Anneli Kiljunen jättää tänään keliakiakorvauksesta lakialoitteen

Kansanedustaja, eduskunnan keliakiaverkoston puheenjohtaja Anneli Kiljunen (sd.) esittää, että keliakian hoitoa alettaisiin tukea erillisellä keliakiakorvauksella. Kiljunen jättää asiasta lakialoitteen tänään perjantaina.


Eduskunnan keliakiaverkoston puheenjohtaja Anneli Kiljusen mukaan yhteiskunnan on tuettava keliakian hoitoa.

– Keliakian ainoa hoito on gluteeniton ruokavalio. Gluteenittomien elintarvikkeiden korkeammat hinnat aiheuttavat keliaakikoille ylimääräisiä kustannuksia keskimäärin lähes 750 euroa vuodessa. Tällä hetkellä he eivät saa lainkaan yhteiskunnan tukea sairautensa hoitoon, Kiljunen muistuttaa.

Sipilän halliitus lakkautti Kelan keliaakikoille myöntämän tuen vuonna 2015.

– Korvauksen lakkauttamiselle ei ollut järkiperusteita, vaan se oli puhdas säästötoimi. Samalla hallitus asetti keliaakikot eriarvoiseen asemaan ja heikensi heidän mahdollisuuksiaan sairauden hoitamiseen. Asia on nyt korjattava, Kiljunen toteaa.

Hoitamaton keliakia altistaa useille lisäsairauksille, jotka edellyttävät pitkäaikaista hoitoa ja aiheuttavat työkyvyttömyyttä. Näitä ovat mm. osteoporoosi, anemia ja pahimpana vaihtoehtona ohutsuolen pahanlaatuinen syöpä.

– Keliakiakorvauksen palauttaminen olisi tarpeen yhdenvertaisuuden ja inhimillisyyden nimissä, mutta se auttaisi myös ehkäisemään ennalta sairauksia, joiden hoito maksaa monin verroin enemmän.

Keliakia on parantumaton autoimmuunisairaus. Muita autoimmuunisairauksia ovat esim. nivelreuma, MS-tauti ja tyypin 1 diabetes.

Aiemmin tänä syksynä Kiljunen jätti talousarvioaloitteen keliakiakorvauksen palauttamiseksi valtion budjettiin.

 

Anneli Kiljunen on kansanedustaja (sd.) ja eduskunnan keliakiaverkoston puheenjohtaja.