Gluteeniton linssipiirakka

Valmistusaineet

1 kappaletta

Määrä Ainesosa
Täytteen esivalmistelu
3 dl vettä
1 dl vihreitä linssejä
100 g kukkakaalia pakasteena
50 g paprikasekoitusta pakasteena
Piirakkapohjan valmistaminen
1 ½ dl vettä
1 ½ tl kuivahiivaa
1 ½ dl gluteenittomia kaurahiutaleita tai tattarihiutaleita
½ rkl siirappia
½ tl suolaa
1 ½ dl gluteenitonta tummaa jauhoseosta (esimerkiksi Pirkka)
1 rkl ruokaöljyä
Täytteen valmistaminen loppuun
2 ½ dl kasvirasvakermaa, 15 % rasvaa
1 kananmuna
1 tl yrttimausteseosta (esimerkiksi Herbes de provence)
⅓ tl mustapippuria rouheena
½ tl suolaa
50 g kermajuustoa, 17 % rasvaa

Aloita piirakan täytteen valmistaminen ottamalla pakastekasvikset sulamaan huoneenlämpöön.
Huuhtele linssit hyvin. Laita vesi kiehumaan kattilaan.

Lisää linssit kiehuvaan veteen ja keitä noin 15 minuuttia. Kun linssit ovat kypsiä, kaada niistä ylimääräinen vesi pois ja 
laita odottamaan piirakkaan lisäämistä. 

Valmista piirakkapohja kohoamaan seuraavaksi. 

Lisää reilusti kädenlämpöinen eli 42-asteinen vesi kulhoon.
Sekoita kuivahiiva kaurahiutaleiden joukkoon ja lisää nesteeseen.

Lisää joukkoon siirappi, suola ja gluteeniton tumma jauhoseos ja lopuksi ruokaöljy.
Sekoita taikina tasaiseksi ja laita kohoamaan vedottomaan paikkaan leivinliinalla peitettynä noin 20 minuutiksi. 

Laita uuni lämpiämään tasalämmölle 200 asteeseen.

Valmista piirakan täyte loppuun taikinan kohoamisen aikana.

Raasta juusto raasteeksi. Mittaa kasvirasvakerma kulhoon ja riko joukkoon kananmuna ja kaikki mausteet.
Sekoita niin, että kananmunan rakenne menee kunnolla rikki.

Leikkaa tarvittaessa kukkakaali pienemmiksi paloiksi niin, että sitä riittää 
tasaisesti koko piirakkaan. 

Voitele pyöreä piirakkavuoka halkaisijaltaan noin 28 cm margariinilla tai ruokaöljyllä.
Kaada kohonnut taikina piirakkavuokaan ja taputtele se jauhotetulla kädellä tasaiseksi vuoan pohjalle ja reunoille.

Levitä piirakkapohjan päälle linssit, kukkakaalit ja paprikat. Levitä lopuksi niiden päälle juustoraaste ja munakerma.

Nosta piirakka uunin keskiosaan paistumaan noin 30–45 minuutiksi. 
Piirakka on kypsää, kun munakerma on kauttaaltaan hyytynyt ja piirakka on saanut kauniin ruskean värin.

Vinkki: Pakastekasvikset voi korvata tuoreilla kasviksilla.
Muista esikeittää tuoreita kukkakaaleja muutaman minuutin ajan ennen piirakkaan lisäämistä.

Resepti ja kuva: Sirpa Gylling, Keliakialiitto

Ruokaohjeen ravintoarvo 100 g kohden

Kokonaisrasva

5,75 g

Rasvasta tyydyttynyttä:

1,87 g

Hiilihydraatit:

14,43 g

Kuitu:

2,18 g
Suola: 0,71 g


Annoksen hinta

Yhden piirakan kokonaishinta on alle 3,50 euroa. Hinta perustuu alkuvuoden 2023 hintatietoihin.

Lisätietoa edullisesta ja terveellisestä gluteenittomasta arkiruoasta

Täältä löydät lisätietoa mahdollisimman edullisesta ja ravitsemussuositusten mukaisesta gluteenittomasta arkiruoasta.

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Evästeasetuksesi on tallennettu.