Vapaaehtoisten koulutukset

Keliakialiitto järjestää vapaaehtoisilleen ja vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille vuosittain useita kursseja ja koulutustapahtumia. Tällä sivulla voit tutustua vapaaehtoisille suunnattuun koulutustarjontaamme.

Ilmoittaudu mukaan 7.9.2020 alkavalle Askeleet vapaaehtoisuuteen -verkkokurssille, mikäli et ole vielä mukana vapaaehtoistoiminnassamme. Voit myös ottaa suoraan yhteyttä paikalliseen keliakiayhdistykseesi ja lähteä sitä kautta mukaan toimintaan!

(Huomaathan, että Keliakialiiton järjestämät sopeutumisvalmennuskurssit eivät ole täällä, vaan löytyvät Sopeutumisvalmennuskurssit-välilehdeltä).

Yhteistyössä 

 

Tarjolla laaja kattaus kursseja, koulutustapahtumia ja webinaareja

Vapaaehtoisten webinaarit. Kerran kuussa järjestettävissä webinaareissa esitellään ajankohtaisia aiheita tai käydään läpi vapaaehtoisten toivomia asioita. Syksyn 2020 webinaariohjelma julkaistaan pian. (Webinaarit ovat tauolla kesällä kesä- ja heinäkuun.)

(Nämä webinaarit on suunnattu keliakiayhteisön vapaaehtoisille. Koko jäsenistölle suunnatut keliakiaa ja ruokavaliota käsittelevät webinaarit löydät webinaarit-välilehdeltä)

G-Fest – voimaa keliakiayhteisön vapaaehtoisille on kaikille keliakiayhteisön vapaaehtoisille suunnattu viikonlopun mittainen koulutustapahtuma. Koronavirusepidemian vuoksi vuoden 2020 tapahtuma on siirretty syyskuulle (19.-20.9.). Lisätiedot ja ilmoittautumisen löydät täältä. Vuoden 2019 tapahtumaan liittyvän uutisen löydät täältä.

Askeleet vapaaehtoisuuteen -verkkokurssi uusille vapaaehtoisille suunnattu perehdytyskoulutus järjestetään vuosittain syys-lokakuussa. Tarkemmat tiedot syksyn 2020 kurssista löydät alempana.

Tapahtumajärjestämisen ABC -verkkokurssi Keliakiayhteisön vapaaehtoisille suunnattu verkkokurssi tapahtumajärjestämisestä seuraava kurssi järjestetään keväällä 2021. Lisätiedot kurssista alempana.

Viestiä kuuluviin -verkkokurssi Keliakiayhteisön vapaaehtoisille suunnattu verkkokurssi viestinnästä järjestetetään seuraavan kerran loka-marraskuussa 2020. Ilmoittautuminen aukeaa lokakuussa, lisätietoja alempana.

Digityökalut keliakiayhteisössä. Keliakiayhteisön vapaaehtoisille suunnattu verkkokurssi on rakenteilla ja julkaistaan elokuussa 2020.

Innosta, kannusta ja johda -verkkokurssi Keliakiayhteisön koordinoininti- ja johtamistehtävistä kiinnostuneille vapaaehtoisille suunnattu verkkokurssi. Kurssi järjestetään seuraavan kerran keväällä 2021, lisätietoja alempana.

Askeleet vapaaehtoisuuteen

Kiinnostaako sinua gluteenittomien tapahtumien tai tempausten järjestäminen? Haluaisitko vaikuttaa gluteenittomien tuotteiden ja palveluiden saatavuuteen paikkakunnallasi? Haluaisitko jakaa kokemuksiasi muiden gluteenitonta ruokavaliota noudattavien kanssa? Oletko joskus pohtinut, voisiko vapaaehtoistoiminta olla sinua varten?

Keliakialiitto tarjoaa syksyisin uusille vapaaehtoisille ja vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille verkkokurssin, jonka aikana käydään läpi vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia, Keliakialiiton ja keliakiayhdistysten toimintaa, ohjataan tunnistamaan omia vahvuuksia ja löytämään kiinnostavia vapaaehtoisuuden paikkoja.

