Tummat leipäset

Valmistusaineet

12 kpl
5 dl
vettä
2 tl
psylliumkuorijauhetta
1½ tl
suolaa
2 rkl
siirappia
1 pss
kuivahiivaa
3 dl
teff-jauhoa
2 dl
tattarijauhoa
1 dl
kaurajauhoseosta
1½ dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (valmis seos, joka sisältää psylliumkuorijauhetta)

Ohjeen laati Keliakialiitolle Helkan keittiössä -blogin Helka Tukiainen

Sekoita psylliumkuorijauhe reilusti lämpöiseen (+42-astetta) veteen. Anna turvota noin 3 minuuttia, että saat geelimäisen rakenteen. Sekoita joukkoon suola ja siirappi.

Sekoita yksi pussillinen kuivahiivaa teff-jauhojen joukkoon. Lisää jauhoseos vähitellen taikinaan vispilällä tai sähkövatkaimen lankavispilöillä niin, ettei tule jauhopaakkuja. Lisää tattarijauhoa ja kaurajauhoseosta koko ajan hyvin sekoittaen.

Kun taikina alkaa olla paksuhkoa, lisää lopuksi vaalea jauhoseos. Alusta taikina käsin tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla noin 4 minuuttia.  

Nostele taikinaa reilut ruokalusikalliset pellille. Taputtele ne jauhotetuin käsin leiviksi. Voit myös leipoa kämmenissä pyöreitä pullia ja taputella ne pyöreiksi leipäsiksi.  

Kohota leipäsiä leivinliinan alla huoneenlämmössä 1 tunti. Pistele haarukalla pinnat. Paista 225- asteisessa uunissa 20–25 minuuttia. 

Vinkki! Taikinasta voi tehdä myös vuokaleivän 1,5 litran leipävuokaan tai pyöreän limpun. Vuokaleivän tai limpun paistoaika on 1 tunti.

Kuvat Helka Tukiaisen kotialbumi. Helkan blogin löydät täältä.