Keliakiatutkimus

Keliakiatutkimus on Suomessa aktiivista ja uraa uurtavaa. Tiedemaailma tekee kaikkensa oppiakseen ymmärtämään keliakiaa sairautena, sairauden syntymekanismeja, ja sitä miten sitä hoidetaan.

Keliakialiitto tekee keliakiatutkijoiden kanssa aktiivista yhteistyötä. Jaamme tutkimukseen vuosittain apurahoja, ja alan huipuista koostuvan asiantuntijaneuvostomme ansiosta pysymme kartalla uusimmista tutkimusinnovaatioista.

Keliakiatutkimus Suomessa

Suomalaiset keliakiatutkijat ovat olleet jo pitkään tiennäyttäjiä maailmalla. Muun muassa keliakian pikatestin kehittäminen on suomalainen innovaatio. Apteekista ostettavalla pikatestillä voidaan selvittää keliakian vasta-aineita verestä.

Suomessa on tehty myös lukuisia tärkeitä tutkimuksia kauran ja gluteenittoman vehnätärkkelyksen soveltuvuudesta gluteenittomaan ruokavalioon. Parhaillaan on menossa tutkimuksia, joiden tavoitteena on kehittää uusia hoitomuotoja keliakiaan.

Suomen suurin keliakiatutkimusryhmä toimii Tampereen yliopistossa. Tutkimusta tehdään myös muissa yliopistollisissa sairaaloissa.

Keliakialiitto toimii aktiivisessa yhteistyössä tutkijoiden kanssa, kannustaa keliaakikkoja osallistumaan tutkimuksiin ja tiedottaa uusista tutkimustuloksista.

 

Tutustu Tampereen yliopiston Keliakiatutkimuskeskukseen.

 

Apurahaa nuorille tutkijoille

Keliakialiitto myöntää tutkimusapurahoja nuorille tutkijoille keliakia- ja suolistotutkimuksen tekemistä varten kolmesta liiton hallinnoimasta rahastosta.

1. Keliakialiiton tutkimusrahastoa kartuttavat lahjoituksin yksityiset henkilöt ja yritykset. 

2. Maire Rossin muistorahasto perustuu vuonna 2009 saatuun testamenttilahjoitukseen. Rahaston sääntöjen mukaan pääoman tuotto tulee jakaa suoliston ja suolistosairauksien tutkimukseen.

3. Testamenttirahasto perustuu testamenttilahjoituksiin, jotka on määritetty käytettäväksi keliakiatutkimuksen tukemiseen.

Apurahan hakeminen  

Keliakialiiton tutkimusrahastojen tavoitteena on jakaa 15 000 € apurahoina keliakiaa tai muita suolistosairauksia koskevaan tieteelliseen tutkimustyöhön ja matka-apurahoihin.
 
Apurahoja haetaan Keliakialiitto ry:lle osoitetulla vapaamuotoisella hakemuksella, johon liitetään hakijan ansioluettelo, yksityiskohtainen tutkimussuunnitelma kustannusarvioineen, selvitys viimeisten viiden vuoden aikana saaduista apurahoista sekä julkaisuluettelo.
 
Apurahan saanut tutkija sitoutuu antamaan kirjallisen selostuksen apurahan käytöstä Keliakialiiton liittohallitukselle vuoden kuluessa apurahan saamisesta. Sama henkilö voi saada apurahaa Keliakialiitolta enintään kolme kertaa.
 
Hakemukset lähetetään 31.3.2022 mennessä sähköpostitse osoitteeseen sanna.arnala@keliakialiitto.fi otsikolla ”Apurahahakemus”. Apurahat jaetaan toukokuussa. Lisätietoja antaa Sanna Arnala, p. 03 2541 321 tai sanna.arnala@keliakialiitto.fi.
 

