Kun kylään tulee gluteeniton

  • gluteeniton ruokavalio
  • ihokeliakia
  • gluteeniton leivonta
  • tuotteet
  • keliakia

Onko sinulle tulossa vieras, joka noudattaa gluteenitonta ruokavaliota? Tästä  löydät vinkkejä siihen, mitä tarjoilussa on otettava huomioon, miten tunnistat gluteenittomat tuotteet ja mitä gluteenittomassa leivonnassa tulee huomioida.


 

Varmista mitä vieraasi saa syödä

Gluteenittomat tuotteet voivat sisältää gluteenitonta kauraa ja vehnätärkkelystä. Kaikki gluteenitonta ruokavaliota noudattavat eivät kuitenkaan käytä niitä omassa ruokavaliossaan.

Sopivien tarjottavien ostoa tai leipomista helpottaa, kun kysyt sopiiko vieraallesi kaikki gluteenittomat tuotteet ja onko hänellä muita ruokavaliorajoitteita. Jos tämä ei ole mahdollista, niin varmin vaihtoehto on valita sellaisia tarjottavia, jotka eivät sisällä myöskään vehnätärkkelystä tai kauraa.

Gluteenittomasti raaka-aineista tarjoiluun

1. Varmista raaka-aineiden ja työvälineiden puhtaus

  • Itse valmistetut gluteenittomat leivonnaiset ovat mieluinen yllätys keliaakikkovieraalle. Gluteenittomat leivonnaiset ja ruokalajit tulee valmistaa huolellisesti, jotta tuotteeseen ei pääse sekoittumaan missään vaiheessa gluteenipitoisia ainesosia.
  • Varmista ennen ruoanvalmistuksen tai leivonnan aloittamista, että kädet, pöydät, kulhot, vispilät ja muut välineet sekä käytettävät raaka-aineet ovat puhtaita. Varaa leivontaan riittävän suuri kulho, koska gluteenittomat jauhot ovat hyvin pöliseviä.
  • Varmista, ettei sokeria, perunajauhoa tai mausteita annostella mitoilla, jotka ovat olleet kosketuksissa gluteenipitoisten raaka-aineiden kanssa (esim. sokeria ei voi annostella mitalla, jolla on annosteltu ensin vehnäjauhoa). Tarkista myös sähkövatkaimen puhtaus.
  • Käytä puhtaita esi- ja leivinliinoja sekä puhdasta leivinpaperia. Voitele leivonnaiset mielellään puhtaalla silikonisella sudilla, tavallista pullasutia ei saa yleensä riittävän puhtaaksi. Älä paista kiertoilmauunissa yhtä aikaa gluteenittomia ja gluteenipitoisia leivonnaisia, koska kiertävä ilma pöllyttää gluteenipitoiset jauhot gluteenittomien tuotteiden päälle.
  • Jäähdytä leivonnaiset erillään tavanomaisista leivonnaisista.


 

2. Säilytä erillään gluteenipitoisista elintarvikkeista

  • Gluteenittomat raaka-aineet ja valmiit leivonnaiset tulee säilyttää tiiviisti pakattuina erillään tavanomaisista elintarvikkeista, ettei niihin pääse sekoittumaan gluteenia. Säilytä gluteenittomat jauhot ja muut kuivatuotteet mieluiten erillisessä kaapissa. Jos gluteenittomille tuotteille ei ole mahdollista varata omaa kaappia, säilytä ne aina ylimmällä hyllyllä tai gluteenia sisältävien tuotteiden yläpuolella.
  • Säilytä gluteenittomien elintarvikkeiden pakkaukset siltä varalta, että vieraasi haluaa varmistaa tuotteen sopivuuden itselleen ainesosaluettelosta.

 

3. Ole tarkkana tarjoilussa

  • Käsittele gluteenittomana tarjottavia ruokalajeja huolellisesti puhtailla välineillä ja leikkuulaudoilla. Tarjoile gluteenittomat leivonnaiset ja ruokalajit omilta tarjoiluvadeiltaan ja varmista, että niissä on oma puhdas otin.
  • Varaa gluteenittomalle leivälle uusi, puhdas leviterasia tai rasvanappeja. Gluteenittomaan leviterasiaan ei saa joutua tavanomaisen leivän muruja.
  • Buffetpöydissä gluteenittomat leivonnaiset ja ruokalajit tulee merkitä selkeästi. Ruokalajit tulee asettaa pöydässä sellaisen paikaan, ettei niihin pääse tippumaan leivänmuruja tai muuta gluteenipitoista ruokaa.

