Tuotteet ja ainesosat

Voinko käyttää ruokakermaa, jossa on yhtenä ainesosana aromi (vehnä)?

Kaikki aromit ovat gluteenittomia, vaikka perässä lukisi suluissa vehnä. Vehnää on käytetty valmistuksessa aromin kantaja-aineena, mutta lopputuotteessa sitä ei ole. Jos ruokakerman muutkin ainesosat ovat gluteenittomia, tuote on keliaakikoille turvallinen.

 

Onko totta, että keliaakikko voi käyttää tavallista soijakastiketta, vaikka yhtenä raaka-aineena on vehnä? 

Nykytiedon mukaan voi käyttää (v. 2018). Soijakastikkeet valmistetaan yleensä fermentoimismenetelmällä eli käymisprosessilla, jossa vehnän gluteeni pilkkoutuu. Lopputuote sopii siten myös keliaakikolle. Joitakin soijakastikkeita valmistetaan ilman fermentoimista, mutta tällöin raaka-aineena tietojemme mukaan käytetä vehnää vaan ainoastaan vettä, soijapapuja ja suolaa.

Markkinoilla on myös gluteenittomaksi merkittyjä soijakastikkeita, jotka valmistetaan kokonaan ilman vehnää. Vehnää sisältäviä soijakastikkeita ei saa merkitä gluteenittomiksi lainsäädännöstä johtuen.

 

Onko kaikki vehnätärkkelys gluteenitonta? Vai onko olemassa erikseen gluteenitonta vehnätärkkelystä (jonka valmistusprosessia ja gluteenipitoisuutta valvotaan tarkasti) ja ns. tavallista vehnätärkkelystä (jonka gluteenipitoisuutta ei valvota)? 

EU-lainsäädännön mukaan keliaakikoita varten valmistetuissa gluteenittomissa tuotteissa käytetään vehnätärkkelystä, jonka gluteenipitoisuus saa olla enintään 20 mg/kg. 

Markkinoilla saisi olla myös erittäin vähägluteenisia tuotteita, joiden vehnätärkkelys saa sisältää gluteenia enintään 100 mg/kg. Tällaisia tuotteita ei tosin ole Suomen markkinoilla ainakaan tällä hetkellä (v. 2018). 

Kaikille kuluttajille suunnatuissa elintarvikkeissa, kuten tyypillisesti makeisissa, voidaan käyttää ainesosana vehnätärkkelystä. Tämän vehnätärkkelyksen gluteenipitoisuus voi vaihdella. Vehnätärkkelyksen käyttömäärä makeissa on hyvin pieni ja gluteenipitoisuus erittäin matala, joten tuotteet soveltuvat keliaakikoiden käyttöön. Ihokeliaakikoille emme kuitenkaan suosittele tuotteita, jotka sisältävät vehnätärkkelystä ilman gluteeniton merkintää.

 

Toisissa tuoteselosteissa lukee "saattaa sisältää vehnää" tai "saattaa sisältää jäämiä vehnästä...." jne. Saako keliaakikko käyttää näin merkittyjä tuotteita?

"Saattaa sisältää" -merkinnän saa laittaa tuotteeseen silloin, jos kontaminaatioriski on olemassa siitäkin huolimatta, että kaikki mahdollinen tuotteen gluteenittomuuden varmistamiseksi on tehty. Merkinnät on tarkoitettu pääasiassa viljalle allergisia varten. ”Saattaa sisältää” -merkityn tuotteen soveltuvuus keliaakikoille riippuu siitä, minkä tyyppisestä tuotteesta on kyse. Ihokeliaakikoille emme suosittele ”saattaa sisältää” -merkittyjä tuotteita ollenkaan.

