Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Evästeasetuksesi on tallennettu.

Gluteenittomat falafelpyörykät

Valmistusaineet

30 kappaletta

Huom! Varmista alkuperäisestä ohjeesta aineiden mittasuhteet. Annoslaskuri perustuu tekniseen laskukaavaan eikä se muuta ohjeen tekstiä. Annosmäärän muuttaminen voi vaikuttaa myös paistoastian kokoon ja kypsennysaikaan. Voimme vastata vain alkuperäisten ohjeiden laadusta.

10 dl
vettä
300 g
kuivattuja kikherneitä
2
keskikokoista valkosipulinkynttä
½
sipulia
1
kananmuna
3 rkl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (Pirkka)
1 tl
juustokuminaa
1 tl
kuivattua persiljaa
⅓ tl
chilijauhetta
¾ tl
suolaa
1 rkl
sitruunamehua
1 tl
kuivattua korianteria (voi jättää pois halutessaan)

Mittaa vesi kattilaan ja lisää sinne kikherneet. Laita turpoamaan vuorokaudeksi jääkaappiin.

Kaada turvonneista kikherneistä ylimääräinen vesi pois siivilää apuna käyttäen. Huuhdo kikherneet siivilässä ja laita takaisin kattilaan. Lisää kattilaan noin litra kylmää vettä ja laita liedelle. Keitä kikherneitä 45 minuuttia. Kaada keittämisen jälkeen ylimääräinen vesi pois siivilää apuna käyttäen. Huuhtele herneitä kylmällä vedellä siivilässä ja siirrä takaisin kattilaan.

Ota sauvasekoitin ja soseuta kypsät kikherneet hienoksi. Massa saa jäädä hieman rouheiseksi soseuttamisen jälkeen. 

Kuori ja leikkaa sipuli ja valkosipulinkynnet pieniksi kuutioiksi. Laita paistinpannu lämpiämään liedelle ja lisää pannulle ruokaöljy ja sipuli. Paista sipulia miedolla lämmöllä noin kaksi minuuttia. Nosta paistinpannu pois kuumalta levyltä ja jätä odottamaan falafeltaikinaan lisäämistä.

Lisää soseutettujen kikherneiden joukkoon kaikki mausteet, sitruunamehu, valkosipuli ja ruskistettu sipuli. Sekoita hyvin, jotta mausteet sekoittuvat tasaisesti taikinaan. Maista taikinaa ja lisää mausteita tarvittaessa. Kun falafeltaikinassa on sopivasti makua, lisää siihen kananmuna ja sekoita taikina tasaiseksi.

Muotoile falafeltaikinasta noin 30 kappaletta pyöryköitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Laita paistinpannu lämpiämään liedelle ja lisää siihen kaksi ruokalusikallista ruokaöljyä. Lisää pyörykät kuumalle pannulle ja paista kullanruskeiksi.

Vinkki: Falafelpyöryköitä kannattaa valmistaa kerralla isompi määrä ja pakastaa osa seuraavaa ruokailua varten.

Katso video falafelpyöryköiden valmistamisesta.

Resepti ja kuva: Sirpa Gylling, Keliakialiitto

 

Ruokaohjeen ravintoarvo 100 g kohden

Kokonaisrasva

2,85 g

Rasvasta tyydyttynyttä:

0,18 g

Hiilihydraatit:

21,18 g
Suola: 0,66 g


Annoksen hinta

Noin 30 kappaleen hinta on yhteensä alle 2,50 euroa. Hinta perustuu alkuvuoden 2023 hintatietoihin.

Lisätietoa edullisesta ja terveellisestä gluteenittomasta arkiruoasta

Täältä löydät lisätietoa mahdollisimman edullisesta ja ravitsemussuositusten mukaisesta gluteenittomasta arkiruoasta.