tuotteet säilytetään? Kuinka tarkka pitää olla ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa? Miksi pitää olla tarkka? Tällöin jokainen perheenjäsen voi omalta osaltaan varmistaa, että gluteenittomuus toteutuu.

Katso verkkosivuiltamme gluteenittomia reseptejä: Reseptit - Keliakialiitto
Katso ja tilaa Keliakialiiton julkaisemia keittokirjoja: Kirjat - Keliakialiitto

Gluteenittomuus on murun tarkkaa

Gluteenittomat raaka-aineet on hyvä säilyttää erikseen alkuperäispakkauksissa ja suljettuina niille varatussa paikassa. Esimerkiksi jauhot voi säilyttää eri kaapissa tai jauhokaapin ylimmällä hyllyllä, gluteenittomat leivät omassa laatikossaan ja leivonnaiset ja keksipaketit suljettuina omalla hyllyllään. Näin gluteenittomat tuotteet eivät sekaannu gluteenia sisältäviin tuotteisiin eikä niihin pääse muruja tai jauhopölyä.

Gluteenittomalle leivälle on hyvä varata oma leikkuulauta ja leipäkori. On tärkeää muistaa myös, että gluteenitonta leipää ei voi paahtaa ilman paahtopussia samassa leivänpaahtimessa, jolla on paahdettu tavallista leipää.

Gluteenittomalle leivälle tulee varata kokonaan oma leviterasia, että tavallisen leivän muruja ei kulkeudu levitteen mukana gluteenittomaan leipään.

Muistilista kotikeittiöön

1. Säilytä gluteenittomat tuotteet alkuperäispakkauksissa tai suljetuissa astioissa ylähyllyllä tai erillisessä kaapissa.

2. Huolehdi, ettei kaikkien käyttämiin elintarvikkeisiin, kuten leipärasvaan, sokeriin tai hilloon, pääse sekoittumaan tavanomaisen leivän muruja.

3. Varaa gluteenittomalle leivälle erillinen leikkuulauta ja leipäkori.

4. Käytä erillistä leivänpaahdinta tai paahtopussia.

5. Puhdista pinnat ennen gluteenitonta leivontaa. Leivo gluteenittomat leivonnaiset ensin, jos leivot tavanomaista ja gluteenitonta.

6. Käytä ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa puhtaita astioita ja välineitä.

7. Jos käytät kiertoilmauunia, puhdista uuni tavanomaisen leivonnan jäljiltä ennen gluteenittomien leivonnaisten paistamista.

8. Käytä vain puhdasta leivinpaperia, esiliinaa ja erillistä leivinliinaa gluteenittomille leivonnaisille.

9. Säilytä gluteenittomat tuotteet suljetuissa pusseissa tai astioissa myös pakastimessa ja merkkaa tuotteet selvästi.

Ruoanvalmistus vaatii pieniä muutoksia

Ruoanvalmistuksessa gluteenittomuus ei aiheuta kovin suuria muutoksia. Monet ruokalajit, kuten keitot, laatikot ja padat, ovat usein jo sellaisenaan gluteenittomia tai helposti gluteenittomiksi muutettavissa. Myös monet valmisruoat ovat gluteenittomia. Pakkausmerkinnät on kuitenkin syytä tarkistaa aina huolellisesti.

Kaikkien ruoanvalmistuksessa käytettävien raaka-aineiden tulee olla ehdottoman gluteenittomia. Jos esimerkiksi sokeria on mitattu vehnäjauhopölyssä olevalla mitalla, tällaista sokeria ei voi käyttää gluteenittomassa ruoanvalmistuksessa tai leivonnassa.

Kotona ruokailutilanteista kannattaa tehdä mahdollisimman helppoja. Ylimääräinen työ kannattaa minimoida. Käytännössä tämä tarkoittaa, että perhe syö mahdollisimman usein kaikille sopivaa ruokaa. Kalliimmista raaka-aineista, esimerkiksi pastasta, voidaan kuitenkin pienellä vaivalla valmistaa gluteeniton ruoka-annos erikseen.

Lue myös: Gluteenittomaan ruokavalioon soveltuvia ja soveltumattomia ainesosia ja elintarvikkeita.