Keliaakikoiden käyttöön emme suosittele ollenkaan kuivatuotteita (esim. hiutaleet ja jauhot), joissa on ko. merkintä. ”Saattaa sisältää” -merkittyjä makeisia voi käyttää satunnaisesti tai esim. suklaata 2 palaa päivässä. ”Saattaa sisältää” -merkittyjä liemikuutioita ja kastikeaineksia voi käyttää halutessaan merkinnästä huolimatta, sillä ne liuotetaan kuitenkin isohkoon nestemäärään.

 

Voiko keliaakikko syödä ohramallasuutetta sisältäviä muroja?

Ohramallasuutetta käytetään mausteena mm. aamiaishiutaleissa ja muroissa. Emme suosittele tällaisia tuotteita keliaakikoille säännölliseen käyttöön, mutta niitä voi käyttää satunnaisesti esim. 2 dl kerran kuussa. Emme suosittele tällaisia tuotteita ollenkaan ihokeliaakikoille ja niille, joilla on vielä vasta-aineet ovat koholla.

 

Onko nyhtökaura keliaakikoille soveltuvaa? Entä kaurajauhis? 

Ainakaan vielä tällä hetkellä (2018) nyhtökaurasta ei ole saatavilla gluteenitonta versiota. Samoin Elovenan Muru kaurajauhis valmistetaan tavallisesta kaurasta, joten sitäkään ei voi suositella keliaakikoiden käyttöön. 

Lihaa korvaajaksi gluteenittomaan ruokavalioon sopivat mm. Härkis ja Mifu.

 

Jotkut makeiset sisältävät lakritsipulveria. Onko lakritsipulveri gluteenitonta? 

Lakritsipulveri eli lakritsijauhe on gluteenitonta. Itse lakritsi on juurikasvi, joka on täysin gluteenitonta. Samoin lakritsiuute ja lakritsijauhe, jotka molemmat valmistetaan lakritsijuuresta.

Keliaakikoille sopimattomia ovat lakritsimakeiset ja niitä sisältävät elintarvikkeet (esim. lakritsisuklaa), joiden valmistuksessa käytetään lakritsijuuren tai -uutteen lisäksi vehnäjauhoja.

 

Voiko keliaakikko voi syödä viljapossusta valmistettua kinkkua tai jyväbroileria?

Keliaakikko voi syödä niin viljapossua kuin jyväbroileriakin. Liha on aina gluteenitonta, eläimen ruokinta ei vaikuta asiaan

 

Voiko kosmetiikan sisältämä gluteeni joutua keliaakikon elimistöön? Esim. joissakin rasvoissa tai hiustenhoitotuotteissa käytetään vehnäperäisiä ainesosia.

Tällaista vaaraa ei keliaakikolla tai ihokeliaakikolla ole. Vehnäallerginen ei sen sijaan välttämättä siedä vehnän ainesosia sisältävää kosmetiikkaa. Ulkoisesti voi käyttää tuotteita, jotka sisältävät gluteenipitoisia raaka-aineita, sillä gluteenin on päästävä aina keliaakikon/ihokeliaakikon ohutsuolen limakalvolle. Ihon kautta gluteeni ei joudu ohutsuoleen. Tärkeintä on se, ettei gluteenipitoista tuotetta joudu suuhun ja sitä kautta ohutsuolen limakalvolle.

 

Gluteenittomat jauhot ovat usein kaupoissa samoilla hyllyillä vehnäjauhojen kanssa. Voiko gluteeniton tuote kontaminoitua kaupassa ollessaan?

Kaupassa on hyvä tarkistaa, että gluteenittoman tuotteen pakkaus on ehjä. Tällöin tuote on ”turvassa” pakkauksen kääreen sisällä. Jos epäilee, että päälle on voinut joutua esim. vehnäjauhoa, voi paketin pyyhkiä esim. kostealla liinalla ennen käyttöä, jolloin mahdollinen gluteenia sisältävä pöly poistuu.

Keliakia ja sen hoito

Minulla on keliakiaan viittaavia oireita, mutta vasta-aineet olivat normaalit, eikä tähystyksessäkään löytynyt mitään. Suvussamme on keliakiaa. Voiko olla mahdollista, että keliakia on vielä puhkeamassa? 

