Mistä tunnistaa gluteenittoman tuotteen

  • tuotteet
  • gluteeniton ruokavalio
  • gluteenittomat tuotteet

Helpoin tapa tunnistaa gluteeniton tuote on etsiä pakkauksesta Gluteenittoman tuotteen merkki. Tuotteessa saattaa olla myös "Gluteeniton"-merkintä. Jos tuotteessa ei ole kumpaakaan edellä mainituista, on aina syytä lukea ainesosaluettelo, jossa on kerrottu, mistä aineksista tuote on valmistettu.

Pakkauksesta tulee tarkistaa myös mahdolliset varoitusmerkinnät, kuten "Saattaa sisältää gluteenia" tai "Saattaa sisältää vehnää, ohraa ja ruista".

 

Tarkista löytyykö Gluteenittoman tuotteen merkki?

Helpoin ja nopein tapa tunnistaa gluteeniton tuote on etsiä pakkauksesta Gluteenittoman tuotteen merkki. Helposti havaittava symboli kertoo yhdellä vilkaisulla, että tuote on taatusti gluteeniton. 

Gluteenittoman tuotteen merkki on painettu pakkauksessa samaan paikkaan kuin tuotteen valmistaja- tai valmistuttajatiedot. Merkin alla oleva lupanumero kertoo missä maassa, mille yritykselle ja mille tuotteelle käyttöoikeus on myönnettu. Symboli voi löytyä myös pakkauksen etupuolelta.

Gluteenitonta kauraa sisältävissä merkillisissä tuotteissa on merkintä "KAURA" tai "OATS". 

Huomaa, että Gluteenittoman tuotteen merkki ei kerro sisältääkö tuote vehnätärkkelystä. Tämä asia pitää siis aina tarkistaa erikseen ainesosaluettelosta.

Gluteenittoman tuotteen merkin saaneet tuotteet

Tarkista löytyykö "Gluteeniton"-merkintä?

Tuotteeseen on voitu merkitä, että se on gluteeniton. ”Gluteeniton”-merkinnällä varustetut elintarvikkeet on kehitetty ja tarkoitettu kaikille kuluttajille, mutta ne soveltuvat myös gluteenitonta ruokavaliota tarvitseville.

"Gluteeniton"-merkintää voi käyttää tuotteissa, joiden gluteenipitoisuus on korkeintaan 20 mg/kg. Lisäksi tuotteen tulee olla valmistettu huolellisesti gluteenittomista raaka-aineista.

Esimerkiksi osassa grillimakkaroista on ”gluteeniton”-merkintä, osassa ei.

Merkinnän puuttuminen ei kuitenkaan läheskään aina tarkoita, ettei tuote olisi gluteeniton. "Gluteeniton"–merkintää ei saa laittaa esimerkiksi maitoon, kananmunin, kasviksiin, hedelmiin tai käsittelemättömään lihaan tai kalaan.

Tarkista tarvittaessa ainesosaluettelo

Jos tuotteessa ei ole Gluteenittoman tuotteen merkkiä eikä "Gluteeniton"-merkintää, on syytä lukea tuotteen ainesosaluettelo. Ainesosaluettelon tulkitseminen vaatii aikaa, tietoa ja perehtymistä. Moni ainesosa saattaa herättää kysymyksiä.

Pakkausmerkintöjen lukemista kuitenkin helpottaa se, että gluteeni ei voi piiloutua E-koodin taakse. Myös kaikki allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet on aina ilmoitettava pakkausmerkinnöissä selkeästi erottuen esimerkiksi kirjasintyylillä tai lihavoinnilla. 

On hyvä huomioida, että myös speltti, durum ja khorasan ovat gluteenia sisältäviä vehnälajeja. Niiden vehnäperäisyyttä ei välttämättä mainita aina erikseen.

Tarkista myös varoitusmerkinnät

  • Katso löytyykö pakkauksesta "Saattaa sisältää gluteenita" tai "Saattaa sisältää vehnää, ohraa tai ruista" -varoitusmerkintä. 
  • Kuivatuotteet, hiutaleet, suurimot ja jauhot, joissa on ”saattaa sisältää ”-merkintä eivät sovellu gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle. 
  • ”Saattaa sisältää”-merkittyjä makeisia ja perunalastuja voi käyttää satunnaisesti tai vähän päivittäin (esim. 2–3 palaa suklaata päivittäin). Myös  liemikuutioita, pata- ja kastikeaineita voi halutessaan käyttää. 
  • Ihokeliaakikoille ja huonossa hoitotasapainossa oleville keliaakikoille ei suositella mitään edellä luetelluista tuotteista.
  • Myös he voivat kuitenkin käyttää vehnä- tai ohrapohjaista glukoosisiirappia sekä vehnäpohjaisia maltodekstriiniä ja dekstroosia, jotka ovat aina gluteenittomia.

Video: Näin tunnistat gluteenittoman tuotteen

Lautasella 2018 -messuilla kuvatussa tietoiskussa Keliakialiiton aluevastaava, ravitsemusterapeutti Eliisa Girsén neuvoo, miten kaupan valikoimasta tunnistaan gluteenittomaan ruokavalioon sopivat tuotteet. Videon näkevät vain kirjautuneet jäsenemme.