Etukäteen suunnittelemalla voi säästää huomattavasti ruokakuluissa. Keliakialiiton gluteenittomat, edulliset ja terveelliset – eli ravitsemussuositusten mukaiset – ruokalistat sopivat erilaisiin elämäntilanteisiin.
Säästät aikaa ja vaivaa, kun hankit ruokalistan perusraaka-aineet yhdellä kauppareissulla viikoksi. Viikon aikana täytyy vain täydentää jääkaappia tuoretuotteilla.
Ruokalistoista löytyy vaihtoehto gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle lapsiperheelle, aikuiselle ja opiskelijalle. Voit lukea listaa verkossa ja siirtyä listalta suoraan viikon resepteihin. Halutessasi voit myös tulostaa kauniit taitetut ruokalistat ja kiinnittää ne vaikkapa keittiön seinälle.
Gluteenittomat ruokalistat
3 viikon gluteeniton ruokalista lapsiperheille
3 viikon gluteeniton ruokalista aikuisille
3 viikon gluteeniton ruokalista nuorille
Terveellisyyden ja monipuolisuuden lisäksi ruokalistoissa on kiinnitetty erityistä huomiota hintaan. Hintaan on laskettu energia- ja kasvislisäke, ruokajuomana vesi ja leipä itse leivottuna. Ruokalistan ruokaohjeissa ei ole huomioitu sähkön ja veden hintaa. Jos käytetään kaupan leipää, se nostaa hintaa viikkotasolla.
Ruokalistat on suunniteltu siten, että lounaiden ja päivällisten hinnaksi muodostuu viikossa alle 25 euroa.
Ruokalistoissa on käytetty vain noin sataa eri raaka-ainetta. Koska samoja raaka-aineita käytetään monessa eri ruoassa, tavallisella raaka-ainevarastolla pärjää pitkälle.
Ruokalistoille on nostettu monesta ruoasta kolme eri vaihtoehtoa, joissa vain proteiininlähde vaihtuu, eli voit valita kasvis-, broileri- tai lihaversion. Toisaalta proteiinin vaihtaminen ruoissa vaikuttaa hintaan melko suuresti, koska yleensä liha on kalliimpi kuin kasvisvaihtoehto. Ruokaohjeista löydät jokaiseen ruokaan annoshinnan neljän hengen annokselle.
Koska kala on hyvin kallista ja näissä ruokalistoissa korostuu edullisuus, kalaa on listalla 1–2 kertaa viikossa. Kalaa suositellaan syötävän ravitsemussuositusten mukaan vähintään kaksi kertaa viikossa. Kasvisruoka on yleensä edullisin vaihtoehto ja kasvisruokia listoilta löytyy 2–3 kertaa viikossa.
Jos ruokalista ei sellaisenaan sovi arkeesi, muokkaa sitä paremmin omiin tarpeisiisi sopivaksi. Ruokalistoja voi myös käyttää ideapankkina.
Ruokaohjeet on tehty pääasiassa neljälle henkilölle. Suurempi kotitalous voi suurentaa ohjeen määrää, kun taas pienempi talous voi jakaa ohjetta. Pienemmässä taloudessa voi vaihtoehtoisesti syödä samaa ruokaa useamman päivän, jolloin uutta ruokaa ei tarvitse valmistaa joka päivä.
Ruokalistan reseptit sopivat myös aloittelijoille
Keliakialiiton Gluteenitonta arkiruokaa -ruokaohjeet on tarkoitettu kaikenlaisille kotikokeille. Myös aloittelijoiden on helppo seurata selkeitä ohjeita. Raaka-aineet ovat yksinkertaisia ja maustaminen selkeää, jotta ruoanlaitto olisi mahdollisimman helppoa. Mausteita käytetään maltilla, jotta ruoat maistuvat monille, eikä esimerkiksi erityisiä mausteseoksia tarvita.
Suolan määrä on maltillinen, koska liikaa suolansaantia on hyvä välttää. Leivontaohjeissa terveellisyys huomioidaan muun muassa valitsemalla jauhoseoksia, joissa on mahdollisimman paljon kuitua.
Reseptit on testattu tavallisessa kotikeittiössä, tavallisilla ruoanlaittovälineillä. Joissakin resepteissä tarvitaan sähkövatkainta tai sauvasekoitinta.