Minulla on keliakiaan viittaavia oireita, mutta vasta-aineet olivat normaalit, eikä tähystyksessäkään löytynyt mitään. Suvussamme on keliakiaa. Voiko olla mahdollista, että keliakia on vielä puhkeamassa?
On mahdollista. Vasta-aineita kannattaa seurata säännöllisesti, kun sukurasitustakin löytyy. Keliakian Käypä hoito -suosituksessa seulontaa suositellaan 10 vuoden välein tai oireiden ilmaantuessa.
Minulla on keliakia. Miten iso riski lapsellani on sairastua keliakiaan?
Jos ensimmäisen asteen sukulaisella (vanhempi, lapsi, sisarus) on keliakia, on 10–15 % mahdollisuus sairastua keliakiaan.
Aloitin gluteenittoman ruokavalion, kun minulla oli runsaasti vatsaoireita. Keliakiadiagnoosia ei ole tehty. Olen noudattanut ruokavaliota nyt puolisen vuotta ja oireet ovat hävinneet. Haluaisin kuitenkin varmistuksen, onko minulla keliakia vai ei. Miten tässä pitäisi edetä?
Jos olet noudattanut gluteenitonta ruokavaliota yli 4 kk, ei tässä vaiheessa voida tehdä vasta-aineiden seulontaa tai tähystystä ilman gluteenialtistusta. Sinun tulisi syödä gluteenia sisältävää leipää 2-3 viipaletta päivittäin 3 kuukauden ajan ennen kuin vasta-aineita voi seuloa uudelleen.
Jos vasta-aineet ovat altistusjakson jälkeen suuret (yli 10 kertaa viitealueen yläraja), keliakia voidaan diagnosoida vasta-ainearvojen perusteella eikä ohutsuolen limakalvon koepala ole välttämätön. Mikä arvot ovat tätä pienemmät tai epäilyksenä on ihokeliakia, tähystys on välttämätön.
Diagnoosin varmistaminen on aina helpompaa siinä vaiheessa, kun ruokavaliota ei ole vielä aloitettu. Gluteenitonta ruokavaliota ei pidä aloittaa myöskään positiivisten vasta-aineiden perusteella ennen tähystystä, mikäli tähystys vaaditaan. Uudelleen altistaminen gluteenille voi jossain tapauksia aiheuttaa niin voimakkaita oireita, ettei altistaminen ole mahdollista ja tutkimuksia ei voida tehdä.
Sain keliakian geenitestistä positiivisen vastauksen. Onko minulla siis keliakia?
Keliakialle altistavien geenien (HLA) määrityksen tuloksissa positiivinen vastaus ei tarkoita automaattisesti sitä, että sairastat keliakiaa. Postiviinen vastaus tarkoittaa sitä, että sinulla on keliakialle altistava geneettinen perimä ja saatat sairastua jossain vaiheessa elämääsi keliakiaan. Kolmannes suomalaisista kantaa keliakialle altistavia geenejä, mutta vain 2 % suomalaisista sairastaa keliakiaa. Negatiivinen vastaus geenitestissä tarkoittaa puolestaan sitä, että keliakiaan sairastuminen on epätodennäköistä.
Haukkasin vahingossa pitsapalasta, joka ei ollutkaan gluteeniton. Nyt on ollut ripulia, huonovointisuutta ja iho-oireita. Tuhoutuiko suolinukka nyt kokonaan?
Jos keliaakikko saa vahingossa gluteenia, oireet ja niiden voimakkuus vaihtelevat. Toiset eivät saa mitään oireita ja toisille tulee erittäin voimakasta oireilua. Yksittäisiä vahinkoja haitallisempaa on kuitenkin säännöllinen altistuminen gluteenille. Pienet ja satunnaiset ruokavaliopoikkeamat eivät tuhoa onneksi suolinukkaa kokonaan, vaan siihen tarvitaan säännöllinen, pitempiaikainen altistus. Näinkin pienet määrät ovat kyllä haitallisia ja voivat aktivoida tulehduksen solutasolla, mutta jos olet heti palannut gluteenittomaan ruokavalioon, suolinukka on jälleen paranemassa.
Minulla todettiin keliakia kolme vuotta sitten. Kävin vuoden kuluttua diagnoosista ohutsuolen tähystyksessä toistamiseen ja suolinukka todettiin palautuneen normaaliksi. Tuleeko minun käydä vielä jossain välissä ns. kontrollikäynnillä, jotta tiedän, että olen noudattanut ruokavaliota tarpeeksi tarkasti?
