Keliakiakorvaus esillä eduskunnassa

Valtiovarainvaliokunnan lausumaehdotuksessa mukana keliakiakorvaus

Eduskunnassa on käsitelty tällä viikolla hallituksen esitystä ensi vuoden talousarvioksi. Lisäksi kansanedustajat ovat äänestäneet yksittäisten kansanedustajien esityksistä. 

Tein esityksen keliakiakorvauksen palauttamisesta talousarvioesitykseen lausumaesityksen muodossa, kertoo Keliakialiiton puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Tanus.

Lausumaehdotuksessa todettiin: ”Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa eduskunnalle esityksen ruokavaliokorvauksen palauttamiseksi.” Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen oli tehnyt samansuuntaisen lausumaehdotuksen. Eduskunnan hyväksymät lausumat ovat hallitusta velvoittavia.

Meidän ehdotuksista äänestettiin torstaina eduskunnassa yhdessä hallituksen esitystä vastaan. Hävisimme äänestyksen 104–76. Poissa oli 19 kansanedustajaa. Hallituksen jäsenet äänestivät yhdessä rintamassa tätä esitystä vastaan, Tanus toteaa.

Äänestykset jatkuvat eduskunnassa vielä tänään perjantaina 20.12. 

Keliakiakorvaus takaisin vuonna 2021? 

Keliakiakorvausta on käsitelty myös valtiovarainvaliokunnassa.

Valiokunnan mietintöön on saatu enemmistön hyväksymä ja keliakiakorvauksen palauttamista ajatellen lupaava lausumaehdotus, kertoo Tanus.

Lausumaehdotuksessa todetaan: ”Eduskunta edellyttää, että keliakiakorvauksen palauttamiseen liittyvä selvitys tehdään pikaisesti, ja keliakiakorvauksen palauttamisen vaatimat kustannukset otetaan huomioon seuraavassa julkisen talouden suunnitelmassa vuosille 2021–2024.”

On tietenkin ikävää, ettei monien kovasti odottamaa keliakiakorvausta saatu palautettua heti ensi vuoden alusta. Mietinnön ja lausuman hyväksyminen tänään perjantaina (20.12.) velvoittaa kuitenkin hallitusta tekemään keliakiakorvauksen palauttamiseen liittyvän selvityksen pikaisesti ja ottamaan korvauksen edellyttämät kustannukset huomioon seuraavassa julkisen talouden suunnitelmassa vuosille 2021–2024, toteaa Tanus. 

Tämä antaa suuren toiveen ja mahdollisuuden, että keliakiakorvaus voitaisiin saada vuodesta 2021 takaisin, hän lisää.

Tanuksen mielestä vahvasti tähän suuntaan vaikuttaa myös hänen keliakiakorvauksen palauttamiseksi tekemänsä lakialoite, jonka allekirjoitti 67 kansanedustajaa.  

Lakialoite käsiteltiin syksyllä istuntosalissa lähetekeskustelussa, ja sieltä se meni sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, josta se ei ainakaan vielä ole valitettavasti edennyt, hän sanoo.

Keliakiakorvauksen taustaa voi lukea muun muassa täältä.