On mahdollista. Vasta-aineita kannattaa seurata säännöllisesti, kun sukurasitustakin löytyy. Keliakian Käypä hoito -suosituksessa seulontaa suositellaan 10 vuoden välein tai oireiden ilmaantuessa.

 

Minulla on keliakia. Miten iso riski lapsellani on sairastua keliakiaan? 

Jos ensimmäisen asteen sukulaisella (vanhempi, lapsi, sisarus) on keliakia, on 10-15 % mahdollisuus sairastua keliakiaan.

 

Aloitin gluteenittoman ruokavalion, kun minulla oli runsaasti vatsaoireita. Keliakiadiagnoosia ei ole tehty. Olen noudattanut ruokavaliota nyt puolisen vuotta ja oireet ovat hävinneet. Haluaisin kuitenkin varmistuksen, onko minulla keliakia vai ei. Miten tässä pitäisi edetä?

Jos olet noudattanut gluteenitonta ruokavaliota yli 4 kk, ei tässä vaiheessa voida tehdä vasta-aineiden seulontaa tai tähystystä ilman gluteenialtistusta. Sinun tulisi syödä gluteenia sisältävää leipää 2-3 viipaletta päivittäin kolmen kuukauden ajan, ennen kuin vasta-aineita voi seuloa uudelleen. Jos vasta-aineet ovat koholla altistusjakson jälkeen, diagnoosi varmistetaan tähystämällä ja ottamalla koepalat ohutsuolesta.

Diagnoosin varmistaminen on aina helpompaa siinä vaiheessa, kun ruokavaliota ei ole vielä aloitettu. Gluteenitonta ruokavaliota ei pidä aloittaa myöskään positiivisten vasta-aineiden perusteella ennen tähystystä. Uudelleen altistaminen gluteenille voi jossain tapauksia aiheuttaa niin voimakkaita oireita, ettei altistaminen ole mahdollista ja tutkimuksia ei voida tehdä.

 

Sain keliakian geenitestistä positiivisen vastauksen. Onko minulla siis keliakia? 

Keliakialle altistavien geenien (HLA) määrityksen tuloksissa positiivinen vastaus ei tarkoita automaattisesti sitä, että sairastat keliakiaa. Postiviinen vastaus tarkoittaa sitä, että sinulla on keliakialle altistava geneettinen perimä ja saatat sairastua jossain vaiheessa elämääsi keliakiaan. Kolmannes suomalaisista kantaa keliakialle altistavia geenejä, mutta vain 2 % suomalaisista sairastaa keliakiaa. Negatiivinen vastaus geenitestissä tarkoittaa puolestaan sitä, että keliakiaan sairastuminen on epätodennäköistä.

 

Haukkasin vahingossa pitsapalasta, joka ei ollutkaan gluteeniton. Nyt on ollut ripulia, huonovointisuutta ja iho-oireita. Tuhoutuiko suolinukka nyt kokonaan?

Jos keliaakikko saa vahingossa gluteenia, oireet ja niiden voimakkuus vaihtelevat. Toiset eivät saa mitään oireita ja toisille tulee erittäin voimakasta oireilua. Yksittäisiä vahinkoja haitallisempaa on kuitenkin säännöllinen altistuminen gluteenille. Pienet ja satunnaiset ruokavaliopoikkeamat eivät tuhoa onneksi suolinukkaa kokonaan, vaan siihen tarvitaan säännöllinen, pitempi aikainen altistus. Näinkin pienet määrät ovat kyllä haitallisia ja voivat aktivoida tulehduksen solutasolla, mutta jos olet heti palannut gluteenittomaan ruokavalioon, suolinukka on jälleen paranemassa. 

