Gluteeniton asiakaskunta

Gluteenitonta ruokavaliota noudattava asiakas arvostaa kahvilaa tai ravintolaa, jossa hän voi luottaa annoksen gluteenittomuuteen. Myös valikoimalla on merkitystä. Ystävällinen ja asiantunteva palvelu, monipuolinen ja maukas valikoima sekä selkeät merkinnät gluteenittomista vaihtoehdoista saavat asiakkaan palaamaan. Hyvästä gluteenittomasta palvelusta kerrotaan mielellään muillekin!

Monta syytä noudattaa gluteenitonta ruokavaliota

Keliakia ja allergia ovat yleisimmät syyt noudattaa gluteenitonta ruokavaliota, mutta asiakas voi tarvita gluteenitonta myös muusta syystä.

Syitä gluteenittoman ruokavalion noudattamiseen ovat esimerkiksi:

  • Keliakia ja ihokeliakia
  • Vehnä-, ohra- tai ruisallergia
  • Ärtyvän suolen oireyhtymä
  • Crohnin tauti
  • Colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolentulehdus
  • Nivelreuma
  • Psoriasis
  • Gluteeniherkkyys

Gluteenin sietokyky vaihtelee käyttäjän mukaan. Ravintolassa ja kahvilassa tarjottava gluteeniton annos tulee kuitenkin aina valmistaa ehdottoman huolellisesti ja gluteenittomasti, tarkkuudesta ei saa tinkiä. Gluteenin joutuminen gluteenittomaan annokseen voi pahimmillaan tarkoittaa hengenvaarallista anafylaktista reaktiota, joka vaatii sairaalahoidon.

Keliakiassa ja ihokeliakiassa ruokavalio on sairauden ainoa hoito ja tarkkuus ruokavalion gluteenittomuudessa on ehdotonta. Noin yksi viidestä joutuu välttämään gluteenittomuuden lisäksi vehnätärkkelystä ja kauraa ruokavaliossaan. Pieni osa rajoittaa ruokavaliotaan vielä tätäkin enemmän poistaen ruokavaliosta kaikki vehnä-, ohra-, ruis- ja kauraperäiset ainesosat.

Allergiassa gluteenin sieto vaihtelee sairauden laadun myötä. Muissa sairauksissa on myöskin yksilöllistä vaihtelua.

Ravintolan on oltava tarkka riippumatta siitä, miksi asiakas pyytää gluteenitonta!

  • Lainsäädäntö määrittää, että gluteenittomaksi merkitty annos tulee olla valmistettu gluteenittomista raaka-aineista gluteenittomin valmistusmenetelmin.
  • Gluteenimäärää mitattaessa annoksen tulee alittaa gluteeniarvo 20 mg/kg.
  • Lain mukaan gluteenittomassa annoksessa voi käyttää esimerkiksi gluteenitonta kauraa tai vehnätärkkelystä sisältäviä tuotteita.