Missä? Verkossa – voit osallistua omalla tietokoneellasi asuinpaikasta riippumatta!

Milloin? Seuraava verkkokurssi pidetään 7.9.-18.10.2020. Virtuaaliopetuskerrat pidetään keskiviikkona 9.9. klo 17.30, torstaina 24.9. klo 17.30 ja torstaina 15.10. Klo 17.30. 

Kenelle? Vapaaehtoistehtävistä kiinnostuneet sekä uudet vapaaehtoiset Keliakialiiton ja keliakiayhdistysten toiminnassa.

Mitä? Kurssin aikana käydään läpi vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia, Keliakialiiton ja keliakiayhdistysten toimintaa, ohjataan tunnistamaan omia vahvuuksia ja löytämään kiinnostavia ja itselle sopivia vapaaehtoisuuden paikkoja.

Miten? Kyseessä on ohjattu verkkokurssi. Kurssiin kuuluu viikoittaisia oppimistehtäviä, itsenäistä työskentelyä oppimisalustalla sekä verkon kautta pidettävät virtuaaliopetuskerrat (Opetus alkaa aina klo 17:30 ja se kestää 1-2 tuntia). Kurssi toteutetaan yhteistyössä Opintokeskus Siviksen kanssa ja osallistujat saavat kurssista yhden opintopisteen.

Ilmoittaudu mukaan!

Ilmoittaudu mukaan tästä (Ilmoittautuminen aukeaa 3.8.)

Keliakiayhdistyksistä löytyy monenlaisia toiminnan paikkoja aina vertaistukihenkilötoiminnasta gluteenittomien leivontailtojen järjestämiseen ja yhteisten retkien suunnittelusta yhdistysten hallitustoimiin.

Askeleet vapaaehtoisuuteen-verkkokurssi tarjoaa helpon tavan tutustua vapaaehtoistoimintaan keliakiayhteisön parissa ja lähteä mukaan. Verkkokurssille osallistuminen onnistuu omalla tietokoneella vaikkapa kotisohvalta.

Ilmoittautumisen yhteydessä saat tarkennetun kurssiohjelman. Uudet kurssimateriaalit avautuvat viikoittain kurssialustalla lukuun ottamatta aloitusmateriaaleja, jotka lähetetään ilmoittautuneille sähköpostilla. Suurimman osan kurssin tehtävistä voit suorittaa itsenäisesti kurssiviikon aikana. Syksyn 2020 kurssiin sisältyy kolme vuorovaikutteista virtuaaliopetuskertaa keskiviikkona 9.9. klo 17.30, torstaina 24.9. klo 17.30 ja torstaina 15.10. klo 17.30. Toivomme, että osallistujat pääsevät mukaan virtuaaliopetuskerroille edellä mainittuina aikoina. Kysythän tarvittaessa lisätietoja!

Kurssi toteutetaan yhteistyössä Opintokeskus Siviksen kanssa ja se on yhden opintopisteen laajuinen. Osallistujat saavat kurssisuorituksesta todistuksen ja opintopisteiden rekisteröinti tapahtuu Siviksen kautta. 

Kurssille otetaan korkeintaan 30 osallistujaa. Mikäli halukkaita on enemmän, etusijalla ovat henkilöt, jotka eivät ole vielä mukana keliakiajärjestön vapaaehtoistoiminnassa sekä alle vuoden vapaaehtoisena toimineet.

Lisätiedot

Minnaleena Ollanketo, vapaaehtoistoiminnan asiantuntija, (03) 2541 380

Vapaaehtoisten webinaarit - Neuvontaa ja vinkkejä keliakiayhteisön aktiiveille 

Vapaaehtoisten webinaarit ovat tunnin mittaisia ellei muuta mainita. Webinaareihin tulee ilmoittautua verkkolomakkeen (webropol) kautta viimeistään webinaaria edeltävänä päivänä klo 12 mennessä. 

Pyydä tallenne menneistä webinaareista laittamalla meille sähköpostia. 