 

Minulla todettiin keliakia 3 vuotta sitten. Kävin vuoden kuluttua diagnoosista ohutsuolen tähystyksessä toistamiseen ja suolinukka todettiin palautuneen normaaliksi. Tuleeko minun käydä vielä jossain välissä ns. kontrollikäynnillä, jotta tiedän, että olen noudattanut ruokavaliota tarpeeksi tarkasti?

Keliakian vasta-aineiden seurantaa suositellaan 2-3 vuoden välein, mutta tähystystutkimusta ei tarvitse enää uusia. Keliakian hoitotasapaino pysyy hyvänä, kun noudatat tarkkaa gluteenitonta ruokavaliota kaikissa tilanteissa. 

 

Kävin toisen kerran tähystyksessä, ensimmäisestä kerrasta on kulunut nyt vuosi. Ruokavaliohoito on edelleen koepaloista päätellen puutteellista, vaikka teen kaikkeni hoidon onnistumiseksi. Veren vasta-aineet ovat nyt normaalit. Lääkärini lausunto: "Jatkossa gluteenittoman ruokavalion tiukentaminen ja ravitsemusterapeutin konsultaatio”. Miten minä tiukennan ruokavaliota, kun kaikki käyttämäni tuotteet ovat jo gluteenittomia? Käytän ruokavaliossani vehnätärkkelystä ja kauraa. 

On tavallista, että suolinukka ei ole vielä täysin korjaantunut vuoden gluteenittoman ruokavalion noudattamisen jälkeen. Toisilla suolinukan korjaantuminen kestää pidempään, jopa pari vuotta. 

Suolinukka korjaantuisi todennäköisesti ajan kanssa gluteenittomalla ruokavaliolla ilman ruokavalion lisärajoituksia. Lääkäri on ruokavalion tiukentamisella varmaankin tarkoittanut, että ruokavaliosta tulisi jättää pois vehnätärkkelystä sisältävät gluteenittomat tuotteet. Aiemmin vehnätärkkelystä sisältävät tuotteet saivat sisältää huomattavasti enemmän gluteenia kuin nykyisin. Nyt kaikki gluteenittomat tuotteet saavat sisältää gluteenia enintään 20 mg/kg. 

Kauran osalta tulee käyttää ainoastaan gluteenittomia kaurahiutaleita ja muita gluteenitonta kauraa sisältäviä tuotteita. Joitakin muitakin asioita ruokavaliossa kannattaa huomioida nyt, kun paraneminen on vielä kesken. Esimerkiksi ohramallasuutetta sisältäviä tuotteita (mm. aamiaishiutaleet) ei kannata käyttää edes satunnaisesti ja tavanomaista vehnätärkkelystä sisältäviä tuotteita (esim. makeiset, jäätelöt, perunalastut) kannattaa välttää tässä tilanteessa. Myös "saattaa sisältää pieniä määriä vehnää" -merkittyjä tuotteita ei kannata käyttää silloin, kun suolinukka ei ole vielä kunnolla parantunut. 

 

Koen saavani vatsaoireita gluteenittomasta vehnätärkkelyksestä. Tarkoittaako se sitä, että vehnätärkkelys on haitallista?

Jotkut kokevat saavansa oireita gluteenittomasta vehnätärkkelyksestä, mutta oireet eivät liity gluteeniin. Gluteeniton vehnätärkkelys on nykyisin todella puhdasta ja se saa sisältää gluteenia vain 20 mg/kg. Gluteeniton vehnätärkkelys sisältää huonosti sulavia hiilihydraatteja, jotka voivat aiheuttaa vatsaoireita etenkin, jos kärsii keliakian lisäksi ärtyvän suolen oireyhtymästä. Vehnätärkkelyksen voi mainiosti korvata gluteenittomilla viljoilla ruokavaliossa, vaikkakin sen sopivuus laajentaa tuotevalikoimaa.

 

Olen vuosia sairastanut keliakiaa ja nyt vasta-aineet ovat nousseet uudelleen. Olenko syönyt vahingossa gluteenia? En ole ainakaan saanut mitään oireita. 