 

 

Esimerkkejä gluteenittomalle vieraalle sopivista tarjottavista:

  • gluteeniton mutakakku ja vaniljajäätelö tai -kastike
  • kolmioleivät gluteenittomasta paahtoleivästä valmistettuna
  • gluteeniton riisipiirakka ja munavoi
  • gluteeniton pizza

Ruoanvalmistus ja leivonta

Monet ruokalajit ovat sellaisenaan gluteenittomia. Gluteenittoman kastikkeen voi saostaa näppärästi maissitärkkelyksellä ja mureketaikinan jatkeeksi soveltuvat mm. kasvisraasteet. Myös leivontaan sopii moni tavanomainen raaka-aine, kuten sokeri, rasva, mausteet ja perunajauho.

Gluteenittomia leivonnaisia ja ruokaa valmistaessa tulee huolehtia, ettei gluteenia sisältäviä ainesosia pääse sekoittumaan missään vaiheessa gluteenittomaan ruokaan tai leivonnaisiin.

Kahvileipää kaupan hyllyltä

Gluteenittomia tuotteita löytyy jokaisesta kaupasta. Leivonnaisia kannattaa etsiä ensimmäiseksi kauppojen pakastealtaista tai tuorehyllyltä ja gluteenittomat keksit löytyvät useimmissa kaupoissa tavanomaisten keksien vierestä. Leipää löytyy tuoreleipähyllyltä, vakuumiin pakattuna ja pakastetuotteina.

Gluteenittomia valmiita leivonnaisia on tarjolla monilta eri valmistajilta. Pienten, paikallisten leipomoiden gluteenittomat leivonnaiset ovat aina mukavaa vaihtelua. Suurten valmistajien tuotteita on yleensä tarjolla lähes kaikkialla, mutta pienten alueellisten leipomoiden leivonnaisia pääsee maistelemaan harvemmin.


 

Sulata pakastetut leivonnaiset maltilla

Pakastetut gluteenittomat leivonnaiset ovat parhaimmillaan huoneenlämmössä sulatettuina ja juuri ennen tarjoilua miedolla teholla mikrossa lämmitettyinä. Valmiita leivonnaisia voi myös itse koristella sulatuksen jälkeen hedelmillä, marjoilla, kiilteellä, kermavaahdolla tai erilaisilla kuorrutuksilla.

Pakastettu leipä tuoreutuu myös paahtamalla, mutta ennen paahtoa gluteeniton leipä tulee suojata silikonisella paahtopussilla tai käyttää vain gluteenittoman leivän paahtamiseen varattua paahdinta.


 

Rakenna herkullisia voileipiä

Valmiista sämpylöistä tai vuokaleivistä voi askarrella maukkaita voi- ja kolmioleipiä. Myynnissä on myös valmiita gluteenittomia pitsoja ja pitsapohjia, joista voi valmistaa nopeasti herkullista pikkusuolaista mieleisillä täytteillä.

Muista myös gluteenittomat karjalanpiirakat, jotka sulatettuna ja päällystettynä ovat oiva apu pieneen nälkään.

Voileipien päällysteiksi ja täytteiksi sopivat esim:

  • margariini ja muut rasvaseokset
  • useimmat tuorejuustot ja sulatejuustot (tarkista ainesosaluettelo)
  • kypsytetyt juustot
  • useimmat lihaleikkeleet ja leikkelemakkarat (ei korppukinkku!)
  • graavattu, savustettu tai paistettu kala, sillit, useimmat tonnikalat, katkaravut
  • keitetty tai paistettu kananmuna
  • kasvikset, salaatit
  • pikkelsit, kurkkusalaatit, maustekurkut
  • oliivit, aurinkokuivatut tomaatit jne.

 

Puolivalmisteet ja valmisruoat apuna kiireessä

Ruoanvalmistuksessa voi hyödyntää erilaisia puolivalmisteita ja valmisruokia, kunhan tarkastaa niiden sopivuuden gluteenittomaan ruokavalioon. Tarjolla on useita gluteenittomia pyöryköitä, pihvejä, keittoja, laatikoita ja valmisruoka-aterioita. Myös valmisruoasta ja puolivalmisteista saa rakennettua monipuolisen aterian, kun täydentää kokonaisuutta kasviksilla, gluteenittomalla leivällä ja maitovalmisteilla.

Joulun alla on myös saatavilla gluteenittomia valmistaikinoita, joista voi itse pyöräyttää helposti tuoreita piparkakkuja ja torttuja kahvipöytään.