Syksyn 2020 vapaaehtoisten webinaarit

Webinaarit pidetään torstaina 20.8., tiistaina 15.9.; tiistaina 6.10., keskiviikkona 4.11. ja torstaina 3.12. Webinaarit alkavat klo 17:30 tai klo 18.

Syksyn ohjelmaan on tulossa muun muassa webinaari nuorten toiminnasta Keliakianuorten vetämänä, asiaa sähköisestä asiakirjahallinnosta sekä jäsenjärjestöavustuksen käyttötarkoitusten ideointia ja kokemuksia.

 

Sähköinen asiakirjahallinto ja arkistointi

torstaina 20.8.

Puhujana: Meri Norola Vapaaehtoistoiminnan asiantuntija, Keliakialiitto

Ilmoittaudu elokuun webinaariin

 

Keliakialiiton uusi strategia

tiistaina 15.9.

Puhujana: Päivi Huuskonen Kehittämissuunnittelija, Aspa 

 

Jäsenjärjestöavustus yhdistysten näkökulmasta  

tiistaina 6.10.

Puhujana: Marjo Aspegren Vapaaehtoistoiminnan asiantuntija, Keliakialiitto

 

Mikä nuoria kiinnostaa yhdistystoiminnassa?

keskiviikkona 4.11.

Puhujana: Keliakianuoret 

 

Taloudenhoito yhdistystoiminnassa

torstaina 3.12

Puhujana: Eija Leppäkynnäs talouspäällikkö, Keliakialiitto ja Kristiina Ahola taloussihteeri, Keliakialiitto 

Seuraa tätä sivua mahdollisten muutosten varalta.

 

Lisätiedot 

Meri Norola, vapaaehtoistoiminnan asiantuntija, (03) 254 1319, meri.norola@keliakialiitto.fi 

Digitaidot keliakiayhteisössä

Haluaisitko järjestää videoluentoillan yhdistyksessä, mutta tekniikkaa jännittää. Oletko joskus pohtinut miten tehdään Facbook-sivu tai miten Keliakialiiton vapaaehtoisten tietolaaria voisi hyödyntää. Haluaisitko eroon paperisista kokouspöytäkirjoista tai haluaisitko järjestää hallituksen kokouksen Teamsin kautta.

Digitaidot keliakiayhteisössä on peruskurssi, jossa neuvotaan miten erilaisia digityökaluja voi ottaa käyttöön yhdistystoiminnassa. Kurssilla käydään läpi muun muassa Keliakialiiton vapaaehtoisille suunnatut sähköiset palvelut niiden käyttöönotto, sosiaalisen median perusteet ja käyttäjätilin luominen sekä videoluentoillan tekninen toteutus.

Missä? Verkossa – voit osallistua omalla tietokoneellasi asuinpaikasta riippumatta.

Milloin? Kurssi-ilmoittautuminen aukeaa 11.8.20 sen jälkeen jatkuvasti saatavilla, voit aloittaa milloin vain ja edetä omassa tahdissasi.

Kenelle? Kurssi on suunnattu kaikille keliakiayhteisön vapaaehtoisille ja vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille.  Kurssilla lähdetään liikkeelle perusasioista eikä aiempaa digiosaamista tarvita. Kurssilla keskitytään kuitenkin vapaaehtoistoiminnan digitaitoihin. Mikäli kaipaat opastusta esimerkiksi verkkoselaimen käyttöön, verkossa asiointiin tai sähköpostin käyttöön suosittelemma käymään Ylen avoimen ja ilmaisen Digitreenien peruskurssin ennen tätä kurssia. 

Mitä? Kurssilla keskitytään perusdigitaitoihin ja neuvotaan erityisesti miten erilaisia digityökaluja voi ottaa käyttöön vapaaehtois- ja yhdistystoiminnassa. Kurssi koostuu itsenäisesti opiskeltavista kokonaisuuksista, joista kukin perehdyttää koulutettavan yhteen yhdistystoiminnan näkökulmasta olennaiseen digitaaliseen palveluun tai työkaluun. Kurssi toteutetaan yhteistyössä Opintokeskus Siviksen kanssa. Voit opiskella vain valitsemasi osiot tai koostaa yhden opintopisteen laajuisen opintosuorituksen.

