Hausjärveläiselle Lepolan Talolle Gluteenittoman palvelun merkki

Keliakialiitto on myöntänyt Gluteenittoman palvelun merkin Hausjärvellä sijaitsevalle Lepolan Talolle. Lepolan Talo on tilausravintola, jossa järjestetään juhlia, kokouksia ja muita tilaisuuksia. Talossa pidetään myös avoimia tapahtumia ja kesällä kahvila-ravintolaa. 

− Itselläni, suvussani ja ystäväpiirissäni on paljon erilaisia ruokarajoitteita ja sairauksia, joihin ruokavalio vaikuttaa. Haluamme huomioida asiakkaiden erilaiset tarpeet, ja valmistamme pääasiassa gluteenitonta ja laktoositonta ruokaa, kertoo yrittäjä Saara-Leea Lahtinen

Lahtinen toivoo, että asiakkaat voivat luottavaisin mielin viettää juhlia, järjestää tilaisuuksia ja nauttia brunsseista Lepolan Talolla, vaikka heillä olisi erilaisia ruokavalioita. 

− Ymmärrän, miten vakavista asioista voi olla kyse, ja otan erilaisia ruokavalioita huomioon menuja suunnitellessani. 

Kuvassa Lepolan Talon kokki Anu Taskinen ja yrittäjä Saara-Leea Lahtinen.  

Merkki kertoo gluteenittomasta osaamisesta 

Keliakialiitto kehitti Gluteenittoman palvelun merkin helpottamaan gluteenitonta ruokavaliota noudattavien ruokailua kodin ulkopuolella. Merkkijärjestelmä perustuu Euroopan keliakialiittojen kattojärjestön AOECS:n standardeihin. Ensimmäiset merkit myönnettiin Suomeen vajaa kolme vuotta sitten. 

− Merkin saaneita yrityksiä on eri puolella maatamme, mikä on hienoa. Merkin avulla gluteenitonta tarvitseva asiakas voi valita itselleen helposti turvallisen ravintolan tai kahvilan. Yritys puolestaan voi merkin avulla kertoa omasta osaamisestaan ja erottautua kilpailijoista, kertoo markkinoinnin ja varainhankinnan asiantuntija Marjo Jokinen Keliakialiitosta. 

Kaiken ei tarvitse olla gluteenitonta 

Merkin saadakseen yrityksen on suoritettava Keliakialiiton koulutus ja todistettava osaamisensa gluteenittomuudesta. Gluteenittomuuden toteutuminen yrityksessä käydään tarkistamassa paikan päällä.  

− Gluteenittoman palvelun merkin voi saada vain sellainen yritys, jossa gluteenittomuus on kunnossa. Käytännössä tämä tarkoittaa tarkkuutta jokaisessa valmistusvaiheessa ja tarjoilussa. Kaiken tarjottavan ei tarvitse olla gluteenitonta, toteaa Jokinen.  

Merkkiä voi käyttää esimerkiksi yrityksen ikkunassa, ulko-ovessa, esitteessä, verkkosivuilla, sosiaalisessa mediassa ja menussa. 

Gluteenittoman palvelun merkin omaavat yritykset ovat: Cafe Rovaniemi (Rovaniemi), Pella´s café (Tampere), Geisarinna (Kotka), Sisustuskahvila Ruufus (Seinäjoki), Porokylän leipomon Kahvila-leipomomyymälä (Nurmes), Raw’n More (Helsinki), Luomuravintola Timjami (Tampere), Norlandia Tampere Hotel (Tampere), Happy Waffle (Helsinki) ja Lepolan Talo (Hausjärvi).  

Kaikki merkin saaneet yritykset löytyvät myös Keliakialiiton verkkosivuilta.