Keliakialiiton vuoden 2021 apurahan ovat saaneet

  • LK Sara Koskimaa: Keliakia lapsuudesta vanhuuteen: eri-ikäisten potilaiden erityistarpeet, 2 500 euroa 
  • LL Sofia Kröger: Ohutsuolen histologisten löydösten ja keliakiavasta-aineiden merkitys taudinkuvalle, diagnostiikalle ja ennusteelle, 2 500 euroa 
  • LL Saana Paavola: Keliakian kehittyminen ja seulonta riskiryhmissä, 2 500 euroa 
  • LL Jussi Pohjonen: Suolen limakalvo ja mikrobiomi kroonisten munuaistautien yhteydessä, 2 500 euroa 
  • LL Noora Nilsson: Ihokeliakian pitkäaikaisennuste, 2 000 euroa 
  • MSc Juliana Cerqueira: Genetic susceptibility to phenotypic variation at celiac disease, 1 500 euroa  
  • LK Johannes Virta: Mikro-CT-laitteen käyttö keliakian diagnosoinnissa, 1 500 euroa 

Vuoden keliakiatutkija

Keliakialiitto nimeää vuosittain Vuoden keliakiatutkijan. Tunnustuksen lisäksi Vuoden tutkija saa 1000 euron kannustusapurahan.

Vuoden 2021 keliakiatutkija Juha Taavela

Vuoden 2021 keliakiatutkijaksi on valittu lääketieteen tohtori Juha Taavela. Sisätautilääkäriksi erikoistuva Taavela tutkii Tampereen yliopiston Keliakiatutkimuskeskuksessa laaja-alaisesti keliakiaa ja erityisesti keliakiaan liittymätöntä gluteeniherkkyyttä.

Taavela pohtii, onko keliakiasta tulossa jo kansansairaus. Julkaisemattomien tulosten perusteella sitä näyttäisi sairastavan jo 2,5 prosenttia suomalaisista. Myös ilman keliakiaa gluteenitonta ruokavaliota noudattavien määrä on jo prosentin luokkaa.

Taavela ehitti väitöstyössään keliakian suolivaurion mittareita, joita käytetään nyt hyväksi esimerkiksi keliakian uusissa lääketutkimuksissa. Taavela on mukana myös kansainvälisessä tutkimusryhmässä, jonka lupaava lääkeaihio nousi otsikoihin viime kesänä. Läpimurron jälkeen lääkkeen tutkimukset jatkuvat nyt eri puolilla Suomea.

Juha Taavela pitää torstaina 24.2.2022 klo 18 Keliakialiiton jäsenille maksuttoman webinaariin: Keliakia - uusi kansansairautemme? 

Lue tästä uutinen Vuoden 2021 keliakiatutkijaksi valittiin Juha Taavela 

 

Vuoden 2020 keliakiatutkija Teea Salmi

Vuoden 2020 keliakiatutkijaksi valittiin ihotautiopin professori Teea Salmi.  Tampereen ihokeliakian tutkimusryhmän vetäjä toivoo terveydenhuollolta yhä nopeampaa ihokeliakian diagnosoimisaikaa. 

Salmi johtaa Tampereen yliopiston ihokeliakian tutkimusryhmää, joka on osa keliakiatutkimuskeskusta. Ryhmä tutkii muun muassa ihokeliakian syntyyn vaikuttavia tekijöitä ja sitä, miksi vain osa keliaakikoista saa iho-oireita. Ryhmä tutkii myös voiko ennustaa, kenelle keliaakikoista puhkeaa ihokeliakia ja sitä, miten ihokeliakia eroaa tavanomaisesta keliakiasta. 

– Oletuksena on, että diagnosoimaton ja hoitamaton ihokeliakia oireilee iholla pitkittyessään. Tutkimme, miksi ihokeliakia puhkeaa vain osalle keliaakikoista ja voiko puhkeamista ennustaa. 

Lue tästä uutinen Vuoden 2020 keliakiatutkijaksi valittiin Teea Salmi.

 

Keliakialiitto palkitsi Vuoden 2019 keliakiatutkijana lääketieteen tohtori Laura Kivelän. Palkinto luovutettiin Tampereella Keliakialiiton G-fest-koulutustapahtumassa lauantaina 18. toukokuuta. 

Lääketieteen tohtori Laura Kivelä väitteli marraskuussa 2018. Hänen väitöskirjansa käsitteli lapsen keliakiaa muuttuvasta taudinkuvasta kohti seulontaa. Kivelä valmistui lääketieteen lisensiaatiksi 2016 Tampereen yliopistosta. Tällä hetkellä hän erikoistuu lastentautien erikoislääkäriksi Helsingin yliopistossa ja HUS:ssa. 