Miten? Kyseessä on itsenäisesti opiskeltava verkkokurssi. Osallistuaksesi tarvitset tietokoneen ja toimivan nettiyhteyden. Osallistuminen älylaitteella (tabletti tai älypuhelin) on myös mahdollista. Kurssiin kuuluu opetusvideoita, harjoituksia ja oppimistehtäviä. Työskentely tapahtuu Itslearning-oppimisalustalla. 

Ilmoittaudu mukaan!

Ilmoittaudu mukaan tästä (Ilmoittautuminen aukeaa 11.8.)

Digitaidot keliakiayhteisössä on itsenäisesti opiskeltava verkkokurssi, jonka osallistujat voivat suorittaa haluamassaan aikataulussa. Kurssi koostuu teemoista. Teemoista kukin perehdyttää koulutettavan yhteen yhdistystoiminnan kannalta olennaiseen digitaaliseen palveluun tai työkaluun. Koulutuksessa keskitytään perustaitoihin ja ohjataan erityisesti siihen, miten digityökaluja voi ottaa käyttöön omassa yhdistyksessä.  

 Itseopiskelumateriaalina eri kokonaisuuksissa on havainnollisia videoita, joilla opastetaan eri palveluiden ja työkalujen käytössä vaihe vaiheelta sekä kirjallisia ohjeita. Lisäksi joka osa-alueeseen kuuluu tehtäviä, joiden avulla osallistujia ohjataan kokeilemaan ja harjoittelemaan eri palveluiden käyttöä.  

 Kurssin aikana osallistuja voi esittää kysymyksiä verkkokurssiympäristöstä löytyvällä keskustelualustalla, jossa kurssivetäjät käyvät niihin vastaamassa. Osallistuja voi myös ottaa yhteyttä suoraan kurssin vetäjään alustan kautta. Yhden opintopisteen kurssisuoritusta varten osallistujan tulee suorittaa kuusi teemaa. Kurssin voi suorittaa osittain ja valita teemoista vain ne, jotka itseä kiinnostavat. 

Tule mukaan hiomaan digitaitojasi!

Viestiä kuuluviin

Haluaisitko kehittää yhdistyksesi viestintää? Haluaisitko tavoittaa yhdistyksesi jäsenet paremmin? Haluaisitko ottaa käyttöön uusia viestintäkanavia? Haluaisitko saada lisää näkyvyyttä yhdistyksen Facebook-sivulle? 

Esimerkiksi näihin aiheisiin tarjoillaan vinkkejä ja ideoita Keliakialiiton Viestiä kuuluviin -verkkokurssilla. Kurssi on suunnattu yhdistysten viestintää tekeville sekä kaikille viestinnästä kiinnostuneille keliakiayhteisön vapaaehtoisille. 

Missä? Verkossa – voit osallistua omalla tietokoneellasi asuinpaikasta riippumatta! 

Milloin? Syksyn 2020 kurssitiedot tulossa syyskuun aikana alustava ajankohta kurssille on 26.10.-5.12.2020.

Kenelle? Viestintää tekevät sekä viestinnästä kiinnostuneet keliakiayhteisön vapaaehtoiset. 

Mitä? Kurssin aikana käydään läpi viestinnän periaatteita, viestintäkanavia, viestinnän tavoittavuutta, sosiaalisen median viestintää ja viestinnän suunnittelua.  

Miten? Kyseessä on ohjattu verkkokurssi, jossa keskitytään viikoittain eri teemoihin. Kurssi koostuu luennoista, virtuaaliopetuksesta (kaksi opetuskertaa), itseopiskeltavasta materiaalista ja tehtävistä. Kurssi toteutetaan yhteistyössä Opintokeskus Siviksen kanssa ja osallistujat saavat kurssista yhden opintopisteen. 