 

Tasapuoliset tarjoilut

Gluteenitonta ruokavaliota noudattavat henkilöt joutuvat usein esimerkiksi juhlissa tilanteisiin, joissa muille vieraille on varattu monenlaisia herkkuja, mutta gluteenittomana on tarjolla vain ehkä yhtä tai kahta syötäväksi sopivaa ruokaa tai leivonnaista. On huomaavaista rakentaa tarjoilut siten, että mahdollisimman moni ruoka sopii myös erityisruokavaliota noudattavalle. Vaikka erityisruokavaliota noudattavan tulisi itse muistaa ilmoittaa tarvitsemastaan ruokavaliosta, on huomaavaista aina kysyä vierailta mahdolliset erityisruokavaliotarpeet.

Ilahduta leipomalla itse

Gluteeniton leivonta on erilaista kuin tavanomainen leivonta, sillä taikinasta puuttuu gluteenin muodostama sitko. Kun muistat tietyt niksit, gluteenittomat leivonnaiset onnistuvat ja voit vieraasi kanssa nauttia tuoreista gluteenittomista herkuista!

Tärkeintä on muistaa huolehtia gluteenittomuudesta. Ole leipoessasi tarkkana, jotta gluteenittomaan leivonnaiseen ei pääse vahingossa tavallista jauhoa tai gluteenia sisältäviä muruja.

Gluteenitonta ruokavaliota noudattava vieraasi arvostaa, kun olet valmistanut hänelle gluteenitonta. Hän haluaa kuitenkin terveytensä takia varmistaa, että olet huomioinut kaiken tarvittavan. Kerro vieraallesi käyttämistäsi raaka-aineista ja tarkkuudestasi leivonnassa, jotta hän voi luottavaisin mielin nauttia leivonnaisistasi.

Gluteenittomana on saatavana erilaisia jauhosekoituksia, joiden avulla on helppo valmistaa gluteenittomia leivonnaisia. Näitä hyödyntämällä sinun ei tarvitse ostaa montaa erilaista raaka-ainetta gluteenitonta leivontaa varten.

Esimerkkejä valmisjauhosekoituksista XXX

Muista puhtaat pinnat ja välineet

  • Tarkista leivonnassa käyttämiesi raaka-aineiden gluteenittomuus. Gluteenittomassa leivonnassa ei voi käyttää esimerkiksi rasiamargariinia, josta on voideltu tavanomaista leipää, jolloin margariiniin on päässyt leivänmuruja. Turvallisinta on käyttää avaamattomia pakkauksia, myös esimerkiksi sokerin kohdalla.
  • Puhdista pinnat ennen gluteenitonta leivontaa. Leivo gluteenittomat leivonnaiset ensin, jos leivot samalla kertaa gluteenitonta ja tavanomaista.
  • Käytä puhtaita astioita ja välineitä. Puhdista leivonnassa käytettävä sähkövatkain tai yleiskone huolellisesti jauhopölystä ennen leivontaa. Huomaa myös kaulimen ja pullasudin puhtaus.
  • Käytä puhdasta esiliinaa. Käytä vain puhdasta leivinpaperia ja leivinliinaa gluteenittomille leivonnaisille.

Vinkkejä gluteenittomaan leivontaan

  • Käytä huoneenlämpöisiä raaka-aineita ja mittaa ne huolellisesti. Toisiin gluteenittomiin jauhoseoksiin on lisätty psylliumia, joka sitoo nestettä ja siten jauhoja voi tarvita ohjetta vähemmän.
  • Gluteeniton taikina jätetään löysäksi. Leivonnaisista tulee kovia, jos jauhoja käytetään liikaa.
  • Vaivaa hiivataikinaa sähkövatkaimella tai yleiskoneessa muutaman minuutin ajan, niin lopputuloksesta tulee pehmeämpi ja kuohkeampi.
  • Voitele vuoka huolella. Voit vuorata voidellun vuoan esimerkiksi siemenillä, kookoshiutaleilla tai pähkinärouheella. Tavanomaista korppujauhoa ei saa käyttää, se sisältää gluteenia.
  • Annostele löysä hiivataikina lusikoiden avulla pellille leivinpaperin päälle. Taputtele ja muotoile leivonnaiset jauhotetuin, veteen tai öljyyn kastetuin käsin. Kohota gluteeniton hiivataikinaleivonnainen vain kerran ja voitele kananmunalla, maidolla, kahvilla tai siirappivesiseoksella ennen uuniin laittamista.
  • Varaa gluteenittomille leivonnaisille oma puhdas tarjoiluastia ja oma otin.
  • Säilytä valmiit leivonnaiset suljetuissa pusseissa tai astioissa ja merkkaa tuotteet selvästi. Nauti tai pakasta jäähtymisen jälkeen, hiivataikinaleivonnaiset alkavat vanheta nopeasti.