Gluteenittomat kaurasämpylät

Valmistusaineet

14 kappaletta

Määrä Ainesosa
6½ dl vettä
1 pss kuivahiivaa
2 rkl siirappia
1 tl suolaa
½ dl perunahiutaleita
3 dl gluteenitonta tummaa jauhoseosta (esimerkiksi Pirkka)
2 dl gluteenitonta kaurajauhoa
1¼ dl gluteenitonta kauralesettä
1 dl auringonkukan siemeniä
½ dl ruokaöljyä

Mittaa kylmä vesi, siirappi ja rapsiöljy leivontakulhoon. Lisää joukkoon jauhot, hiiva ja auringonkukansiemenet. Sekoita kaikki ainekset hyvin sekaisin. Laita astian päälle tuorekelmu ja laita jääkaappiin tekeytymään.

Leipätaikina saa tekeytyä jääkaapissa 12–14 tuntia.

Laita leivinpaperi uunipellille. Nostele lusikalla taikinasta nokareita leivinpaperille noin 12 kappaletta. Anna kohota noin 20 minuuttia.
Laita sämpylät kylmään uunin ja laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Paista sämpylöitä uunissa 20–30 minuuttia, uunista riippuen.

Tai

Sekoita kuivat aineet keskenään kuivahiiva mukaan lukien. Laita reilusti kädenlämpöinen vesi (42-asteinen) leivontakulhoon.
Lisää psylliumkuorijauhe ja anna turvota muutama minuutti. Lisää nesteen joukkoon kaikki kuivat aineet ja ruokaöljy.
Sekoita taikina tasaiseksi.

Laita leivinpaperi uunipellille. Nostele lusikalla taikinasta kekoja leivinpaperille noin 12 kappaletta. Anna kohota noin 20 minuuttia lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Laita uuni lämpenemään tasalämmölle 200 asteeseen. Laita kohonneet sämpylät uunin keskiosaan paistumaan noin 15–20 minuutiksi.

Siirrä paistetut sämpylät jäähtymään uuniritilälle.

Vinkki: Gluteenittomat sämpylät kannattaa pakastaa tuoreena ja sulattaa tarpeen mukaan syötäväksi.

Resepti ja kuva: Sirpa Gylling, Keliakialiitto

Ruokaohjeen ravintoarvo 100 g kohden

Kokonaisrasva

5,19 g

Rasvasta tyydyttynyttä:

0,62 g

Hiilihydraatit:

24,13 g
Suola: 0,58 g


Annoksen hinta

14 kappaleen yhteensä on alle 2,50 euroa. Hinta perustuu alkuvuoden 2023 hintatietoihin.

Lisätietoa edullisesta ja terveellisestä gluteenittomasta arkiruoasta

Täältä löydät lisätietoa mahdollisimman edullisesta ja ravitsemussuositusten mukaisesta gluteenittomasta arkiruoasta.

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Evästeasetuksesi on tallennettu.