Ilmoittaudu mukaan!Ilmoittautumislinkki tulossa lokakuussa 2020

Viestiä kuuluviin on kuuden viikon verkkokurssi, jolla käydään läpi keliakiayhteisön vapaaehtoistoimintaan liittyvää viestintää erityisesti yhdistysviestinnän näkökulmasta. Kurssilla opit muun muassa:  

  • Miksi viestintä on tärkeää ja mitä viestiessä kannattaa ottaa huomioon 
  • Miten tehdään viestintäsuunnitelma 

  • Minkälaisia viestintäkanavia yhdistykset voivat hyödyntää 2020-luvulla  

  • Miten tavoittaa erilaiset kohderyhmät 

Kurssi on suunnattu kaikille keliakiayhteisön vapaaehtoisille, jotka ovat kiinnostuneita viestinnästä. Joka viikolla keskitytään erityisesti johonkin teemaan ja opiskellaan sekä itsenäisesti että ryhmässä. Lisäksi osallistujat laativat pari-/ tai ryhmätyönä viestintäsuunnitelman. Kurssin vetäjät neuvovat osallistujia suunnitelmien teossa ja antavat palautetta kurssin aikana. 

Kurssin teemat

Kurssiviikko 1 - Viestiä kuuluviin: Miten viestin vaikuttavasti?

Kurssiviikko 2 - Moninaiset viestintäkanavat: Miten ja missä tavoitan jäsenet?

Kurssiviikko 3 - Viestinnän mahdollisuudet 2020-luvulla: Miten viestin Somessa?

Kurssiviikko 4 - Keliakialiiton viestintäkanavat ja aikataulut: Milloin kannattaa viestiä?

Kurssiviikko 5 - Viestinnän suunnittelu: Miten suunnittelen viestintää?

Kurssiviikko 6 - Opit käyttöön yhdistyksessä: Mitä kurssista jäi käteen?

Kurssi toteutetaan yhteistyössä Opintokeskus Siviksen kanssa ja se on yhden opintopisteen laajuinen. Osallistujat saavat kurssisuorituksesta todistuksen ja opintopisteiden rekisteröinti tapahtuu Siviksen kautta.  

Kurssille otetaan korkeintaan 30 osallistujaa. 

Lisätiedot 

Meri Norola, vapaaehtoistoiminnan asiantuntija, (03) 254 1319, meri.norola@keliakialiitto.fi

Innosta, kannusta ja johda

Kiinnostaako sinua vapaaehtoisten innostaminen, tukeminen ja ohjaaminen? Haluaisitko tietää miten saada uusia vapaaehtoisia mukaan toimintaan? Haluaisitko jakaa kokemuksia muiden vapaaehtoisten kanssa? Tiedätkö miten pitää huolta omasta hyvinvoinnistasi?  

Esimerkiksi näihin aiheisiin pääset perehtymään Keliakialiiton järjestämällä Vapaaehtoistoiminnan koordinointi ja johtaminen -verkkokurssilla.  

Missä? Verkossa – voit osallistua omalla tietokoneellasi asuinpaikasta riippumatta! 

Milloin? Seuraava kurssi alkaa tammikuussa 2021. Lisätietoja tulossa loppuvuodesta 2020.

Kenelle? Yhdistyksen vapaaehtoistoiminnan koordinointi- ja organisointitehtävissä toimivat tai näistä tehtävistä kiinnostuneet, esimerkiksi vapaaehtoistoiminnan vastaavat, hallituksen jäsenet, puheenjohtajat, varapuheenjohtajat. 

Mitä? Kurssilla opitaan vapaaehtoisten erilaisista motivaatiotekijöistä ja innostamisen tavoista, mielekkään ja sopivan tehtävän löytämisestä vapaaehtoiselle, tehtävien ja vastuiden jakamisesta sekä ohjataan oman toiminnan arviointiin ja arviointiedon käyttämiseen yhdistyksen toiminnassa.  