Keliakian vasta-aineiden seurantaa suositellaan 2–3 vuoden välein, mutta tähystystutkimusta ei tarvitse enää uusia. Keliakian hoitotasapaino pysyy hyvänä, kun noudatat tarkkaa gluteenitonta ruokavaliota kaikissa tilanteissa. Nykyään myös diagnosointi voidaan joissain tapauksissa tehdä ilman tähysystä.
Kävin toisen kerran tähystyksessä, ensimmäisestä kerrasta on kulunut nyt vuosi. Ruokavaliohoito on edelleen koepaloista päätellen puutteellista, vaikka teen kaikkeni hoidon onnistumiseksi. Veren vasta-aineet ovat nyt normaalit. Lääkärini lausunto: "Jatkossa gluteenittoman ruokavalion tiukentaminen ja ravitsemusterapeutin konsultaatio”. Miten minä tiukennan ruokavaliota, kun kaikki käyttämäni tuotteet ovat jo gluteenittomia? Käytän ruokavaliossani vehnätärkkelystä ja kauraa.
On tavallista, että suolinukka ei ole vielä täysin korjaantunut vuoden gluteenittoman ruokavalion noudattamisen jälkeen. Toisilla suolinukan korjaantuminen kestää pidempään, jopa pari vuotta.
Suolinukka korjaantuisi todennäköisesti ajan kanssa gluteenittomalla ruokavaliolla ilman ruokavalion lisärajoituksia. Lääkäri on ruokavalion tiukentamisella varmaankin tarkoittanut, että ruokavaliosta tulisi jättää pois vehnätärkkelystä sisältävät gluteenittomat tuotteet. Aiemmin vehnätärkkelystä sisältävät tuotteet saivat sisältää huomattavasti enemmän gluteenia kuin nykyisin. Nyt kaikki gluteenittomat tuotteet saavat sisältää gluteenia enintään 20 mg/kg.
Kauran osalta tulee käyttää ainoastaan gluteenittomia kaurahiutaleita ja muita gluteenitonta kauraa sisältäviä tuotteita. Joitakin muitakin asioita ruokavaliossa kannattaa huomioida nyt, kun paraneminen on vielä kesken. Esimerkiksi ohramallasuutetta sisältäviä tuotteita (mm. aamiaishiutaleet) ei kannata käyttää edes satunnaisesti ja tavanomaista vehnätärkkelystä sisältäviä tuotteita (esim. makeiset, jäätelöt, perunalastut) kannattaa välttää tässä tilanteessa. Myös "saattaa sisältää pieniä määriä vehnää" -merkittyjä tuotteita ei kannata käyttää silloin, kun suolinukka ei ole vielä kunnolla parantunut.
Koen saavani vatsaoireita gluteenittomasta vehnätärkkelyksestä. Tarkoittaako se sitä, että vehnätärkkelys on haitallista?
Jotkut kokevat saavansa oireita gluteenittomasta vehnätärkkelyksestä, mutta oireet eivät liity gluteeniin. Gluteeniton vehnätärkkelys on nykyisin todella puhdasta ja se saa sisältää gluteenia vain 20 mg/kg. Gluteeniton vehnätärkkelys sisältää huonosti sulavia hiilihydraatteja, jotka voivat aiheuttaa vatsaoireita etenkin, jos kärsii keliakian lisäksi ärtyvän suolen oireyhtymästä. Vehnätärkkelyksen voi mainiosti korvata gluteenittomilla viljoilla ruokavaliossa, vaikkakin sen sopivuus laajentaa tuotevalikoimaa.
Olen vuosia sairastanut keliakiaa ja nyt vasta-aineet ovat nousseet uudelleen. Olenko syönyt vahingossa gluteenia? En ole ainakaan saanut mitään oireita.
Kaikki keliaakikot eivät saa gluteenille altistuttuaan välttämättä oireita. Tällöin on myös haastavaa selvittää, mistä gluteenialtistus on peräisin. Jos vasta-aineet ovat olleet normaalit jo pitkään, mutta ne alkavat nousta uudelleen, on se merkki siitä, että jostain ruokavaliossasi tulee gluteenia. Gluteenialtistus on tällöin myös säännöllistä ja on jatkunut pitempään, sillä vasta-aineet eivät nouse pelkän yksittäisen altistuksen jälkeen. Tällöin kannattaa miettiä, mikä voisi olla todennäköinen gluteenin lähde. Onko ruokavaliossasi vaihtunut joku päivittäisessä käytössä oleva tuote, ovatko olosuhteet esim. kotikeittiössä muuttuneet tai syötkö säännöllisesti tietyssä ravintolassa? Tässä tapauksessa olisi hyvä tavata ravitsemusterapeuttia gluteenilähteen selvittämiseksi.
