Keliakia ei lisää koronaan sairastumisen riskiä

Keliakialiiton asiantuntijalääkäri, LT Pilvi Laurikka: Hoidossa oleva keliakia ei aiheuta lisäriskiä.


Keliakialiiton asiantuntijalääkärin, LT Pilvi Laurikan mukaan hoidossa oleva keliakia ei aiheuta lisäriskiä koronan tai muiden infektioiden suhteen. Laurikan mukaan esimerkiksi keliakiaa sairastavan, muuten perusterveen työikäisen riski sairastua on sama kuin täysin perusterveellä henkilöllä. 

− Ainoa tilanne, jossa näkisin keliakian tuovan lisäriskiä, olisi juuri todettu keliakia, joka olisi aiheuttanut vaikean imeytymishäiriön ja aliravitsemuksen. Tällaiset taudinkuvat ovat nykyään hyvin harvinaisia.

Laurikan mukaan riskiryhmä ovat myös refraktaarikeliaakikot, joilla usein on käytössä myös immuunipuolustusta lamaavia lääkkeitä. Tämäkin ryhmä on kuitenkin todella pieni.

Mahdollisesta koronainfektiosta aiheutuvat riskit määräytyvät muiden pitkäaikaissairauksien ja iän mukaan. Lisäriskejä voivat tuoda erityisesti sydän- ja keuhkosairaudet sekä sairaudet, joissa käytetään immuunipuolustusta lamaavia lääkkeitä.

Käsienpesu tärkeää

− Kaikille huolestuneille voi suositella mahdollisen tupakoinnin lopettamista.  Tupakointi lisää hengitystieinfektioiden suhteen riskiä kaikissa ikäryhmissä ja muista sairauksista riippumatta. Suosittelen myös hyvää käsihygieniaa kaikille erityisesti talvikautena, kun liikkeellä on muitakin hengitystieinfektioita ja mahatauteja, kehottaa Laurikka.