Miten? Kyseessä on verkkokurssi, jossa keskitytään viikoittain eri teemoihin. Kurssi koostuu virtuaaliopetuksesta, itseopiskelumateriaalista sekä yhteistoiminnallisista että itsenäisistä oppimistehtävistä. Virtuaaliopetuskertoja on neljä.

Kurssi toteutetaan yhteistyössä Opintokeskus Siviksen kanssa. Kurssin laajuus vastaa kahta opintopistettä. Osallistujat saavat kurssisuorituksesta todistuksen. 

 

 Lisätietoja saat kurssin vetäjiltä: 

Marjo Aspegren, vapaaehtoistoiminnan asiantuntija marjo.aspegren@keliakialiitto.fi 03 2541 320  

ja 

Minnaleena Ollanketo, vapaaehtoistoiminnan asiantuntija minna.ollanketo@keliakialiitto.fi 03 2541 380 

 Tapahtumajärjestämisen ABC

Miten järjestäisin vetäviä tapahtumia? Miten saan jäsenistön houkuteltua paikalle? Minkälaisia tapahtumia yhdistykseni jäsenet kaipaavat? Mikä olisi mahdollista?  

Tapahtumajärjestämisen ABC on kaikille keliakiayhdistysten tapahtumajärjestämisestä kiinnostuneille tarkoitettu koulutus.

Milloin? Kurssi järjestetään seuraavan kerran huhti-toukokuussa 2021. 

Kenelle? Keliakiayhdistysten vapaaehtoiset ja vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneet. Koulutus antaa eväitä niin kokeneille konkareille kuin vasta-alkajillekin!  

Mitä? Kurssin aikana käydään läpi kaikki ne asiat, jotka sinun tulee tietää, jotta saat tapahtumasi onnistumaan. Koulutuksessa saat myös käytännön ideooita, vinkkejä ja työkaluja tapahtumasuunnitteluun.

Missä? Verkossa – voit osallistua omalla tietokoneellasi asuinpaikasta riippumatta! 

Miten? Kurssi koostuu kuudesta eri teemasta ja viikoittaisista kurssitehtävistä. Kurssiin kuuluu virtuaaliopetusta, itseopiskelumateriaalia sekä itsenäisiä oppimistehtäviä. Virtuaaliopetuskertoja on kaksi.

Ilmoittautuminen kevään 2021 kurssille aukeaa maaliskuussa 2021.

Kurssi toteutetaan yhteistyössä Opintokeskus Siviksen kanssa. Kurssin laajuus vastaa yhtä opintopistettä. Osallistujat saavat kurssisuorituksesta todistuksen. 

 

Kurssilla käydään läpi tapahtuman ideointi, suunnittelu ja toteutus. Kurssilla opit myös tapahtumabudjetoinnin perusteet ja palautteen keräämisen kikat. Kurssilla käydään läpi tapahtumaviestinnän perusteet ja autetaan tunnistamaan sopivat viestintäkanavat oman yhdistyksen tapahtumamarkkinoinnille. Virtuaaliopetuskerroilla pääset vaihtamaan ajatuksia muiden kurssilaisten ja kurssivetäjien kanssa.

 

Koulutuksesta saat myös konkreettisia vinkkejä varsinaisen tapahtuman toteutukseen ja uusia ideoita erilaisten tapahtumien järjestämiseen.

 

Lähde mukaan kehittämään tapahtumajärjestämisen taitoja!

 

Lisätiedot

Meri Norola, vapaaehtoistoiminnan asiantuntija, (03) 254 1319, meri.norola@keliakialiitto.fi

 

Syksyn 2019 koulutuskiertueen materiaalit löytyvät vapaaehtoisten tietolaarista kohdasta "koulutusmateriaalit". 

 

Syksyn koulutuskiertue: Uusia mausteita yhdistystoimintaan - Valjasta toimintasuunnitelma yhdistyksesi työkaluksi 

Miltä näyttää keliakiayhdistyksemme vuosi 2021?  Mikä on se “uusi normaali” yhdistyksemme näkökulmasta? Mitä toimintaa odotamme taas tulevana vuonna? Minkälaisia uusia avauksia tarvitaan? Onko jokin tapahtuma alkanut maistua puulta ja tekijöitäkin on haastava saada kasaan?  

