Kuinka minun tulee toimia, jos epäilen saaneeni vahingossa gluteenia joko ravintolan/kahvilan ruoasta tai jostain elintarvikkeesta?
Ravintola- tai kahvilaruoka
Jos huomaat saaneesi gluteenia sisältävän annoksen ravintolassa tai kahvilassa, ilmoita asiasta heti ravintolan tai kahvilan henkilökunnalle. Selvittäkää keskustelemalla, onko annos turvallinen. Gluteenittomuus on hyvä varmistaa aina annosta tilatessa ja vastaanottaessa.
Jos saat oireita syötyäsi ravintolassa tai kahvilassa ja epäilet niiden johtuvan gluteenista, ota yhteyttä ravintolaan tai kahvilaan. Selvittäkää keskustelemalla, mikä voisi aiheuttaa oireet ja onko gluteenikontaminaatio mahdollinen.
Jos oireille löytyy selitys ravintolan tai kahvilan tarjoamasta ruoasta, on hyvän toimintatavan mukaista, että vahinko korvataan jollakin tapaa. Jos gluteenille altistuminen on aiheuttanut esimerkiksi lääkärikuluja, niiden korvaaminen kuuluu vahingon aiheuttajalle. Ravintolan tai kahvilan velvollisuutena on myös ilmoittaa sattuneesta terveystarkastajalle. Jos tilanteen selvittäminen tuntuu vaikealta, voit myös olla suoraan yhteydessä terveystarkastajaan, joka selvittää, miten ravintolan tai kahvilan gluteenittoman ruoan valmistus ja tarjoilu on toteutettu.
Keliakiaa sairastavat reagoivat eri tavalla altistuttuaan gluteenille. Osa keliaakikoista ei edes tiedä altistuneensa gluteenille, kun toiset sen sijaan saavat voimakkaitakin oireita. Oireiden ilmaantumisajankohta vaihtelee. Syömisen jälkeen menee kuitenkin aikaa ennen kuin gluteeni pääsee ohutsuolen limakalvolle ja elimistö tunnistaa sen sopimattomaksi ruoan osaksi.
Gluteenittomaksi merkityt elintarvikkeet
Jos saat oireita gluteenittomaksi merkitystä elintarvikkeesta ja olet varma, että oireet tulevat kyseisessä tuotteessa olevasta gluteenista, ota yhteyttä paikalliseen tai oman alueesi terveystarkastajaan. Terveystarkastajan tehtävänä on selvittää, onko tuote valmistettu omavalvontasuunnitelman mukaisesti ja täyttääkö se gluteenittoman tuotteen vaatimukset. Lisätietoja ja kuntien terveystarkastajien yhteystiedot löytyvät Ruokaviraston verkkosivuilta.
Jos tuotteelle (elintarvike tai olut) on myönnetty Gluteenittoman tuotteen merkin käyttöoikeus, ota yhteyttä välittömästä Keliakialiittoon tämän lomakkeen kautta, sähköpostilla merkki(at)keliakialiitto.fi tai puhelimitse Tarja Heimolehtoon p. (03) 2541 324. Keliakialiitto ottaa yhteyttä tuotevalmistajaan ja tarvittaessa Ruokavirastoon (elintarvikkeet) tai Valviraan (olut), jotka toimivat valvovina viranomaisina.