Kuinka minun tulee toimia, jos epäilen saaneeni vahingossa gluteenia joko ravintolan/kahvilan ruoasta tai jostain elintarvikkeesta?
Ravintola- tai kahvilaruoka
Gluteenittomuus on hyvä varmistaa ravintolassa ja kahvilassa aina annosta tilatessa ja vastaanottaessa. Jos huomaat saaneesi gluteenia sisältävän annoksen, ilmoita asiasta heti ravintolan tai kahvilan henkilökunnalle. Selvittäkää keskustelemalla, onko annos turvallinen.
Jos saat oireita sen jälkeen, kun olet syönyt ravintolassa tai kahvilassa ja epäilet niiden johtuvan gluteenista, ota yhteyttä ravintolaan tai kahvilaan. Selvittäkää keskustelemalla, mikä voisi aiheuttaa oireet ja onko gluteenikontaminaatio mahdollinen.
Jos oireille löytyy selitys ravintolan tai kahvilan tarjoamasta ruoasta, on hyvän toimintatavan mukaista, että vahinko korvataan jollakin tapaa. Jos gluteenille altistuminen on aiheuttanut esimerkiksi lääkärikuluja, niiden korvaaminen kuuluu vahingon aiheuttajalle.
Ilmoita virheellisestä annoksesta myös Ruokaviraston ylläpitämässä Ilppa-palvelussa. Tieto virheestä menee Ilppa-palvelusta suoraan elintarvikeviranomaiselle, jonka vastuulle kuuluu selvittää, miten ravintolan tai kahvilan gluteenittoman ruoan valmistus ja tarjoilu on toteutettu. Ravintolan tai kahvilan velvollisuutena on myös ilmoittaa sattuneesta oman kuntansa terveystarkastajalle.
Keliakiaa sairastavat reagoivat eri tavalla altistuttuaan gluteenille. Osa keliaakikoista ei edes tiedä altistuneensa gluteenille, kun toiset sen sijaan saavat voimakkaitakin oireita. Oireiden ilmaantumisajankohta vaihtelee. Syömisen jälkeen menee kuitenkin aikaa ennen kuin gluteeni pääsee ohutsuolen limakalvolle ja elimistö tunnistaa sen sopimattomaksi ruoan osaksi.
Gluteenittomaksi merkityt elintarvikkeet
Jos saat oireita gluteenittomaksi merkitystä elintarvikkeesta ja olet varma, että oireet tulevat kyseisessä tuotteessa olevasta gluteenista, ota yhteyttä paikalliseen tai oman alueesi terveystarkastajaan. Terveystarkastajan tehtävänä on selvittää, onko tuote valmistettu omavalvontasuunnitelman mukaisesti ja täyttääkö se gluteenittoman tuotteen vaatimukset. Lisätietoja ja kuntien terveystarkastajien yhteystiedot löytyvät Ruokaviraston verkkosivuilta.
Jos tuotteelle (elintarvike tai olut) on myönnetty Gluteenittoman tuotteen merkin käyttöoikeus, ota yhteyttä välittömästä Keliakialiittoon tämän lomakkeen kautta, sähköpostilla merkki(at)keliakialiitto.fi tai puhelimitse Tarja Heimolehtoon p. (03) 2541 324. Keliakialiitto ottaa yhteyttä tuotevalmistajaan ja tarvittaessa Ruokavirastoon (elintarvikkeet) tai Valviraan (olut), jotka toimivat valvovina viranomaisina.