Syksyisin yhdistyksissä tulee ajankohtaiseksi seuraavan vuoden toiminnan suunnittelu. Vaikka kyseessä on vakiintunut osa yhdistyksen vuoden kiertoa, voi suunnitelman laatimisesta saada irti paljon enemmän kuin vuosikokouksen pöytäkirjaliitteen. Keliakialiiton syksyn koulutusten tavoitteena on tehdä yhdistysten toiminnan suunnittelun prosessista osallistavampi ja valjastaa dokumentti työkaluksi, jolla suunnattaan yhdistyksen toimintaa ja resursseja aiempaa paremmin.  

Hyvä toiminnansuunnittelu tukee onnistumista ja auttaa mitoittamaan toimintaa sopivan kokoiseksi oman yhdistyksen varojen ja vapaaehtoisten määrän näkökulmasta. Samalla se vastaa kysymykseen “Miksi toimintaa tehdään?” pitäen yhdistyksen elinvoimaisena ja toiminnan innostavana. 

Hyvä toimintasuunnitelma ei ole yhden ihmisen kirjallinen ponnistus, vaan isomman joukon yhteisen aivomyrskyn ja ideariihen tulos. Aivomyrskyssä voi päästää ajatukset sekä ideat laukkaamaan ja miettiä asioita isosti, sillä toiminnan suunnittelu saa olla myös hauskaa. Lopulta hyvin tehty suunnitelma auttaa hahmottamaa sitä, mikä yhdistykselle on tärkeää, ja mistä voidaan luopua. Se asettaa realistiset raamit toiminnalle ja varmistaa sujuvan arjen. 

Koulutuksessa tarkastellaan myös toiminnan arvioinnin ja kehittämisen merkitystä sekä pohditaan sitä, miten yhdistysten toiminta linkittyy Keliakialiiton yhteiseen strategiaan ja tavoitteisiin. 

Tule mukaan oppimaan uutta yhdistyksen toiminnan suunnittelusta ja jakamaan omia kokemuksiasi toisten yhdistysten vapaaehtoisen kanssa. Jos sinulla ei vielä ole kokemusta toiminnan suunnittelusta, se ei haittaa. Uudet ideat ja ajatukset ovat aina virkistäviä ja tervetulleita. 

Koulutuksiin osallistutaan yhdistyksen perusteella. Katso viereisestä listasta, mille koulutuspäivälle oma keliakiayhdistyksesi on osallistumassa. Olemme jakaneet yhdistyksille tietyn koulutuspäivän siksi, että koulutuksessa on tarkoitus työstää myös yhdistysten omia suunnitelmia, joilloin on hyödyllistä, että kaikki yhdistyksen aktiivit osallistuvat samaan koulutukseen. Toisaalta tavoitteena on pitää kaikkien koulutusten osallistujamäärä sopivana, jotta voimme toteuttaa koulutukset mahdollisimman turvallisesti vallitsevasta koronaepidemiatilanteesta huolimatta. Suosittelemme ensisijaisesti osallistumaan koulutukseen paikanpäällä, mutta niille, joille se ei ole mahdollista, on tarjolla tilaisuus osallistua Tampereella marraskuun 7. päivänä pidettävään koulutukseen etäyhteydellä.

Kaikissa koulutuksissa on sama ohjelma (7.11. koulutuksen etäosallistujille tosin hieman suppempi toteutus) ja osallistuminen on maksutonta. Koulutukset järjestetään lauantaisin klo 11-16 ja osallistujille tarjotaan tilaisuudessa gluteeniton lounas sekä iltapäiväkahvit (jälkimmäinen vain mikäli mahdollista toteuttaa). Matkakuluja ei valitettavasti korvata, mutta näiden osalta ja kimppakyyti mahdollisuuksista kannattaa olla yhteydessä omaan yhdistykseen.

Mikä ihmeen verkkokurssi?