Sanotaan, että keliakian hoidossa pitää olla murun tarkka. Mitä se tarkoittaa käytännössä?
Se tarkoittaa sitä, että gluteenitonta ruokavaliota on noudatettava niin tarkasti, ettei vahingossa syö esim. tavallisen leivän muruja. Kotona pöydät pyyhitään ja kädet pestään ennen gluteenittoman ruoan valmistusta ja varmistetaan, että kaikki käytettävät välineet ovat puhtaita. Gluteenittomille tuotteille varataan oma kaappi tai ylähylly muusta kaapista. Gluteenittomien tuotteiden rasiat ja pussit suljetaan niin kuivakaapissa, jääkaapissa kuin pakastimessakin.
Lue lisää vinkkejä kohdasta gluteeniton elämä kotona.
Onko kuinka yleistä, että keliaakikolla on laktoosi-intoleranssi? Olen nyt käyttänyt laktoosittomia tuotteita ja olo on paljon parempi.
Gluteenitonta ruokavaliota noudattavilla keliaakikoilla laktoosi-intoleranssin yleisyys on sama kuin muullakin suomalaisella väestöllä eli noin 17 %. Keliakian toteamisvaiheessa laktoosi aiheuttaa noin puolelle keliaakikoista oireita, koska suolinukka ei ole kunnossa eikä laktoosia pilkkovaa laktaasientsyymiä ole normaalia määrää. Suolinukan parantuessa myös laktaasientsyymin määrä yleensä normalisoituu ja tavalliset maitotuotteet sopivat jälleen useille.
Olen ammatiltani suurtalouskokki. Ohjelmassani on päivittäin esim. puurojen keittämistä sekä myös leivontaa. Kuinkahan paljon jauhopölyä menee ruoansulatuskanavaan eli tarvitseeko ammatinvaihtoa miettiä? Vai riittäisikö suojaimen pito leipoessa?
Suojaimien pito leipoessa kuulostaa hyvältä vaihtoehdolta, jos jauho pöllyää runsaasti. Tärkeintä on tietysti estää jauhopölyn pääsy suuhun. Keliakiadiagnoosi ei ole esim. vakuutusyhtiöiden mukaan peruste uudelleen koulutukselle edes leipureille.
Voinko suudella poikaystävääni, kun hän on syönyt juuri tavallista leipää?
Kun leipä on syöty, suu on tyhjä, päälle on kulautettu ruokajuoma ja murut on pyyhitty suupielistä, suutelukin on sallittua!
Kuulin puhuttavan, että kotimainen vilja on haitallista keliaakikoille. Yhtä haitallista lienee muuallakin kasvanut vehnä, ruis ja ohra?
Joskus tosiaan kuulee edelleen puhuttavan ”kotimaisista viljoista”, joilla tarkoitetaan vehnää, ruista tai ohraa. Termi on huono, sillä missä tahansa kasvanut vehnä, ruis ja ohra ovat ihan yhtä haitallisia keliakiaa sairastaville.
Onko syytä olla huolissaan, jos on käyttänyt runsaasti "saattaa sisältää vehnää" -merkittyjä makeisia?
Tuskin on syytä huoleen, etenkin jos seurannassa keliakiavasta-aineet ovat olleet normaalit. Makeisten sisältämät kontaminaatiot ovat satunnaisia. Toisaalta ne jäävät huonosti gluteenianalyyseissä kiinni, koska analyysejä tehdään vain pistokokein. Tämän takia varovainen linja on perusteltua ja toisaalta siksi, että makeisten käytön kohderyhmänä ovat erityisesti lapset. Saattaa sisältää -merkittyjen makeisten käyttömääräsuositus on oman kouran verran 1–2 kertaa kuukaudessa. Lue lisää täältä.
Jokainen voi kuitenkin tarkastella omia makeisten käyttötottumuksiaan. Olipa makeiset merkitty saattaa sisältää -merkinnällä tai ei, ne ovat tarkoitettu satunnaiseen käyttöön pieninä määrinä. Etenkin lapset saavat suomalaisessa väestössä liian runsaasti energiaa sokeripitoisista tuotteista. On yleisterveydenkin kannalta tärkeää miettiä omaa ja lasten makeisten kulutusta.