Katso verkkosivuiltamme gluteenittomia reseptejä: Reseptit - Keliakialiitto
Katso ja tilaa täältä Keliakialiiton julkaisemia keittokirjoja: Kirjat - Keliakialiitto

Läheisten tuki on tärkeää

Vaikka ruoasta tulee ensimmäisenä mieleen vatsan täyttäminen, ruoka on kuitenkin myös tapa osoittaa toisille ihmisille välittämistä. On tärkeää, että erityisruokavaliota noudattavana annat läheisillesi mahdollisuuden ymmärtää erityisruokavaliotasi ja huomioida ruokavalioon liittyvät asiat arjessanne. Jotta tämä olisi mahdollista, sinun kannattaa kertoa niin ruokavalion vaatimuksista kuin sinun omista ruokavalion noudattamiseen liittyvistä tunteistasi ja kokemuksistasi.

Kotona on saatava rentoutua

Perheen ja muun lähipiirin tuki on erityisruokavaliota noudattavalle keskeistä. Usein kotona huolehditaan yhdessä gluteenittomuuden toteutumisesta, jolloin gluteenitonta ruokavaliota noudattava voi hieman hellittää jatkuvasta tarkkuudesta.

Siksi on tärkeää, että gluteenitonta ruokavaliota noudattavan henkilön lähipiiri ottaa vakavasti ruokavalion tarkkuuden ja ehdottomuuden.

Vinkkejä gluteenittomaan leivontaan

  • Käytä huoneenlämpöisiä raaka-aineita ja mittaa ne huolellisesti. Toisiin gluteenittomiin jauhoseoksiin on lisätty psylliumia, joka sitoo nestettä ja siten jauhoja voi tarvita ohjetta vähemmän.
  • Käytä leivonnan apuaineita. Sekoita psyllium nesteeseen ja anna turvota 10 minuuttia ennen jauhojen lisäämistä. Sekoita ksantaani jauhoihin.
  • Yhdistele erilaisia jauhoja, hiutaleita, rouheita ka siemeniä. Näin leiputuvuus paranee ja lopputulos on mehevä. 
  • Gluteeniton taikina jätetään usein löysäksi. Leivonnaisista tulee kovia, jos jauhoja käytetään liikaa.
  • Vaivaa hiivataikinaa sähkövatkaimella tai yleiskoneessa muutaman minuutin ajan, niin lopputuloksesta tulee pehmeämpi ja kuohkeampi.
  • Voitele vuoka huolella. Voit vuorata voidellun vuoan esimerkiksi siemenillä, hiutaleilla tai pähkinärouheella. Tavanomaista korppujauhoa ei saa käyttää, se sisältää gluteenia.
  • Annostele löysä hiivataikina lusikoiden avulla pellille leivinpaperin päälle. Taputtele ja muotoile leivonnaiset jauhotetuin, veteen tai öljyyn kastetuin käsin. 
  • Kohota gluteeniton hiivataikinaleivonnainen vain kerran ja voitele kananmunalla, maidolla, kahvilla tai siirappivesiseoksella ennen uuniin laittamista.
  • Varaa gluteenittomille leivonnaisille oma puhdas tarjoiluastia ja oma otin.
  • Säilytä valmiit leivonnaiset suljetuissa pusseissa tai astioissa ja merkkaa tuotteet selvästi. Nauti tai pakasta jäähtymisen jälkeen, hiivataikinaleivonnaiset alkavat vanheta nopeasti.

Katso verkkosivuiltamme gluteenittomia reseptejä: Reseptit - Keliakialiitto
 

Apua Erimenu-verkkopalvelusta

Erimenu.fi on ammattilaisten ylläpitämä maksuton palvelu, joka auttaa keliaakikkoa, allergista tai muusta syystä erityisruokavaliota noudattavaa saamaan luotettavaa ja ajantasaista tietoa itselle sopivista elintarvikkeista.

Erimenussa on myös paljon erityisruokavalioihin sopivia reseptejä.

Erimenun takana on Pirkanmaan Allergia- ja astmayhdistys, ja Keliakialiitto on mukana yhteistyökumppanina.

Tutustu Erimenu.fi-palveluun!