Vantaalta kotoisin oleva Kivelä jatkaa edelleen keliakiatutkimusta Tampereen yliopiston Lastenterveyden tutkimuskeskuksessa ja Keliakiatutkimuskeskuksessa. Tutkimusaiheina ovat erityisesti lapsena keliakiadiagnoosin saaneiden potilaiden pitkäaikaisterveys sekä keliakiaseulonnan merkitys. Tutkimuksen ohessa hän myös ohjaa nuorempien opiskelijoiden opinnäytetöitä.  

Lue tästä Vuoden 2019 keliakiatutkijaksi Laura Kivelä

Keliakialiiton puheenjohtaja Sari Tanus (oik.) luovutti LL Laura Kivelälle Vuoden keliakiatutkijan tunnustuksen Tampreella 18.5.2019.

Vuoden 2018 keliakiatutkijaksi LT Pilvi Laurikka

Vuonna 2018 Vuoden keliakiatutkijaksi valittiin lt Pilvi Laurikka. Laurikan joulukuussa 2017 valmistunut väitöskirja käsitteli pitkään gluteenittomalla ruokavaliolla olleiden keliaakikoiden pitkittyneitä vatsaoireita. Tutkimuksessa havaittiin muun muassa, että hoidosta huolimatta oireilevat keliaakikot saavat ruokavaliostaan vähemmän kuitua kuin oireettomat. Myös oireisten keliaakikoiden suoliston mikrobisto oli erilainen kuin oireettomilla keliaakikoilla.

Vuoden 2017 keliakiatutkijaksi Suvi Kalliokoski

Vuoden 2017 keliakiatutkija oli FT Suvi Kalliokoski. Kalliokoski on tutkinut uransa aikana sekä keliakiaa että ihokeliakiaa. Hänen tammikuussa 2017 valmistuneen väitöskirjansa aiheena olivat keliakiavasta-aineiden vaikutukset keliakian kehittymisessä. Tutkimuksen tulokset vahvistivat käsitystä siitä, että tulevaisuudessa vasta-aineet voisivat olla entistä tärkeämmässä roolissa keliakian diagnostiikassa.

Vuoden keliakiatutkijoita

2020 professori Teea Salmi

2019 LT Laura Kivelä

2018 LT Pilvi Laurikka

2017 FM Suvi Kalliokoski

2016 LT, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kaisa Hervonen

2015 dosentti Päivi Saavalainen

2014 LT, gastroenterologian erikoislääkäri Tuire Ilus

2013 LT Marja-Leena Lähdeaho

2012 LT Anniina Ukkola

2011 FM Päivi Kanerva

2010 LT Kalle Kurppa

2009 FT, geneetikko Katri Lindfors

2008 LT Hannele Karinen

Asiantuntijaneuvosto ja ravitsemusjaosto

Keliakialiiton asiantuntijaneuvosto (kuva helmikuulta 2018) koostuu keliakiaan perehtyneistä lääketieteen ja ravitsemusalan asiantuntijoista. Mukaan on koottu alan huippuosaajat eripuolilta Suomea. 

Asiantuntijaneuvosto ottaa kantaa keliakian ja sen ruokavaliohoidon lääketieteelliseen puoleen, selvittää siihen liittyviä asioita ja antaa tarvittaessa suosituksia.

Keliakialiiton ravitsemusjaosto koostuu keliakian hoitoon perehtyneistä ravitsemusterapeuteista. Jaosto selvittää ruokavaliohoitoon liittyviä asioita, antaa tarvittaessa suosituksia ja laatii aineistoa hoidon tueksi.

Käynnissä olevia tutkimuksia

Kokoamme alle ilmoituksia käynnissä olevista keliakiaan ja sen hoitoon liittyvistä tutkimuksista. Ilmoitukset ovat tutkimusryhmien laatimia. Lisäämme tutkimuksia tarpeen mukaan.

Jos haluat jättää ilmoituksen omasta tutkimuksestasi, ota yhteyttä Sanna Arnalaan: sanna.arnala(at)keliakialiitto.fi.

 

Tutkimusilmoitus pdf-muodossa