Kaikki keliaakikot eivät saa gluteenille altistuttuaan välttämättä oireita. Tällöin on myös haastavaa selvittää, mistä gluteenialtistus on peräisin. Jos vasta-aineet ovat olleet normaalit jo pitkään, mutta ne alkavat nousta uudelleen, on se merkki siitä, että jostain ruokavaliossasi tulee gluteenia. Gluteenialtistus on tällöin myös säännöllistä ja on jatkunut pitempään, sillä vasta-aineet eivät nouse pelkän yksittäisen altistuksen jälkeen. Tällöin kannattaa miettiä, mikä voisi olla todennäköinen gluteenin lähde. Onko ruokavaliossasi vaihtunut joku päivittäisessä käytössä oleva tuote, ovatko olosuhteet esim. kotikeittiössä muuttuneet tai syötkö säännöllisesti tietyssä ravintolassa? Tässä tapauksessa olisi hyvä tavata ravitsemusterapeuttia gluteenilähteen selvittämiseksi.

 

Sanotaan, että keliakian hoidossa pitää olla murun tarkka. Mitä se tarkoittaa käytännössä? 

Se tarkoittaa sitä, että gluteenitonta ruokavaliota on noudatettava niin tarkasti, ettei vahingossa syö esim. tavallisen leivän muruja. Kotona pöydät pyyhitään ja kädet pestään ennen gluteenittoman ruoan valmistusta ja varmistetaan, että kaikki käytettävät välineet ovat puhtaita. Gluteenittomille tuotteille varataan oma kaappi tai ylähylly muusta kaapista. Gluteenittomien tuotteiden rasiat ja pussit suljetaan niin kuivakaapissa, jääkaapissa kuin pakastimessakin.

Lue lisää vinkkejä täältä.

 

Onko kuinka yleistä, että keliaakikolla on laktoosi-intoleranssi? Olen nyt käyttänyt laktoosittomia tuotteita ja olo on paljon parempi.

Gluteenitonta ruokavaliota noudattavilla keliaakikoilla laktoosi-intoleranssin yleisyys on sama kuin muullakin suomalaisella väestöllä eli noin 17 %. Keliakian toteamisvaiheessa laktoosi aiheuttaa noin puolelle keliaakikoista oireita, koska suolinukka ei ole kunnossa eikä laktoosia pilkkovaa laktaasientsyymiä ole normaalia määrää. Suolinukan parantuessa myös laktaasientsyymin määrä yleensä normalisoituu ja tavalliset maitotuotteet sopivat jälleen useille.

 

Olen ammatiltani suurtalouskokki. Ohjelmassani on päivittäin esim. puurojen keittämistä sekä myös leivontaa. Kuinkahan paljon jauhopölyä menee ruoansulatuskanavaan eli tarvitseeko ammatinvaihtoa miettiä? Vai riittäisikö suojaimen pito leipoessa?

Suojaimien pito leipoessa kuulostaa hyvältä vaihtoehdolta, jos jauho pöllyää runsaasti. Tärkeintä on tietysti estää jauhopölyn pääsy suuhun. Keliakiadiagnoosi ei ole esim. vakuutusyhtiöiden mukaan peruste uudelleen koulutukselle edes leipureille.

 

Voinko suudella poikaystävääni, kun hän on syönyt juuri tavallista leipää? 

Kun leipä on syöty, suu on tyhjä, päälle on kulautettu ruokajuoma ja murut on pyyhitty suupielistä, suutelukin on sallittua!

 

Kuulin puhuttavan, että kotimainen vilja on haitallista keliaakikoille. Yhtä haitallista lienee muuallakin kasvanut vehnä, ruis ja ohra? 