Videolla "Mikä ihmeen verkkokurssi?" Keliakialiiton vapaaehtoistoiminnan asiantuntija Meri Norola kertoo mitä verkkokurssilta kannattaa odottaa ja vastaa vapaaehtoisten esittämiin kysymyksiin.

Keliakialiiton verkkokurssit ovat niin kutsuttuja ohjattuja verkkokursseja. Tämä tarkoittaa, että kurssilla edetään teemoittain viikko kerrallaan ja kurssit järjestetään vain tiettynä ajankohtana (esim. kerran vuodessa). Kurssit toteutetaan itslearning-oppimisalustalla, jonne saat kirjautumisohjeet ja tunnukset kurssin alussa.

Poikkeuksena on Digityökalut keliakiayhteisössä -verkkokurssi, jonka kaikki materiaalit ovat itsenäisesti opiskeltavia.

Yhden opintopisteen verkkokurssit (esim. Viestiä kuuluviin ja Askeleet vapaaehtoisuuteen) kestävät kuusi viikkoa ja jokaisella viikolla käydään läpi uusi aihe. Kurssiviikon ensimmäisenä päivänä kurssialustalla julkaistaan uuteen teemaan liittyvät materiaalit ja tehtävät. Aloituspäivä vaihtelee kursseittain. Kurssiviikon ensimmäinen päivä voi olla maanantai tai esimerkiksi keskiviikko. Joustavasta suorituksesta voit keskustella kurssivetäjän kanssa.

Materiaalit voivat olla videoluentoja, muita videoita, Power point -esityksiä tai verkkolehden artikkeleita. Kurssin osallistuja voi perehtyä materiaaliin ja tehdä tehtävät haluamanaan ajankohtana ja omassa tahdissaan. Suosituksena kuitenkin on, että kurssin tehtävät käytäisiin läpi kurssiviikon aikana. Tämä johtuu siitä, että kurssit muodostavat oppimispolun, jossa uutta tietoa rakennetaan aiemmin opitun pohjalle.

Kurssiviikon alussa kerrotaan mitä osallistujan tulee tehdä kurssiviikon aikana. Viikoittain kurssin materiaaleihin perehtymiseen ja tehtävien tekemiseen kuluva aika saattaa hieman vaihdella aiheen tai oman nopeuden mukaan. Keskimäärin tehtävien tekemiseen kannattaa varata 1-2 tuntia/viikko, mutta jokainen osallistuja määrittää tarvittavan ajan itse. Suurin osa kurssista käydään siis läpi itsenäisesti opiskellen. Tämän lisäksi kurssiin kuuluu yleensä vähintään yksi virtuaaliopetuskerta. 

Virtuaaliopetus poikkeaa perinteisestä luento-opetuksesta siinä, että sen aikana on usein keskustelutehtäviä ja/tai muuta vuorovaikutteista opetusta, jonka vuoksi toivotaan, että kurssin osallistujat pääsisivät osallistumaan opetuskerroille sovittuna ajankohtana. Virtuaaliopetuksen vuorovaikutteisen luonteen vuoksi opetukseen ei voi osallistua jälkikäteen eikä siitä yleensä jaeta tallennetta kurssialustalle, vaan korvaava tehtävä toteutetaan keskustelualustalle lisättävällä tehtävällä.

Kurssiin saattaa sisältyä lisäksi pari- tai ryhmätöitä, jonka sähköiseen toteutukseen saat ohjeet kurssivetäjältä. Työskentelyn yhteisestä ajankohdasta tulee sopia oman parin/ryhmän kanssa (parit/ryhmät jaetaan kurssin vetäjien toimesta).

Kurssin vetäjät antavat osallistujille palautetta ja neuvovat tehtävissä pitkin kurssia. Kurssivetäjät tavoittaa myös koko kurssin ajan kurssialustan kautta viesteillä ja sähköpostilla. Neuvoa saa kysyä ja lisätietoja pyytää aina kun siltä tuntuu.

Tapaamisiin Keliakialiiton vapaaehtoisten verkkokursseilla!