Joskus tosiaan kuulee edelleen puhuttavan ”kotimaisista viljoista”, joilla tarkoitetaan vehnää, ruista tai ohraa. Termi on huono, sillä missä tahansa kasvanut vehnä, ruis ja ohra ovat ihan yhtä haitallisia keliakiaa sairastaville.

Leivonta ja ruoanvalmistus

Haluaisin tietää mitä voin käyttää mannaryynin sijasta, kun keitän lappapuuroa (vispipuuroa) puolukoista? 

Mannaryynin sijasta voit käyttää esimerkiksi karkeaa riisijauhoa tai maissiryyniä eli polentaa. Riisijauholla maku ja väri on lähempänä mannaryynistä valmistettua puuroa, maissiryynillä lopputulos on keltaisempi ja ehkä hiukan voimakkaamman makuinen.

 

Luin, ettei esim. gluteenitonta pullataikinaa tulisi nostattaa kahteen kertaan, mutta tulisiko tämä yksi nostatus tapahtua taikinana vai silloin, kun pullat ovat jo pellillä?

Gluteenittomat hiivataikinat eivät useinkaan jaksa kohota kahta kertaa ja tämän vuoksi yksi nostatus riittää. Yksi nostatus tulee tapahtua, kun pullat ovat leivinpaperin päällä pellillä ennen uuniin laittoa.

 

Minulle on suositeltu leipäkoneen hankintaa ja mietin, että käykö sellainen kone, jossa ei ole gluteenitonta ohjelmaa? 

Gluteenitonta taikinaa tulee kohottaa vain kerran. Tärkeintä leipäkoneen valinnassa on se, että koneesta löytyy ohjelma, joka kohottaa taikinan vain kerran ennen paistoa. Jos koneessa löytyy tällainen pikaohjelma, niin se käy myös gluteenittomalle leivälle.

 

Voiko uunissa paistaa yhtä aikaa vehnäjauhoista valmistettua leipää ja gluteenitonta leipää tai ruokaa? 

Kiertoilmauunia käytettäessä tulee ensin paistaa gluteenittomat leivonnaiset/ruoat ensin ja tämän jälkeen tavanomaiset. Kiertoilmauunissa ei siis ole hyvä paistaa tavanomaisia ja gluteenittomia tuotteita yhtä aikaa, sillä ilman kierto pöllyttää gluteenipitoista jauhopölyä gluteenittomien tuotteiden päälle. Uuni on myös hyvä puhdistaa aina käytön jälkeen. 

Tavallista (ei-kiertoilma-) uunia käytettäessä on hyvä noudattaa samaista paistojärjestystä, jos se on mahdollista. Tavallinen uuni ei kuitenkaan kierrätä ilmaa, joten tämä ei ole aivan niin tarkkaa kuin kiertoilmauunin kanssa. Tavallisessa uunissa voi tämän vuoksi paistaa tavanomaisia ja gluteenittomia tuotteita yhtä aikaakin. Erityisen jauhoisia leivonnaisia, tms. ruokia, joista voi jauhopölyä/murusia joutua gluteenittomiin tuotteisiin, ei suositella paistettavan yhtä aikaa. Mikäli yhtäaikaista paistamista joudutaan hyödyntämään, tulisi tässä kuitenkin gluteenittomat tuotteet olla tavanomaisten yläpuolella, jolloin kontaminoitumisen riski pienenee entisestään. Uunin puhdistaminen jokaisen käyttökerran jälkeen luo lisää turvallisuutta gluteenittomaan ruoanvalmistukseen ja leivontaan.

 

Voiko keliaakikon astiat pestä samassa tiskivedessä ja samalla harjalla kuin muut astiat?

Kyllä voi. Astiat kuitenkin huuhdellaan saippuavedessä pesun jälkeen. Myös astianpesukoneessa voi pestä samaan aikaan ”gluteenittomia” ja ”tavallisia” astioita. Tiskiharja kannattaa toki aina välillä vaihtaa ja sen voi myös välillä pestä astianpesukoneessa.